Sök
Benq W6000

Benq W6000

Ljusstyrka är inte allt

2010-03-04

Benq W6000 anses av testarna vara bra ifråga om sin ljusstyrka, bildkvalitet och sina färger. Svärtan och skärpan är dock svagare än på vissa konkurrerande modeller.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 4/5 "A solid all-rounder"
Hjemmekino 4/6 "Ny och billigere plattform"
Ljud & bild "Den ljusstarka favoriten"
Projector reviews "Should prove to be very popular"
Trusted reviews 8/10 "Outshines most, if not all, rivals in its price bracket"

Vad tycker testarna?

Ljusstyrkan är det mest framträdande draget hos Benq W6000. Alla testare påpekar att detta är en styrka och att modellen är en av de klart bästa i sin prisklass. Ljusa scener återges riktigt bra, men svärtan och skärpan anses inte riktigt lika bra som den hos en del dyrare konkurrenter. Bilden är bra i stort och detsamma gäller de levande färgerna. Den dynamiska linsen är dock inte riktigt välimplementerad och ger ibland ifrån sig ett irriterande ljud.

What hifi

"A solid all-rounder"

Benq22What hifi anser att W6000 har en styrka i sina levande men ändå balanserade färger. Nypet och klarheten i färgerna är utmärkta. Det vita är ljust och rent. Skärpan är också förvånande god, även om det är lite mer utsmetning i rörelser än man kan förvänta sig. Designen är användarvänlig då det finns flexibla manuella kontroller för lens shift, zoom och fokus. Bildinställningar är också relativt enkla att göra, även om menyerna inte är perfekta. En negativ detalj är att den dynamiska irisen ger ifrån sig ett högt ljud varje gång den byter till en scen med annorlunda belysning. Djupet i svartnivåerna och detaljnivån är högre på konkurrerande modeller och detta gäller med såväl hög- som lågupplöst material. Dock är helhetsintrycket mycket bra och endast den hårda konkurrensen håller W6000 borta från ett toppbetyg.

Källa: What hifi (GB) december 2009

Hjemmekino

"Ny och billigere plattform"

Hjemmekino betonar att W6000 är en ljusstark projektor som också imponerar med sin bildskärpa. Att modellen stöder användning av anamorfisk lins är också positivt. Vidare återges ljusa scener mycket bra, där bilddynamiken kommer till sin rätt. Till sist bland de positiva sidorna är att det finns en hel del möjligheter att göra bildinställningar. Den dynamiska irisen är tyvärr inte riktigt välimplementerad, det uppstår en del brus i bilden och svärtan är inte som förväntat.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 11 2009

Ljud & bild

"Den ljusstarka favoriten"

Ljud & bild tycker att är en mycket bra och ljusstark modell som räcker till en stor duk, även i ett upplyst rum. Svärtan med bländare är också mycket bra och inget av den förloras ens i ljusa rum. Färgerna är bra från början, men inställningsmöjligheterna gör att man kan kalibrera dem till perfektion utan att förlora något i svärta eller ljusstyrka. Installationen är den stora svagheten. En bra bild kräver att projektorn placeras tämligen långt från duken och att den varken placeras för högt eller för lågt. Färgtemperaturen påverkas dessutom av bländaren vilket inte heller är någon fördel.

Källa: Ljud & bild (SE) nr 12 2009

Projector reviews

"Should prove to be very popular"

Projector reviews anser att modellen är mycket bra och har löst tidigare problem på ett mycket tillfredställande sätt. Hudtoner ser mycket naturliga ut med rika färger och hög kvalitet på färgschemat i stort. Modellen satsar också på att vara bäst när det gäller ljusstyrka och är det också. Framförallt är den ljusstarkare än alla modeller utanför den dyrare skaran. Svärtan imponerar också, liksom de många placeringsmöjligheterna som modellens stora flexibilitet ger. Det är bra att den kan placeras både på väggen, på en hylla eller på ett bord. Det finns ett visst problem med att den dynamiska irisens arbete går att se, men det har huvudsakligen åtgärdats av Benq.

Källa: www.projectorreviews.com (US)

Trusted reviews

"Outshines most, if not all, rivals in its price bracket"

Trusted reviews tycker att W6000 är en mycket bra modell som är ledande i sin prisklass när det kommer till ljusstyrka och färgkvalitet, även om den känns en aning klumpig. Både enkelheten i installationen och 1,5:1 zoom talar också för W6000. Fjärrkontrollen och menyerna är enkla, men det finns ändå en hel del bildinställningar att leka med. Bilden känns väldigt intensiv och levande. Detta kommer sig av att ljusstyrkan är imponerande, att svärtan ändå kan matcha den, att färgerna är dynamiska och att skärpan är mycket bra. Även standardupplösning hanteras mycket snyggt. Vissa problem finns dock. En antydan till regnbågseffekt i utkanterna av bilden och vissa svårigheter med mycket snabba panoreringar är två exempel. Vidare är grundinställningarna inte ideala. Till sist ger W6000 ifrån sig alltför mycket ljud, bland annat från fläktarna, vilket stör filmupplevelser.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta: Typ: Dlp
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 50000:1
Ljusstyrka: 2500 ansi-lumen
Ljudnivå: IuAnslutningar (exempel): 2xhdmi, komponent, usb, komposit, s-video
Övrigt: 1,5x zoom, vertikal och horisontell lens-shift, dynamisk iris
Elförbrukning: Iu
Mått: 428x156x345 mm
Vikt: 6,7 kg