Sök
Epson EMP-DM1

Epson EMP-DM1

Enkel och okomplicerad lösning för barnfamiljen

2008-01-14

En allt-i-ett projektor. Prioriterar man enkelhet och användarvänlighet kan den vara intressant. Man får dock inte ha alltför höga krav på bildkvaliteten.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 3/5 "Excellent versatility for a very nice price"
M3 6/10 "Imponerar inte varken bild- eller ljudmässigt"
Din teknik "Fundera på vad du skulle kunna ha den till"
Hemmabio "Rätt mycket pryl för pengarna"
Bild & ljud hemma 5/6 "Lågupplöst och saknar en del finesser"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att projektorn är förhållandevis kompakt och smidig att montera. Projektorn tillhandahåller inte särskilt många inställningsmöjligheter vilket gör den enkel att använda men samtidigt betyder det att bilden inte blir alltför bra. Utbudet av anslutningsmöjligheter är ok, men någon testare saknar hdmi. Bilden är lågupplöst och pixlarna är ofta tydliga, även om man sitter förhållandevis långt ifrån bilden. Är man petig med bild- och ljudkvalitet så är inte modellen att rekommendera. Dock går den snabbt och lätt att ta med sig och montera upp och passar bra i sommarstuga eller i barnens rum. Prioriterar man enkelhet framför den bästa bilden så är den klart prisvärd.

What hifi

"Excellent versatility for a very nice price"

What hifi påpekar att projektorn har en kompakt och enkel design, vilket gör den enkel att ta med sig. Placerar man projektorn ca 2 meter från väggen så blir bilden omkring 60 tum stor, vilket är bra prestanda med tanke på priset. En nackdel är att upplösningen är låg vilket gör att pixlarna ibland är mer än lovligt synliga. En del störningar i bilden uppstår också. Svärtan är inte särskilt bra men rörelser hanteras mycket bra och färgerna återges på ett naturligt sätt. De inbyggda högtalarna passar bäst för mittsektionen och inte bas eller diskant, men annars ger de ifrån sig ett klart och tydligt ljud. Har man höga krav på bildkvaliteten är inte det här den bästa produkten. Dock kan den vara intressant för den som snabbt vill kunna montera upp en projektor i barnens rum eller kanske i sommarstugan.

Källa: What hifi (GB) december 2007

M3

"Imponerar inte varken bild- eller ljudmässigt"

M3 menar att jämfört med föregångaren så har den här modellen begåvats med bland annat lite snyggare design och usb-kontakt. Alla usb-enheter verkar dock inte vara kompatibla vilket är irriterande. Bilden är lågupplöst och pixlarna syns ofta tydligt även om man befinner sig en bra bit ifrån bilden. Svärtan är förhållandevis dålig och färgerna urvattnade. Är man kräsen med bildkvalitet så är inte denna projektor ett alternativ, men vill man endast använda projektorn då och då och snabbt kunna ta fram och montera en så är den helt klart prisvärd. Man får mycket för pengarna men å andra sidan så utgör såväl ljud- som bildkvalitet rejäla kompromisser.

Källa: M3 (SE) nr 10 2007

Din teknik

"Fundera på vad du skulle kunna ha den till"

Din teknik menar att projektorn knappast tillhandahåller den bästa bildkvaliteten på marknaden, men å andra sidan är den enkel att ta med sig och montera upp i stort sett var som helst. Det enda som behövs är en strömkabel och en kabel till bild/ljudkällan. Inställningsmöjligheterna är begränsade och gör att bilden inte blir så bra som man skulle kunna önska, bland annat saknar uttag för hdmi. Projektorn är inte tillräckligt bra för att användas i vardagsrummet, men den är å andra sidan också ett för dyrt inköp för att användas vid något enstaka tillfälle. Testaren föreslår att man noga tänker igenom hur och när man vill använda sin projektor för att se hur höga kostnaderna är motiverade att bli.

Källa: Din teknik (SE) nr 12 2007

Hemmabio

"Rätt mycket pryl för pengarna"

Hemmabio jämför Epson EMP-DM1 med storebror Epson EMP-TWD10. EMP-TWD10 bedöms vara bättre eftersom den har en något häftigare prestanda. Testaren tycker att EMP-DM1 är enkel att ställa upp och montera. Utbudet av anslutningsmöjligheter är begränsat och upplösningen är knappast den allra bästa. Exempelvis kan man inte titta på 1080p-material. Inställningsmöjligheterna för bilden är begränsade vilket gör projektorn enkel att hantera. Dock är bilden lågupplöst och detta i kombination med begränsade inställningsmöjligheter gör att projektorn inte är alltför rolig att använda sig av. Testaren menar att projektorn passar den som egentligen inte vill ha någon projektor men ändå vill ha en stor bild. Vill man ha en traditionell projektorlösning finns det dock betydligt bättre alternativ på marknaden.

Källa: Hemmabio (SE) nr 12 2007

Bild & ljud hemma

"Lågupplöst och saknar en del finesser"

Bild & ljud hemma tycker att designen är diskret och att projektorn passar in i de flesta hem. Den är mycket enkel att använda. Det är i stort sett enbart att koppla in strömsladden och slå på projektorn. Man har inte tillgång till någon optisk zoom, vilket innebär att storleken på bilden är beroende på var projektorn placeras. På ca 2,5 meters avstånd till väggen blir bilden ca 80 tum, vilket är bra. Projektorn passar bra för den som snabbt vill kunna titta film i stort sett var som helst utan att behöva finjustera bilden hela tiden. Bilden är lågupplöst och man har inte tillgång till särskilt många finesser, men den är en säker hit på barnkalas och andra situationer när bildkvaliteten inte är allra viktigast.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 12 2007

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Epson EMP-DM1 är en lcd-projektor med inbyggd dvd-spelare och med en upplösning på 854 x 480 pixlar. Lamptiden är upp till 3000 timmar. Ljusstyrkan vid normalläge är 1000:1. Bildstorleken kan varieras mellan 30-300 tum. Bland ingångarna återfinns komposit, yuv, rgb, usb samt ljudingång. Det finns även stereokontakt för hörlurar samt koaxial ljudutgång. Dvd-spelaren kan hantera dvd/vr, svcd, vcd, cd, divx, mp3, wma och jpeg. Skivor som stöds omfattar dvd+-r/w, samt cd+-r/w. Ljudformat dolby digital och dts. Högtalarna har effekten 2x8 watt, vikten är 3,8 kg och måtten är 230x320x127 mm. Ljudnivån är angiven till 28 decibel.

Tillverkare: Epson