Sök
Benq W20000

Benq W20000

Nästan perfekt bild

2008-10-02

Benq W20000 är en stor och platskrävande full hd-projektor som klarar av i stort sett alla bildparametrar med bravur. Förekomst av digitalt brus drar dock ned på helhetsbetyget.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 4/5 "Of unsubtle proportions"
Hjemmekino 4/6 "Har uten tvil potensial"
Projector central 5/5 "A great value"
Trusted reviews 7/10 "Good but flawed"

Vad tycker testarna?

Storleken hos Benq W20000 tillsammans med det begränsade zoomomfånget gör enligt testarna att detta är en mycket svårplacerad projektor. Det är därför desto mera tacksamt att den är enkel att använda och att anslutningsmöjligheterna är mycket bra. Bilden som projiceras uppges vara utmärkt när det gäller alla bildparametrar förutom bruseliminering. Där har produkten problem och vissa testare menar att det går att leva med medan andra tycker att det är beklagligt att en bild som är perfekt i alla andra avseenden dras med problemet.

What hifi

"Of unsubtle proportions"

Benq W20000 är enligt What hifi en rejält tilltagen pjäs som kräver sitt utrymme i hemmet. Den anses vara generöst utrustad med funktioner och är enkel att använda tack vare enkla menyer och bakgrundsbelyst fjärrkontroll. Att lens shift och irisen är motorstyrda är mycket tacksamt. Med blu ray uppges projektorn producera en klockren bild med hög detaljrikedom, utmärkt kontrast och vitala färger. Även de minsta färggraderingarna urskiljs och rörelser hanteras med utmärkt flyt. Men ansluts enheten till en digitalmottagare och används för att visa hdtv därifrån så noteras vissa svagheter. Den har problem med brus i bilden och ju mer komplext bildmaterialet är, desto tydligare blir också flimret. Det är fortfarande en fröjd att beskåda bilden, men prestationen är inte lika bra som hos sina bättre konkurrenter.

Källa: What hifi (GB) april 2008

Hjemmekino

"Har uten tvil potensial"

Norska Hjemmekino skriver att Benq W20000 gör sig bäst på hyllan då bilden inte går att förflytta tillräckligt mycket uppåt/nedåt för att det ska vara praktiskt lämpligt för takmontering. Att irisen och linsförskjutningen är motorstyrda är bra, men motorstyrd fokus saknas. Optiken är mycket bra och kromatiska abberationer är inte ett problem. Den stora styrkan i bilden uppges vara dynamiken mellan mörka och ljusa scener tack vare det höga kontrastförhållandet. Färgåtergivningen uppges vara naturlig och även de minsta färgövergångarna flyter ihop mycket bra. Skärpan är något överdriven vilket kan förstärka kanter men tacksamt nog så går den att ställa ner, skriver testaren. Det som är dåligt uppges vara hur produkten hanterar brus och speciellt det brus som läggs till i filmer för att ge en mer biolik upplevelse. Den inbyggda bildbehandlingen kan inte hantera detta utan förstärker istället bruset. Slutresultatet är fortfarande bra men Hjemmekino tycker att Benq hade kunnat förbättra sin bildbehandlig på detta område. Uppskalningen av standardmaterial görs med bravur och snabba sportsändningar har projektorn inte heller några problem med att återge. En projektor med mycket potential men som kanske behöver en och annan uppgradering av sin firmware för att nyttja den fullt ut, avslutar Hjemmekino.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 8 2008

Projector central

"A great value"

Projector central skriver att storleken hos Benq W20000 kan vara ett problem då den gör placeringen allt annat än flexibel. Den begränsade zoomen ställer också krav på hur rummet ser ut för att få önska projektionsstorlek. Men den som har plats för enheten kommer att få mycket nöje då den uppges leverera en bild som kombinerar naturtrogna färger med djup svärta, hög detaljrikedom och utmärkt skärpa. Dessutom uppges projektorn vara mycket tystgående, ha en hög ljusstyrka och mycket bra anslutningsmöjligheter. Brus uppges vara mer förekommande än hos konkurrenter i samma produktklass men testare skriver att det är individuellt hur pass mycket det stör. Den som kan leva med svagheterna kommer att få mycket för pengarna, menar Projector central.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Trusted reviews

"Good but flawed"

Det dagliga användandet av Benq W20000 förenklas enligt Trusted reviews av snygga och enkelt upplagda osd-menyer och lättanvänd fjärrkontrollen. Lens shifting och keystone korrektion är bra hjälpmedel för installationen. Det begränsade zoomomfånget försvårar dock uppgiften då bilden i ett litet rum kanske inte kan bli lika stor som önskat. Bildintrycken från projektorn uppges vara mycket stark och testaren konstaterar att W20000 kan visa djupa svarta områden samtidigt som ljusstarka vita delar finns i scenen. Färgerna imponerar också och uppges vara naturliga i sin ton samtidigt som de känns mycket levande. Skärpan håller toppklass och bidrar tillsammans med hd-upplösningen till att alla detaljer i bilden kommer fram. Det finns vissa problem med brus i delar av bilden där olika färgnyanser smälter samman. Uppskalade standardsändningar lider också av detta och det är beklagligt då övriga parametrar i bilden håller mycket höga mått, skriver testaren.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 27000 kronor

Produktfakta: Benq W20000 är en 16:9 dlp-projektor med full hd-upplösning. Den har en angiven kontrast på 20000:1, ljusstyrkan 1200 cd/m2, zoomförhållande 1,2:1 och fläktljud på 28 decibel i normalläge (25 i ekoläge). Anslutningar omfattar två hdmi som hanterar 1080p24, komponentvideo, kompositvideo och s-video. Enheten väger 9,6 kilo och har måtten 492x180x420 mm.

Tillverkare: Benq