Sök
Epson EMP-TW600

Epson EMP-TW600

Liten och smidig

2006-03-02

För den som söker en kompetent projektor för ett mindre vardagsrum är Epson EMP-TW600 ett bra val. En del inställningar måste dock göras när den är ny.
Testkälla Betyg Kommentar
DVD & Hjemmekino 18/20 ”Lite vertikal banding”
Home Cinema Choice 4,5/5 ”Quiet as a church mouse”
What Video 4/5 ”Lacks sharpness”
Bigscreen 5/5 ”Oerhört kraftig dynamik”
Audiovision 76/100 ”Einfach zu bedienen”

Vad tycker testarna?

Testarna påpekar att den faktiska kontrasten aldrig når upp till de nivåer som står i de tekniska specifikationerna och att bilden ibland kan upplevas som något mjuk. Inställningsmöjligheterna är dock goda och mycket avancerade vilket gör att såväl färgåtergivning och detaljrikedom kan bli riktigt bra. Någon testare menar att fläktljudet är störande medan en annan anser att det går bra så länge lampläget är på sparläge. Anslutningsmöjligheterna anses generellt sett vara bra.

DVD & Hjemmekino

”Lite vertikal banding”

Epson EMP-TW600 framDVD & Hjemmekino menar att projektorns iris arbetar ganska långsamt eftersom den kräver cirka 12 sekunder från stängt till öppet läge. Detta betyder att när man ser på film hinner irisen inte stänga innan man hoppar till en ljusare scen och irisen måste öppna igen. Detta gör att kontrasten därför inte upplevs som lika hög som det teoretiska värdet påvisar. Inställningsmöjligheterna är riktigt bra, bland annat kan man justera vitnivåerna till nära perfektion. Kontrasten kunde ha varit något högre, men färgåtergivningen är imponerande bra. Progressiva bilder (576p) är lika bra som när man använder sig av hdmi-ingången, medan sammanvävda bilder (interlaced, 576i) upplevs som oskarpa.

Källa: DVD & Hjemmekino (NO), nr 10 2005

Home Cinema Choice

”Quiet as a church mouse”

Home Cinema Choice ger projektorn benämningen "best buy". Testaren tycker att anslutningsmöjligheterna är bra. Det är enkelt att placera projektorn då såväl vertikala som horisontella linsförflyttningar är okomplicerade, samtidigt som den optiska zoomen är riktigt omfattande. Bilden är inte bra från början utan kräver att man lägger ned några minuter på kalibrering. Då blir bilden å andra sidan utmärkt, svärtnivåerna och färgåtergivning imponerar tillsammans med den höga detaljrikedomen. Testaren tipsar om att projektorn kommer till sin rätt bäst om man håller justeringarna på en enkel nivå.

Källa: Home Cinema Choice (GB), mar 2006

What Video

”Lacks sharpness”

Epson EMP-TW600 gråWhat Video påpekar att de tekniska specifikationerna påvisar en mycket hög skärpa, men är skeptiska då mätningarna inte går att kontrollera. Projektorn är kraftfull och uppvisar en bild som kan användas sporadiskt i dagsljus. Skärpan är inte så bra som förväntat utan uppvisar en bilden som är ganska mjuk. Brus såväl som klassiska artefakter lyser med sin frånvaro. Färgåtergivningen är klart godkänd och rörliga scener visas utan problem. Bäst resultat får man om man använder sig av hdmi-ingången. Komponentingången uppvisar mer brus och en mer ojämn bild. Använder man sig av 720p-material får man ett imponerande resultat. En placering i mindre rum är att föredra, men fläktljudet är ganska markant.

Källa: What video (GB), mar 2006

Bigscreen

”Oerhört kraftig dynamik”

Bigscreen ger projektorn utnämningen "reference gear". Testaren menar att den teoretiska kontrasten är hög, men eftersom projektorn inte kan kombinera maximal svärta med maximalt ljusflöde så kommer den egentligen aldrig upp till de nivåer som påstås av tillverkaren. När man plockar upp projektorn så har den en något för varm färgtemperatur som bör justeras. Inställningsmöjligheterna är å andra sidan mycket goda, vilket är bra. Ljusstyrkan är mycket hög. Fläktljudet är bra så länge man använder sig av det låga lampläget, byter man till det höga blir ljudnivån betydligt mer märkbar. Testaren uppskattar också designen på den medföljande fjärrkontrollen.

Källa: Till Bigscreen (SE)

Audiovision

”Einfach zu bedienen”

Audiovision uppskattar att projektorn är enkel att hantera samtidigt som den erbjuder flexibla inställningsmöjligheter. Testaren tycker att prestandan generellt är bättre än vad man väntar sig av en projektor i prisklassen. Inställningsmöjligheterna är bra, såväl färgtemperatur som skärpa horisontellt och vertikalt ställs in utan större bekymmer. Kontrasten är strålande och det enda man skulle kunna klaga på är att färgerna skulle kunna vara ännu mer levande. I extremt ljusa scener kan ibland pixelstrukturen bli lite väl synlig och en del oregelbundenheter i skärpa och färg kan också upptäckas. Testaren menar att projektorn uppvisar en del mindre fel, men att den ändå är väl värd pengarna.

Källa: Audiovision (DE), nr 3 2006

Cirkapris: 18000 kronor

Produktfakta: Epson EMP-TW600 är en lcd-projektor vars upplösning är 1280x720 pixlar. Zoomen är 1,5:1 och lampan är på 170 watt. Dess beräknade livstid är cirka 3000 timmar i lågt lampläge och cirka 1700 timmar i högt lampläge. Ljusstyrkan är 1600 ansi lumen och kontrasten är 5000:1. Befintliga anslutningsmöjligheter är bland annat hdmi, komponent, s-video, vga, samt komposit. Ljudnivån är 26 db. Projektorns dimensioner är 406(b)x125(h)x310(d) mm och vikten är 5,2 kg.

Modell: Epson EMP-TW600