Sök
Canon SX60

Canon SX60

En annorlunda projektor

2007-03-09

Önskar du en projektor för föreläsningssalen, gamla filmklassiker eller serier så är Canon XEED SX60 ett intressant alternativ. Den använder sig nämligen av det äldre formatet 4:3.
Testkälla Betyg Kommentar
Home cinema choice 4/5 "Challenge your prejudices"
Bild & ljud hemma "Skärpan tillhör toppklassen"
Sound & vision "Colors looked vivid and natural"
Projektor central 17,5/20 "The beginning of a beautiful friendship"
Projektor reviews "A top choice for commercial photographers"

Vad tycker testarna?

De flesta testare är eniga om att det udda filmformatet gör att projektorn sticker ut bland konkurrenterna. Alla som vill se på gamla filmer eller serier har äntligen fått en värdig projektor. Dem anser dock att widescreenläget försämrar projektorns prestation en aning, men bilden blir ändå fullt duglig. Bilden är bra enligt de flesta testare. Den är både skarp och färgerna återges naturligt. Önskar man en projektor till både föreläsningar och filmer, så är Canon SX60 ett bra val menar testarna.

Home cinema choice

"Challenge your prejudices"

Home cinema choice tycker att det är skönt med en projektor som vågar vara annorlunda och inte ha dem egenskaper som förväntas. Brusnivån är enligt testaren låg och fjärrkontrollen fungerar på väldigt långa avstånd. Bilden blir väldigt mycket bättre än vad de förväntade sig, och ger en bra filmisk kvalitet. Projektorn är också ljusstark och visar snabba rörelser naturligt. Överlag så tycker testaren att Canon SX60 är en bra projektor som tar kål på fördomarna man får om man enbart läser de tekniska detaljerna. Testaren hoppas dock att Canon väljer att ändra filmformatet till nästa projektor.

Källa: Home cinema choice (GB) mars 2007

Bild & ljud hemma

"Skärpan tillhör toppklassen"

Bild & ljud hemma menar att Canon SX60 är projektorn för dig som vill titta mycket på gamla filmer och serier med 4:3-format. Testaren blir chockad över projektorns bild som beskrivs som väldigt skarp och bra belyst. Vid filmvisning presterar projektorn bra och det blir nästan en total frånvaro av ett såkallat screendoor-rutnät. Fläktljudet hamnar på minussidan. Svärtan och kontrasten är inte heller i toppklassen. Priset är också en aning högt, men uppskattar man Canon SX60´s egenskaper så är den definitivt värd en närmare titt avslutar testaren.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 10 2006

Sound & vision

"Colors looked vivid and natural"

Enligt Sound & vision kan man se på projektorns eleganta design att den inte enbart är skapad för konferensrummet. Testaren anser att det går utmärkt att använda projektorn vid filmvisning. Bilden beskrivs ha bra kontrast och ljudsstyrka samtidigt som färgerna är väldigt naturliga. Ett problem enligt testaren är filmformatet. Då man vill använda widescreenformatet så försämras flera av de tekniska färdigheterna. Testaren tycker ändå att projektorn fungerar bra i de flesta lägen. Den har främst sin styrka i hur precisa färgerna blir. För föreläsningarna presterar den bra, och att den sedan är bra på att visa filmer är ett stort plus menar Sound & vision.

Källa: Sound & vision (US) februari 2007

Projektor central

"The beginning of a beautiful friendship"

Canon SX60 får med sin annorlunda teknik, en väldigt mjuk och klar bild menar Projektor central. Projektorn bedöms vara skapad för två ändamål, såväl presentationer som hemmabio. Filmformatet gör också att de som vill se mer äldre filmer och serier får en projektor som är tilltalande, menar testaren. Bildkvalitén försämras dock en aning när man tittar på film i ett ljust rum. Projektor central menar att projektorns största fördel är format-inställningarna, då det både finns möjlighet att se på nyare filmer i widescreen och äldre filmer samt tv serier i 4:3-format.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Projektor reviews

"A top choice for commercial photographers"

Projektor reviews tycker att projektorn har en briljant optik som gör att bilden blir väldigt skarp och bra. Den fina bilden utan tydlig pixellering är ett plus. Kör man med hemmabioläget så återger projektorn färgerna mycket bra. Menysystemet bedöms också vara lättnavigerat. På minussidan sätter testaren främst priset, eftersom andra projektorer i samma prisklass kan vara en aning bättre. Vid hemmabioläge fungerar projektorn bra, men andra lika dyra projektorer ger ett bättre intryck. För föreläsningsändamål rekommenderar Projektor reviews föregångaren SX50 som är mycket billigare, men som saknar videoläget.

Källa: www.projectorreviews.com (US)

Cirkapris: 40000 kronor

Produktfakta: Canon SX60, med mellannamnet XEED, använder sig av tekniken LCOS. Upplösningen ligger på 1400x1050, det vill säga filmformatet är 4:3. Ljusstyrkan är 2500 lumen (2200 lumen i tystgående läge). Kontrastförhållandet är 1500:1 vid hemmabioinställning. Fläkten når en nivå på 30 decibel (27 decibel vid tystgående läge). Ljuskällan består utav en 180 watt lampa som har en livslängd på upp till 3000 timmar. Anslutningsmässigt finns bland annat vga och dvi med hdcp. Projektorn väger 4,6 kg och måtten ligger på 266x114x336 mm.

Tillverkare: Canon