Sök
LG AF115

LG AF115

Rejäl pjäs för rejäla pengar

2009-03-23

Projektorn LG AF115 utstrålar pondus, det är en rejäl pjäs som presterar väl men vars inköpspris kanske är i högsta laget.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 6/10 "Bra allroundegenskaper"
M3 7/10 "Kostar lite mer än den smakar"
Audiovision 71/100 "Äusserst lichtstark"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att projektormodellen är relativt stor och ett rejält tak är att rekommendera om takmontering är aktuellt. Användarvänligheten är god, men man måste göra en del manuella inställningar för att få en bra bild. Bilden är riktigt ljusstark vilket uppskattas. Projektorn har även ett förhållandevis kort kastavstånd vilket innebär att den på ett avstånd på tre meter producerar en bra bild. Testarna menar att projektorn är bra men att den är förhållandevis dyr, vilket är en nackdel förstås. Det finns konkurrenter som erbjuder mer för pengarna.

Hemmabio

"Bra allroundegenskaper"

Hemmabio menar att projektorn låter en del, men den är inte alltför bullrig. Tittar man på Blu-raymaterial så får man ett utmärkt resultat med hög upplösning och bra färgåtergivning. Projektorn använder sig av autoiris för att kunna anpassa ljusflödet till varje scen. Ljusa scener får mer ljus och mörka scener mindre ljus. I praktiken tillför dock denna funktion inte något speciellt och testaren rekommenderar att man stänger av den. Testaren är inte heller nämnvärt imponerad av optiken eftersom den inte riktigt hänger med i modellens lens shift. I extremlägen förekommer bland annat färgblödningar kring skarpa konturer i bilden. Testaren menar att projektorn är bra, men det finns konkurrenter som erbjuder mer för pengarna.

Källa: Hemmabio (SE) sept 2008

M3

"Kostar lite mer än den smakar"

M3 menar att LG AF115 är rejäl, relativt tung och kräver ett stabilt tak för att kunna hängas upp. Kastlängden är ganska kort och från tre meters avstånd får man en bildstorlek på 100 tum. Zoomomfånget är väl tilltaget och projektorn passar därför i såväl stora som små rum. Ljusstyrkan är riktigt hög men svärtan blir inte särskilt lidande av detta vilket är ett stort plus. För att få ut bästa möjliga svärta krävs en del manuella inställningar, helst skall man genomföra en riktig isf-kalibrering. I mörka partier så är inte färgerna helt korrekta men i övrigt är resultatet bra. Testaren tycker att modellen är bra, men den ligger förhållandevis högt i pris.

Källa: M3 (SE) nr 8 2008

Audiovision

"Äusserst lichtstark"

Audiovision menar att användarvänligheten är bra och menyerna är översiktliga. En nackdel är att projektorn är ganska långsam när det handlar om att bläddra runt bland dem. Testaren är inte imponerad av bilden när projektorn kommer direkt från butiken. Den är visserligen ljusstark men uppvisar blåstick och känns en aning urtvättad. Efter en del manuella inställningar får man ett relativt bra resultat. Tittar man på hd-material så visas en riktigt bra bild med hög skärpa och naturtrogna färger. Testaren tycker att projektorns fläkt låter onödigt mycket. En av de största fördelarna är att bilden är rejält ljusstark och att man utan problem får en bild med en diagonal på ca tre meter.

Källa: Audiovision (DE) nr 3 2009

Cirkapris: 22000 kronor

Produktfakta:

LG AF115
Typ: Lcos
Upplösning: 1920 x 1080 pixlar
Kontrast: 30000:1
Ljusstyrka: 1500 ansi lumen
Ljudnivå: 21 decibel i ekoläge
Anslutningar: 2xhdmi, komponent, vga, komposit, s-video
Övrigt: 3500 timmar brinntid i Eco-läge. Isf-certifierad.
Mått: 366x448x173 mm
Vikt: 9,7 kg

Tillverkare: LG