Sök
BenQ PE5120

BenQ PE5120

Hög kvalitet per krona

2005-06-13

En projektor som presterar väldigt bra bildkvalitet med tanke på dess låga pris.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & Ljud Hemma 9/10 ”Absolut en prisvärd projektor”
DVD & Hjemmekino 15/20 ”Bildekvaliteten er eksepsjonelt bra”
Audio 4/5 ”Gut für Deckenmontage geeignet”
Projector Central ”Ready to go right out of the box”

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att BenQ PE5120 sätter press på sina konkurrenter med hög kvalitet till ett lågt pris. Projektorn är ljusstark och ger riktigt bra bild speciellt när man använder komponent eller DVI ingången. Fjärrkontrollen är omtyckt eftersom den är lättöverskådlig och har bra bakgrundsbelysning. Upplösningen gör att den inte är optimerad för HDTV, som den dock klarar, och två testare tycker att man bör testa skärmen först för att se om man störs av det lätta flimmer som finns i kanterna på bilden.

Bild & Ljud Hemma

”Absolut en prisvärd projektor”

PE5120_1

Audio har förutom BenQ PE5120 även testat Epson EMP-TW 10H, Infocus X-1A och Sanyo PLV-Z1x. Vinnare i testet är Sanyo men BenQ kommer på delad andraplats med omdömet mycket bra. PE5120 får beröm för att bilden är ljusstark och skarp samt för att den är enda projektorn i testet som har en digital DVI-ingång. Under testet fungerar den felfritt med digital insignal och erbjuder då en stor mängd bildinställningsmöjligheter. Även fjärrkontrollen får beröm för att vara lättöverskådlig och ha bra bakgrundsbelysning. Vid användandet av Eco-mode är ljusstyrkan bra men svärtan blir lidande. Vid byte till annat läge förbättras bildkvaliteten men ljudnivån blir högre. Till det negativa hör också att det släpps ut mycket ljus genom fläkten vilket kan vara störande i ett mörkt rum. Testaren menar dock att det kan vara en bra ide att testa projektorn innan köp då olika personer är olika känsliga för det lätta flimmer som finns i kanterna på bilden.

Källa: Audio, nr 5 2005
Bild & Ljud Hemma, mars 2005
DVD & Hjemmekino, nr 1 2005
Till Projector Centrals hemsida

DVD & Hjemmekino

”Bildekvaliteten er eksepsjonelt bra”

Bild & Ljud Hemma skriver att BenQ PE5120 har ett riktigt lågt pris. Projektorn är försedd med ett antal fördefinierade lägen som exempelvis, video, bio, presentation och spel. Förutom de fördefinierade lägena är möjligheterna till kalibrering av bilden begränsade. Fjärrkontrollen får beröm för att vara stor och överskådlig. När det gäller bilden har PE5120 en godkänd svärta och ett färgstick som drar en aning mot lila. Testaren skriver även att PE5120 precis som många andra billiga DLP projektorer har en tendens till överexponering i ljusa partier. Detta går dock att komma till rätta med genom en korrekt kalibrering. För bästa bildkvalitet rekommenderas komponent eller DVI-källa. PE5120 har jämförts med HP ep7120, NEC HT410 och Toshiba MT-200. PE5120 blir placerad som tvåa efter testvinnaren Toshiba MT-200.

Audio

”Gut für Deckenmontage geeignet”

DVD & Hjemmekino tycker att BenQ ger högt bildkvalitet per krona. PE5120 är inget undantag med en riktigt bra bild trots att den inte har särskilt hög upplösning. Fjärrkontrollen får bra betyg eftersom den är stor, har lättöverskådliga knappar och bra bakgrundsbelysning. Även menyerna får bra betyg med stora ikoner och bra layout. Enda minuset är att menyn inte minimeras vid inställning av t.ex. bildkvaliteten vilket gör att man mest ser menyn och inte testbilden. De förinställda bildlägena är enligt testaren bra och endast små justeringar behövs för att erhålla bästa bild. PE5120 har hög ljusstyrka vilket gör att den fungerar även i ljusa förhållanden men vilket även gör att svärtan inte är perfekt. Bildkvaliteten är sammanfattningsvis exceptionellt bra om man tar priset i beaktande. DVI eller progressive scan via komponent rekommenderas för att få ut det bästa ur projektorn. Enda nackdelen med bilden är ett RGB flimmer som gör att testaren tycker att man bör testa produkten innan man köp för att se om man störs av detta.

Projector Central

”Ready to go right out of the box”

Projector Central anser att BenQ PE5120 passar de som tänker köpa sin första projektor. Den är klar att användas direkt efter uppackning och överhuvudtaget enkel att använda. Även denna testare är nöjd med den stora och lättöverskådliga fjärrkontrollen samt tycker att PE5120 är optimerad för DVD-filmer. Projektorn fungerar bra med HDTV även om en optimal bilden inte är möjlig på grund av för låg upplösning. Testaren tycker att PE5120 ger ljusare bild än andra jämförbara produkter vilket är bra i ljusare rum. Sätter man sig på det dubbla avståndet från skärmen i jämförelse med bildens bredd är det inga problem med synliga pixlar. Fläkten är tyst och värmen blåses ut bakåt vilket gör att projektorn inte stör tittandet. Det låga priset i kombination med god prestanda gör PE5120 till ett bra val enligt testaren.

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: BenQ PE5120 är en DLP projektor med en WVGA upplösning på 854x480 punkter. Ljusstyrkan är 1100 ANSI Lumens och kontrasten 2000:1. Lampans brinntid är 2000 timmar och projektorn klarar av att visa både i 16:9 och 4:3 format. Vid användande av Eco-Mode är fläktljudet angett till 26 dB. Den har följande anslutningar, en komposit, en S-Video, tre komponent och en DVI-I med HDCP. Den är kompatibel med NTSC, PAL, SECAM, EDTV och HDTV (1080i, 720p, 576p, 576i, 480p, 480i). Projektorn mäter 262x99x216 mm och väger 2,9 kilo.