Sök
InFocus X1

InFocus X1

Billig och kompetent

2003-04-10

InFocus X1 är en DLP-projektor som arbetar i 800x600 (SVGA). Mycket goda vitsord blir det i testerna, men det finns ett par sidor som mörknar den annars så ljusa himlen.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Pro 5/6 "Minimal connectivity options"
What Laptop & Handheld 4/5 "Extremely affordable and capable"
Bigscreen "En mycket lyckad 4:3-proj"

Vad tycker testarna?

Testarna är relativt eniga om det mesta, men fokus ligger något olika i testerna. Två källor fokuserar på datorpresentationer medan en tredje är inriktad på film. De två förstnämnda ger X1 goda betyg medan den tredje utnämner den till bästa köpet inom kategorin DLP. Mindre bra sidor som nämns är projektorns SVGA-upplösning som är något låg för datorpresentationer men perfekt för film. Vidare anser en testare att den är plastig, annars är reaktionerna mycket goda.

PC Pro

"Minimal connectivity options"

PC Pro frågar sig varför man som användare vill ha en 800x600 projektor när 1024x768 är den vanligaste bland bärbara datorer. När man sänder en bildsignal med upplösningen 1024x768 (XGA) till en projektor som arbetar i 800x600 (SVGA) tvingas projektorn interpolera bilden för att kunna göra den mindre, vilket ofelbart resulterar i sämre skärpa och detaljrikedom. Skillnaden mellan bra och dåliga projektorer är hur pass bra de löser detta och testaren konstaterar snabbt att InFocus X1 är dålig på just detta. Men när SVGA-läge används blir testresultaten betydligt positivare. Faktum är att den klarar samtliga deltester för ljusstyrka, ljusfördelning, färgrenhet och dylikt med glans. SVGA-upplösningen är ypperlig för DVD-filmer vilket gör den lämplig för filmvisning. Kontrasten är utmärkt och lampan ska enligt uppgift klara 3000 ljustimmar vilket tillsammans med projektorns inköpspris gör den till ett ekonomiskt val. Dock är projektorns konstruktion plastig och den känns också billig. Vidare är antalet ingångar minimala. Nöjer man sig med SVGA passar den för både hastiga möten och filmvisning hemma.

Källa: Till PC Pros hemsida
What Laptop & Handheld, Mar 2003
Till Bigscreens hemsida

What Laptop & Handheld

"Extremely affordable and capable"

What Laptop & Handheld testar åtta projektorer där samtliga är humant prissatta. Således är det inte ett test där skillnader i pris är avgörande, utan snarare skillnader i användarvänlighet, ingångar och bildkvalitet. När det gäller användarvänlighet får X1 goda betyg då det går snabbt tills att man har en bra bild på duken. Vidare är den mycket tyst trots den höga brusnivån på 37 dB vilket gör den lämplig i mindre lokaler, alternativt till film. När det gäller användnings- områden anser testaren att den är mångsidig och passar för såväl datorpresentationer som för film. Något som däremot orsakar höjda ögonbryn är den bildkvalitet som fås då datorn sänder i 1024x768. Då projektorn arbetar i 800x600 måste bilden justeras och resultatet blir inledningsvis kantigt och med oproportionerligt stora pixlar. När testaren byter bildformat så blir dock bilden mycket bra. InFocus X1 blir korad tvåa i testet och etta blir Optoma EP737.

Bigscreen

"En mycket lyckad 4:3-proj"

Bigscreen har sitt fokus inställt på film och börjar med att granska designen av InFocus X1. Med sina runda och renodlade former är den estetiskt tilltalande, men InFocus har monterat värmeluftutblåset på framsidan samtidigt som storleken är något brett. Resultatet blir värmeflimmer i stil med det som kan ses över varma vägar sommartid. Problemet är dock litet då flimret för det mesta inte är speciellt lätt att se. Med siktet inställt på användarvänlighet granskas fjärrkontrollen som får mycket goda betyg för sin logiska formgivning. Vidare är menyerna lättnavigerade och det finns inga svårigheter associerade med att förstå innebörden av menyvalen. Bildmässigt klarar den sig ypperligt och efter lite rattande med inställningarna kan en närmast perfekt bild erhållas. Svärtan och kontrasten utmärker sig mest genom att vara mycket bra. Testaren utnämner den till ny bästa köp DLP-projektorer.

Cirkapris: 17100 kronor

Produktfakta: InFocus X1 är en projektor baserad på DLP-tekniken som arbetar med en naturlig upplösning av 800x600 pixlar. Ljusstyrkan anges till 1000 ANSI lumens och kontrasten till 2000:1. Den är utrustad med digital Keystone-korrigering. Linsfokus och zoom ställs in manuellt. Bildformat 4:3 och 16:9. 1,2x optisk zoom och bildstorleken är 0,8–6,5 meter längs diagonalen. Den är även utrustad med 2,5W högtalare, VGA in, S-Video och kompositvideo. Brusnivån som orsakas av fläkten anges till 37 dB. Måtten är 318(D)x106(H)x249(B) mm och vikten 3,1 kg.

Modell: InFocus X1