Sök
Epson EH-TW3800

Epson EH-TW3800

Ljusstyrkan ger plus och minus

2009-03-16

Epson EH-TW3800 bjuder på en del nyheter jämfört med de tidigare modellerna med beteckningen EMP. TW3800 är väldigt ljusstark och kräver inte total mörkläggning, men svärtan blir lidande.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 3,5/5 "Epson har prioriterat ljusstyrka"
Comon 4/6 "Testens mest fleksible kandidat"
Pocket-lint 8/10 "A semi-serious projector"
Digital versus 4/5 "An all terrain projector"

Vad tycker testarna?

Testarna berömmer Epson EH-TW3800. Överlag en bra projektormodell, även om det finns bättre alternativ i prisklassen. Alla är överens om att det är en väldigt ljusstark projektor. Detta medför att man kan ha igång ett par lampor i rummet utan att det stör projiceringen, samtidigt som svärtan blir lidande. Flera noterar att projektorn låter något mer än brukligt.

Hemmabio

"Epson har prioriterat ljusstyrka"

Hemmabio har gjort ett jämförande test mellan Epson EH-TW3800, Panasonic PT-AE3000 och Sony VPL-HW10. Alla tre bedöms vara kapabla maskiner med bra bild men i sammanställningen får Panasonic full pott och blir testvinnare, Sony får samma poäng och Epson kommer strax efter. Testaren konstaterar att det inte skiljer speciellt mycket i bildkvalitet mellan modellerna. Epson får pluspoäng för att vara lättinstallerad, även om Panasonic har fler funktioner som hjälper till här. Epson har prioriterat ljusstyrka framför svärta, men ljusstyrkan varierar kraftigt med inställningarna och bilden blir inte lika skarp som hos testvinnaren. Det finns bra med inställningsmöjligheter, men det krävs en del finlir för att få till bilden. Ljudnivån får godkänt utan att imponera.

Källa: Hemmabio (SE) nr 3 2008

Comon

"Testens mest fleksible kandidat"

Comon menar att Epson EH-TW3800 är en projektor som är lätt att placera. Detta tack vare bra zoomomfång och god vidvinkel. Att det sedan är lätt att justera ljusstyrka och kontrast bättrar på intrycket. Den mer avancerade användaren kan dock önska mer inställningsmöjligheter. Lampans angivna brinntid på 4000 timmar imponerar. Testaren konstaterar att ljusstyrkan och kontrastvärdet inte riktigt matchar varandra, men att bilden till slut blir riktigt bra. Även prismässigt står sig TW3800 bra i mot konkurrenterna.

Källa: www.comon.dk (DK)

Pocket-lint

"A semi-serious projector"

Pocket-lint konstaterar att Epson TW3800 är en prisvärd projektor, även om den dras med vissa brister. Exempelvis beröms den höga ljusstyrkan, men svärtan blir inte lika djup som hade varit önskvärt. Det är en stor projektor, men för en fast installation bedöms inte detta som ett problem. Man får dock tänka på att den surrar ganska högt. Testaren delar ut pluspoäng för menyerna och möjligheten att få projektorn justerad av Isf-certifierade installatörer.

Källa: www.pocket-lint.com (GB)

Digital versus

"An all terrain projector"

Digital versus påminner om att Epsons tidigare modeller var mer rundande i formen, medan TW3800 har ett fyrkantigt utseende. Projektorn får beröm för att vara strömsnål och lättinstallerad. Testaren noterar dock att man inte får någon motoriserad styrning av exempelvis zoom och optikskydd. Det är skillnad i bild mellan Epson och testade Sanyo PLV-Z3000 samt Optoma HD82. Även denna testare konstaterar att det inte krävs ett helt mörklagt rum eftersom projektorn är så ljusstark, samt att detta medför att svärtan hos Epson inte kan mätas med övriga två enheter. Inte heller uppskalningen är lika bra hos Epson, men har man en enhet som sköter uppskalningen blir man inte påverkad av detta.

Källa: www.digitalversus.com (US)

Cirkapris: 26000 kronor

Produktfakta:

Epson EH-TW3800
Typ: Lcd
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 20000:1
Ljusstyrka: 2000 Ansi lumen
Ljudnivå: 22 decibel i normalläge
Anslutningar: 2xhdmi, komponent, vga, komposit, s-video
Övrigt: 4000 timmar brinntid i Eco-läge. Isf-certifierad.
Mått: 390x450x145 mm
Vikt: 7,3 kg

Tillverkare: Epson