Sök
Infocus Screenplay 4800

Infocus Screenplay 4800

Prisvärd projicering

2003-11-18

Infocus Screenplay 4800 är en DLP-projektor för samma pris som en LCD-projektor. Framtagen för hemmabiobruk.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 32/45 "Är värd pengarna"
Video 73/100 "Ein Feuerwerk von Farbe und Kontrast"
Cnet 6,6/10 "Will spook videophiles"
Audioenz "Exceeds other comparably priced projectors"

Vad tycker testarna?

Testarna verkar vara överens om att bildkvaliteten är bra i förhållande till det pris man betalar. Samtidigt bekräftar man att Screenplay 4800 lider av vissa av DLP-teknikens nackdelar. En av testarna tycker att dessa är så tydliga att de kan störa hela filmupplevelsen. Övriga tycker att den fortfarande är snäppet bättre än konkurrenter som använder sig av LCD-tekniken.

Hemmabio

"Är värd pengarna"

Svenska Hemmabio testar Infocus Screenplay 4800 mot familjemedlemmen X1, båda baserade på den nya DLP-tekniken. SP 4800 placerar sig före betygsmässigt men de är egentligen en och samma projektor. Det som skiljer dem åt är att SP 4800 är inriktad mot hemmabio. Man får med en bättre fjärrkontroll, flera, smidigare inställningar att välja på och kablar för komponentvideo. Bildkvaliteten är OK och kontrasten är mycket bra enligt testaren. Svärtan är man dock inte lika nöjd med. Vidare tycker man att det ligger en generell oskärpa över hela bilden och att projektorn har problem med nyanser i det mörka området. Projektorerna har fler nackdelar än fördelar, tycker testaren. Men för priset får man en bra hemmabiobild som slår de flesta LCD-projektorer.

Källa: Hemmabio, nr 8, 2003
Video, nr 11, 2003
Till Cnets hemsida
Till Audioenz hemsida

Video

"Ein Feuerwerk von Farbe und Kontrast"

Tyska Video testar förutom Infocus SP 4800 även fem andra projektorer, både med LCD- och DLP-teknik. Vinnare i testet blir SP 4800 tack vare att man upplever att den levererar harmoniska bilder där speciellt ansikten framstår som mycket naturliga. Kontrast och färgåtergivning anses tillhöra en projektor i de högre prisklasserna. Nackdelen som man upplevde med projektorn, som är generellt för DLP-tekniken, är att bilden inte blir riktigt klar i mörka scener. I övrigt tycker man projektorn levererar en flimmerfri bild. Inställningsmöjligheterna är inte fullt optimerade, men har allt som krävs för en skön biokväll hemma i soffan.

Cnet

"Will spook videophiles"

Hos Cnet tror man att denna projektor kommer att skrämma slag på de flesta filmälskare. Detta på grund av dålig färgavkodning och dålig presentation av svart samt begränsade anslutningsmöjligheter. Styrkan hos produkten ligger i stället i dess bildkvalitet och det låga priset. Projektorn hade en rad artefakter i bilden som till viss del kunde avhjälpas med projektorns 3:2 pulldown funktion. Men bilden upplevs ändå inte som optimal, svart upplevdes som mörkgrått och färgerna var inte de bästa. Detta i kombination med ljudet från fläkten gör att man inte kan sitta alltför nära duken för att kunna njuta av sina filmer.

Audioenz

"Exceeds other comparably priced projectors"

Audioenz i Nya Zeeland skriver att SP 4800 är kompatibel med alla olika videoformat och att de är rena barnleken att koppla in sin videokälla, i varje fall med S-video eller kompositkabel. Projektor lider av vissa av DLP-teknikens nackdelar såsom högt fläktljud och problem med att visa svart. Dessa nackdelar är dock inte så överdrivna, anser testaren och menar på att den fortfarande gör, bildmässigt, ett bättre jobb än de flesta LCD-projektorer. Det höga fläktljudet kan däremot upplevas som störande. Inte heller slås fläkten av när man har projektorn i viloläge. Testaren är dock klart nöjd med Screenplay 4800 och anser att den slår de flesta konkurrenter i sin prisklass vad gäller prestanda och egenskaper.

Cirkapris: 18900 kronor

Produktfakta: Infocus Screenplay 4800 är en projektor med en ljusstyrka på 1100 ANSI Lumen och en upplösning på 800x600 pixlar vid formatet 4:3. Upplösningen vid widescreen, 16:9, anges till 800x450 pixlar. Kontrasten uppgår till 2000:1. Digital keystonekorrigering på 20°. Har anslutning för kompositvideo (RCA), S-video och HD15 VESA för HDTV. Dessutom finns ingångar för monitor och audio (3,5 mm) för den inbyggda högtalaren. Kommunikation med PC sker via USB. Lampan har effekten 150 W och en angiven brinntid på 4000 timmar. I paketet ingår bl.a. fjärrkontroll, S-video- och PC-kabel. Vikt 3,1 kg och mått 249(B)x106(H)x318(L) mm.

Modell: Infocus Screenplay 4800