Sök
Epson EMP-745

Epson EMP-745

Ljusstark och professionell

2005-01-26

En ljusstark och bärbar projektor som får beröm för sina många finesser, däribland det trådlösa nätverket liksom tillgång till kortplats.
Testkälla Betyg Kommentar
What Laptop & Handheld PC 8/10 "We were more than impressed”
PC Pro 4/6 “Capable and reasonably priced unit”
Mikrodatorn 58/100 ”För portabelt bruk”
Zdnet 3,5/5 “Quality was outstanding”

Vad tycker testarna?

Testarna anser att mycket är bra med projektorn, däribland storleken, det trådlösa nätverket, den manuella fokusen och zoomen, kortplatstillgången, ljusstyrkan och bildkvaliteten. Men flera testare påpekar att projektorn låter mycket vid användning. Testarna verkar överens om att produkten passar de som behöver en bärbar projektor för professionellt bruk.

What Laptop & Handheld PC

"We were more than impressed”

What Laptop & Handheld PC skriver att projektorn är attraktiv och känns professionell, kanske främst tack vare de manuella ringarna för fokus och zoom. Projektorn låter något mycket. Anslutningarna som finns är basutbudet och inte mycket mer. Positivt med tillgång till kortplats och trådlöst nätverk där båda kan vara mycket användbara. Kvaliteten är strålande, även om kontrasten inte kan mäta sig med den hos en DLP-projektor. Man anser att projektorn passar allra bäst för den som behöver en bärbar projektor för professionella presentationer, däremot anses den inte riktigt passa in i en hemmamiljö. Projektorn får utmärkelsen ”Gold award” av What Laptop.

Källa: What Laptop & Handheld PC, oktober 2004.
Till PC Pros hemsida
Mikrodatorn, nr 17 2004.
Till ZDNet Australias hemsida

PC Pro

“Capable and reasonably priced unit”

PC Pro uppskattar projektorns flexibilitet och nämner bland annat möjligheten till trådlös presentation. Projektorn anses lämpa sig bäst för en större publik framför allt då ljusstyrkan och ljudet från fläkten skulle ta över ett litet rum. EMP-745 är enkel och smidig att installera och att använda. Detta gäller även det trådlösa nätverket även om det lämpar sig främst för enklare presentationer och inte filmvisning. De anslutningar som kan behövas finns att tillgå. Ljusstyrkan är god och projektorn kan hantera även ljusare miljöer. Tyvärr låter projektorn en hel del vid användning. Bilden är stabil och skarp ända ut i hörnen. Färgerna är klara och fina. Projektorn är enkel att bära med sig även om nödvändiga tillbehör också väger en del. Bra prisnivå och en mångsidig projektor.

Mikrodatorn

”För portabelt bruk”

Mikrodatorn menar att projektorn har många roliga och användbara funktioner, däribland nämns möjligheten till nätverk och minneskortplatsen. Projektorn är mycket ljusstark trots sin storlek och dessutom nätt och bärbar. Kvaliteten är god även om projektorn kan ha svårt med nyansskillnader som svart och vitt. Den både startar och stängs av fort. I anslutningsväg finns dock inget extra. Fjärrkontrollen känns onödigt rörig. Ljudnivån från fläkten är väldigt hög och blir irriterande efter ett tag. Menysystemet är tydligt och klart, lösenordsskyddet anses smart. Mikrodatorn testar samtidigt även Epson EMP-835 som bedöms vara snäppet bättre.

Zdnet

“Quality was outstanding”

Zdnet har tittat speciellt på bärbara dataprojektorer i sitt test. Imponerar gör projektorns ljusstyrka, speciellt då projektorn är liten, nätt och väger under 2 kilo. Anslutningarna som finns är grundläggande, men tillgången till kortplats och trådlöst nätverk omnämns som något extra. De manuella inställningsmöjligheterna av fokus och zoom är lätta att använda och bra byggda. De underlättar också mycket när det kommer till installation. Menysystemet innehåller många olika inställningar, bland annat färgsättning. Bildkvaliteten är fantastisk rakt igenom och framförallt kontrasten imponerar. Men testaren tycker att projektorn är något dyr. Zdnet testar sammanlagt 13 stycken projektorer där Mitsubishi XD50U blir testvinnare med 4,5 i betyg. Epson hamnar strax efter toppskiktet i testet.

Cirkapris: 29000 kronor

Produktfakta: Epson EMP-745 är en bärbar LCD-projektor som enligt Epson är lämpad för multimedia. Ljusstyrkan är på 2500 ANSI Lumen. Det finns automatisk keystonekorrigering, +/- 15 grader. Kan också justeras i höjdled. Det finns sex olika färglägen. Lampans brinntid uppges till 3000 timmar. Upplösningen ligger på 1024x768 (XGA) bildpunkter. Bildformatet är 4:3. Det finns både manuell kontroll för zoom och fokus. Zoomomfånget är 1-1,2. Bilden kan bli mellan 30 och 300 tum stor och projektionsavståndet kan varieras mellan 1,2 till 12,1 m. Kontrasten uppges till 400:1. Inbyggd högtalare på 1W och kompatibel för NTSC/PAL. Anslutningar som finns är kompositvideo, S-video, komponentvideo, Mini D-sub 15-pin, RGB och USB. Det finns en kortplats för PC-kort och möjlighet till trådlös nätverksteknik. Utan fot är projektorn 193(D)x276(W)x70(H) mm och väger 1,7 kilo. Fläktljudet är angivet till 36dB.

Modell: Epson EMP-745