Sök
Yamaha YSP-3000

Yamaha YSP-3000

Bra ljud för symmetriska rum

2008-09-13

Yamaha YSP-3000 är en ljudprojektor storleksanpassad för tv-storlekar från 32 tum och uppåt. Testarna anser att enheten levererar bra ljud, även om ljudets kvalitet är alltför beroende av hur rummet ser ut.
Testkälla Betyg Kommentar
Din teknik 3/5 "Ljud uppåt väggarna"
Klikk.no 5/6 "Kan man be om mer?"
Cnet 3,5/5 "Your room can play a significant role"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att Yamaha YSP-3000 ger ett okej ljud till hemmabion, även om man kan behöva komplettera ljudbilden med en bashögtalare. Ljudet påverkas också i stor grad över hur rummet är utformat, vilket är synd.

Din teknik

"Ljud uppåt väggarna"

Din teknik har gjort ett test där man jämfört ett antal surroundanläggningar med varandra, de övriga anläggningarna är Philips MCD908, LG J10HD, Pioneer RCS LX60, Sony DAV-IS10 och Denon GHT-FS3. Där kommer man fram till att Yamaha YSP-3000 inte riktigt räcker ända fram, utan Denon och framförallt Sony anses bättre. Testaren tycker att Yamahas variant är för stor och svår att ställa in. Fjärrkontrollen upplever man som plottrig och det konstgjorda surroundljudet kräver ett nära nog perfekt symmetriskt rum för att verkligen låta bra och fylligt.

Källa: Din teknik (SE) nr 12 2007

Klikk.no

"Kan man be om mer?"

Norska Klikk undrar om man kan be om mer från en surroundanläggning än det YSP-3000 har att erbjuda. Det kan man faktiskt, då ljudet är lite för vekt utan att kompletteras med subwoofer vilket man också gör i detta test. Storleken är bra då anläggningen enkelt kan passa in i tv-bänken. Ljudet upplevs som klart och öppet och överraskande bra men vissa detaljer försvinner och en godkänd stereobild skapas inte. Det konstgjorda surroundljudet är alltför beroende av hur rummet ser ut och det är svårt, trots justeringar, att få det att låta riktigt bra.

Källa: www.klikk.no (NO)

Cnet

"Your room can play a significant role"

Amerikanska Cnet är överraskade över tyngden på det som man tycker är en solid men aningen stor anläggning. De upplever fjärrkontrollen som lite för avancerad och svårnavigerad för någon som inte är ljudproffs. Systemet är lätt att kalibrera på några minuter men ett problem är att rummet spelar en överdrivet stor roll för hur bra ljud det går att få. Cnet tycker även att det saknas en del anslutningsmöjligheter och avsaknaden av menyer via hdmi är oacceptabel för en så dyr produkt. Ljudet bedöms annars som bra, framförallt från dvd, men även denna testare tycker att en extra subwoofer behövs för att få tillräckligt med djup i ljudbilden.

Källa: www.cnet.com (US)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Yamaha YSP-3000 är en ljudprojektor med simulerat surroundljud. Den består av 21 ljudstråleelement och två baselement för ljud i fem kanaler. YSP-3000 har två hdmi-ingångar och en ut samt inbyggd fm-radio med rds. På fronten finns 3,5 mm-ingång för anslutning av bärbar spelare. Bland formaten som stöds märks dolby digital, pro-logic II och dts neo:6. Storleken är anpassad för tv på 32 tum eller 37 tum. Måtten är 800x155x152 mm och vikten är 11,5 kg.

Tillverkare: Yamaha