Sök
Yamaha Soavo 1

Yamaha Soavo 1

Pianon, motorcyklar och högtalare

2007-10-26

Yamaha Soavo 1 är en golvstående högtalare som gör testarna entusiastiska. De levererar ett mycket bra ljud, utan att man helt måste ruinera sig. En bra förstärkare rekommenderas dock.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 5/6 ”En välskapt fullträff!”
Hifi & musik ”Kommer att stå sig mycket bra i prisklassen.”
Ljud & bild ”Skiljer sig från mängden.”
Hifi world 5/5 ”The most capable all round floorstander at its price.”

Vad tycker testarna?

Testarna tävlar om att ösa lovord över Yamahas nya högtalare Soavo 1. Ljudet bedöms av alla som ytterst exakt. Flera av testarna säger att de saknar den allra djupaste basen, men för att hitta bättre alternativ måste man lägga till ganska många tusenlappar. Ett par av testarna säger att man kan komplettera med en aktiv subwoofer för att förbättra basen. Men dessa högtalare kräver också en förstärkare av toppklass för att man ska ha någon nytta av dem. En provlyssning innan köp rekommenderas, då man kan önska ett mera ”färgat” ljud.

Bild & ljud hemma

”En välskapt fullträff!”

Bild & ljud hemma anser att Soavo-serien är Yamahas första lyckade försök att bygga högtalare av högsta kvalitet. I prisklassen är konkurrensen hård, och varje ytterligare förbättring kostar mycket. Soavo 1 är ganska stora, väggarna tjocka och de inre måtten ganska små, vilket gör att man inte kan förvänta sig den allra djupaste basen. Testaren skriver att ljudet är stramt rakt igenom och en pianoskiva klingar med en klang som är omöjlig att uppnå med mindre lådor. För att få en bättre ljudbild får man vara beredd att betala betydligt mera. Röster återges näst intill perfekt, oavsett om det handlar om rap- eller körmusik. Högtalarna är byggda av mdf med björkfaner på utsidan, trä används också till basen och plattan som delningsfiltrets komponenter är fastsatta på. Testaren avslutar med att säga att detta är en tämligen komplett högtalare som passar för all slags musik men som kommer mest till sin rätt vid akustiska instrument. För att få maximal nytta av dem bör övriga delar i ljudanläggningen också vara av toppkvalitet.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 8 2007

Hifi & musik

”Kommer att stå sig mycket bra i prisklassen.”

Hifi & musik menar att Yamaha har stolta traditioner att falla tillbaka på vad gäller högtalare. Med Soavo-serien ger man sig återigen in i kampen om högtalartronen. Testaren säger att när man får tillfälle att granska högtalarna in i minsta detalj så känns prislappen snävt tilltagen. Högtalarna är byggda för att de olika elementen inte ska påverka varandra, diskanten ligger i en egen låda, liksom mellanregistret och de två basarna. Basreflexporten är av trä för att ge bättre ljud. Men man har inte enbart suttit vid ritbordet, det verkar som om man också lyssnat ordentligt under utvecklingsarbetet. Det man offrat är djupet i basen, men i gengäld har man fått ett öppet, snabbt och tydligt ljud. Lägger man till ytterligare tio eller tjugo tusen så får man bättre bas men testaren tror att de flesta kommer att vara nöjda med Yamha Soavo 1. För mera bas kan man ju köpa till en aktiv subwoofer.

Källa: Hifi & musik (SE) maj 2007

Ljud & bild

”Skiljer sig från mängden.”

Ljud & bild anser att Soavo är återhållsam men precis. En högtalare som eftersträvar autentisk ljudåtergivning, men det är inte säkert att det är det man vill ha. Basen går inte lika djupt som hos vissa konkurrenter, men detta är lätt avhjälpt med en subwoofer som ger stöd under 60 Hz. Mellanregistret beskriver testaren som ”klippt” och säger att det är svårt att exakt beskriva, man behöver lyssna för att förstå vad som avses. Designen anses inte enbart vara estetisk utan även funktionell. Testaren frågar sig vad detta med naturligt ljud egentligen innebär och svarar att det inte fyller rummet på samma sätt som från andra högtalare. Högtalaren tar inte heller ut svängarna lika mycket som konkurrerande modeller. Förmodligen ger de en autentisk ljudbild, men frågan är om man vill ha det. Testaren avslutar med att säga att om man tänker köpa nya högtalare i den här prisklassen så bör man definitivt provlyssna på Soavo 1.

Källa: Ljud & bild (SE) september 2007

Hifi world

”The most capable all round floorstander at its price.”

Hifi world konstaterar att stora tillverkare har större resurser än små, även om detta inte är någon garanti för att produkterna ska bli bättre. Yamaha har ett brokigt förflutet som högtalartillverkare, de har dels haft några av de allra bästa modellerna och dels en mängd halvtaskiga lådor. Testaren bestämmer sig för att jämföra den aktuella modellen med den klassiska NS1000M från samma tillverkare från 70-talet. För att få ett optimalt ljud från båda högtalarparen valdes förstärkare av högsta kvalitet. Han säger sig ha fått ett näst intill perfekt ljud ur båda högtalarparen oavsett vilken typ av musik han spelade; reggae, jazzrock, hårdrock, symfonier lät lika bra. Att högtalarna också är snygga drar inte ner helhetsomdömet.

Källa: Hifi world (GB) april 2007

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: Yamaha Soavo 1 är golvstående högtalare av trevägsbasreflex. Frekvensområdet är mellan 35 Hz-50000 Hz. Impedans 6 ohm. Högtalarna är magnetiskt avskärmade och har en effekttålighet på 200/50 watt (peak/kontinuerlig). Måtten är 349(b)x1051(h)x487(d) mm och de väger 27 kilo styck. Bland färgalternativen finns mörkbrun/brun/naturell- och svart björk.

Tillverkare: Yamaha