Sök
Mitsubishi HC2000

Mitsubishi HC2000

Tystnad råder

2005-04-05

En projektor som uppskattas av testarna för bl.a. de omfattande inställningsmöjligheterna och att den är väldigt tyst.
Testkälla Kommentar
UltimateAV Mag ”This projector craves HD signals”
Progressive Audio Visual ”Ahead of 90% of HD2 machines”
LA Audio File ”The HC2000 is an excellent projector”
Hemmabio ”Tyst som en viskning”

Vad tycker testarna?

Omdömet om bildkvaliteten hos Mitsubishi HC2000 är något delat bland testarna. Två av testarna anser att prestationen är imponerande oavsett signalkälla och ingång medan de andra anser att en DVD-spelare med DVI-utgång behövs för att få till en riktigt bra bild. Utformningen anses inte vara direkt estetisk men då den inger en känsla av kraft samtidigt som produkten är väldigt tyst så har testarna överseende med detta. Alla är överens om att det är en lättinstallerad och lättskött projektor som bjuder på inställningsmöjligheter långt utöver vad som är brukligt hos en hemmabioprojektor. Menyerna är logiskt utbyggda och att man komma åt alla funktioner via fjärrkontrollen är positivt.

UltimateAV Mag

”This projector craves HD signals”

fjarris
UltimateAV Mag anser att utformningen på HC2000 andas professionalism och funktionalitet. Även om den fyrkantiga lådan inte är det minsta sexig så tycker man inte att det spelar någon roll eftersom detta är en modell som bör monteras permanent i taket. Baksidan bjuder på mycket bra anslutningsmöjligheter. Prestationen är som bäst med video i HDTV formatet 720p och projektorns främsta styrka anses ligga i reproduktionen av gråskalor. Ljusstyrkan och färgåtergivningen skiljer inte mycket från andra DLP-projektorer och det behövs lite justeringar av inställningarna innan man får bästa möjliga bild. Testaren uppdagade att produkten kan ha problem med synkroniseringen till olika källor när man kör in signalen som komponent eller S-video. Testaren rekommenderar en extern källa som kan konvertera om material till 720p och som dessutom har DVI för att Mitsubishi HC2000 ska fungera som bäst.

Källa: Till UltimateAV Mags hemsida
Till Progressive AV:s hemsida
Till LA Audio files hemsida
Hemmabio, nr 3, 2005

Progressive Audio Visual

”Ahead of 90% of HD2 machines”

Progressive Audio Visual konstaterar att prestationen hos Mitsubishi HC2000 blir exceptionellt bra med progressivt material. Bilden blir färgstark med minimalt med artefakter. Även vid icke-progressiva signaler imponerar bildkvaliteten. Ljusstyrkan gör att det känns som om man tittar på en enorm plasmaskärm och inte på en projicerad bild, skriver testaren. Justeringsmöjligheterna anses som väldigt omfattande och en specifik funktion som uppskattas är black stretch, vilken innebär att mörkare områden kan justeras utan att påverka ljusare områden. Det är en funktion specifik för projektorn som dessutom är ett bra exempel på styrkan hos den inbyggda videoprocessorn. Installationen anses inte orsaka några svårigheter och anslutningsmöjligheterna beskrivs som standard. Trots att detta är en projektor av modell större så blev testaren väldigt förvånad över att den nästan är ljudlös.

LA Audio File

”The HC2000 is an excellent projector”

LA Audio File skriver att HC2000 producerar en mycket tillfreds-ställande bild med utmärkt färgmättnad, djupa nivåer av svärta och dessutom jobbar den nästan helt i det tysta. Testaren använder sig främst av material i 1080i och DVI för att undersöka bildegenska-perna, vilket fungerar mycket väl tack vare den specialkrets som finns inbyggd. Vid användning av material med lägre kvalitet så uppkommer problem med konturerna, främst i ofokuserade områden och scener med snabba panoreringar. Trots dessa småproblem så är testaren mer än nöjd med prestationen. Menyernas funktioner och fjärrkontrollen lämnar inte mycket över att önska. Testaren gillar speciellt funktionen ”shutter control” vilken snyggt eliminerar störningar som kan uppkomma i bildens kanter då man använder en bildkällas rekommenderade upplösning. En attraktiv projektor som dessutom blir än mer attraktiv med sitt lågt satta pris, avslutar LA Audio File.

Hemmabio

”Tyst som en viskning”

Svenska Hemmabio uppskattar den låga ljudnivån hos Mitsubishi HC2000. Men bildkvaliteten pendlar mycket beroende på valet av insignal. Med analoga källor via S-video så får man tydliga tecken på eftersläpningar. Bilden blir skarpare med komponentvideo och med mildare eftersläpningar utan tillförsel av brus. Byter man till progressiv komponent försvinner alla tecken på eftersläpning men man får å andra sidan en brusig bild. Bäst blir det om använder sig av en DVD-spelare med DVI-utgången som klarar av att skala upp bilden. Har man inte tillgång till en sådan spelare rekommenderar testaren att datorn körs via VGA. Det är tur att projektorn bjuder på så många inställningsmöjligheter som den gör och att inställningar kan lagras separat för varje enskild ingång. För det kommer att behövas då man behöver justera olika källor då valet av bildsignal påverkar färgkaraktären. Testaren anser att det kräver en hel del pill för att bästa möjliga bild ska fås ut.

Cirkapris: 55000 kronor

Produktfakta: Mitsubishi HC2000 är en DLP-projektor med en upplösning på 1280x720 pixlar. Den hanterar bildformatet 16:9 och 4:3. Ljusstyrkan är 700 ANSI Lumen (500 i sparläget), kontrastförhållandet på 3600:1 och lampans brinntid är angiven till 1500 respektive 3000 timmar i normalt och sparläge. Fläktljudet uppgår till 28 dB i normalläget och 23 dB i tyst läge. Ingångar finns för bl.a. DVI-D, komponentvideo, kompositvideo och S-video. Dessutom finns en kommunikations-terminal i form av RS-232C (D-sub 9 pin). Bland funktionerna märks bl.a. vertikal och horisontell digital keystone korrigering samt justering för skugga och färgtemperatur. Projektorn är kompatibel med NTSC, PAL och SECAM. Medföljande tillbehör är fjärrkontroll, DVI-kabel, RS-232C kabel, linsskydd och nätadapter. Dessutom finns ställ för takmontering som extra tillbehör. Måtten är 430(W)x150(H)x307(D) mm och vikten 7,8 kg.

Modell: Mitsubishi HC2000