Sök
Yamaha Music Cast MCX-1000

Yamaha Music Cast MCX-1000

Framtidens musiksystem

2004-04-02

Med Yamahas trådlösa hemmasystem kan man njuta sin favoritmusik oavsett var i huset man är. En smart lösning med snygga komponenter och fantastiskt ljud enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 90/100 ”Überzeugten in einem Maße”
What Hifi 5/5 ”The coolest product we’ve tested”
DVD & Hjemmekino ”Lekken high-tech maskin”

Vad tycker testarna?

Det här är en produkt som tar testarna med förtjusning. Alla testare vittnar om bra ljudkvalitet, enormt snygg utformning och otroligt enkel installation. En av testarna jobbar så hårt med att hitta något negativt att man tar upp en fördröjning från server till klienten på upp till fem sekunder. Men när väl musiken kommit igång flyter det utan avbrott. Den höga ljudkvaliteten gäller främst PCM och uppspelning av CD-skivor. Med Mp3 varierar kvaliteten med valt ”bitrate”. Men även för Mp3 är ljudet mer än godkänt. Vad man vill göra köparen medveten om är att de högtalare som hör till klienterna inte är de bästa och så var det priset.

Audio

”Überzeugten in einem Maße”

Audio är otroligt nöjda med Yamaha MCX-1000. Testaren gillar produkten så mycket att det var svårt att skilja sig från den när den skulle lämnas tillbaks. Även om systemet är mycket likt ett datornätverk kan inga paralleller dras till datorvärlden utseendemässigt. Serverdelen liknar mest en vanlig cd-spelare och klienterna ser ut som ministereoanläggningar. Snygga, nerbantade sådana. Knappar finns knappt och navigering och uppspelning styrs enkelt via en joystick. Det är simpelt att skapa spelningslistor och installera ytterligare ljudkällor till servern. Att installera systemet går smärtfritt. CD-skivor och okomprimerat ljud som lagts in på hårddisken spelas upp med otrolig kvalitet. Ljud komprimerat till Mp3 återges bra, men där tycker testaren att det varierar med ”bitraten”. Att lägga in musik går smärtfritt och titlar för varje skiva hämtas enkelt ner från databasen på hårddisken som i sin tur enkelt uppgraderas med en Internetanslutning. Audio avslutar med att säga att detta är produkt med en ljudkvalitet, en funktionalitet och ett användarkoncept som övertygar i alla avseenden.

Källa: Audio, oktober 2003
What Hifi, november 2003
DVD & Hjemmekino, nr 1, 2004

What Hifi

”The coolest product we’ve tested”

Yamaha MCX-1000

What Hifi imponeras också av Music Cast MCX-1000. Produkten är mycket lik Yamahas prisbelönta CDR-HD1300 med sin inbyggda hårddisk, CD-rippning och CD-R/RW funktioner. Det är ett otroligt bekvämt system där servern kan sitta i den vanliga hyllan med resten av hifi-utrustningen och skicka ut ljudet trådlöst till olika delar i hemmet. Känslan att kunna slå på musiken i ett rum via fjärrkontrollen beskrivs som något hämtat ur en James Bond film. Fram tills nu har ett sådant här system varit förknippat med höga kostnader och intensivt kabeldragande. Yamaha har löst detta mycket smidigt och till en relativt lättsmält kostnad. Men det absolut bästa är att ljudkvaliteten är utmärkt. Med Mp3-filer tycker man sig höra spår av komprimeringen, men kvaliteten är mer än godkänd som bakgrundsmusik. Överföringen till klienterna sker också felfritt och det uppstår en fördröjning på fem sekunder från servern, men annars märker testaren inte några konstigheter. Det enda som begränsar ljudupplevelsen är högtalarna hos klienterna som kanske är något svaga. En flexibel, lättanvänd lösning.

DVD & Hjemmekino

”Lekken high-tech maskin”

Yamaha har tagit konceptet med en musikserver i hemmet steget längre, skriver DVD & Hjemmekino. MCX-1000 är hjärnan i systemet och håller koll på all musik med Gracenote som laddar ner info om skivorna på hårddisken. Och det behövs för att kunna hålla ordning då hårddisken kan rymma upp till 1000 skivor. Anslutningsmöjligheterna är många och en man bör använda är TV-utgången, eftersom det stundtals kan vara svårt att få överblick över all information på den lilla displayen. MCX-1000 är snygg och klienterna är om möjligt ännu snyggare. Den trådlösa överföringen är baserad på beprövad teknik och bjuder inte på några konstigheter. Men då man matar enheten med en CD måste man gå igenom flera olika steg för att starta uppspelningen, vilket borde ske automatiskt. Ljudkvaliteten håller toppklass och med Mp3 sjunker kvaliteten med komprimeringen. Även här anmärker man på svagheten och bristen på fyllighet hos klienternas högtalare och rekommenderar att man istället införskaffar kraftigare sådana. Hjemmekino beklagar sig över priset och beräknar att med bara en klient hamnar prislappen på 30,000 kronor, vilket är tufft om man är en vanlig dödlig lyssnare.

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: MCX-1000 är servern och hjärtat i Yamahas Music Cast system, baserat på trådlös musik via WLAN (802.11b). Utrustad med hårddisk på 80 Gb och CD-R/RW (8x/4x) brännare. CD-skivor kan lagras på hårddisken som PCM eller Mp3. Läser även Mp3 på CD-R/RW. Stödjer upp till fem klienter trådlöst samt ytterligare två via kabel. Grafiskt användargränssnitt och inbyggd Gracenote CDDB för nedladdning av information om musikspår. Menyn kan fås på tv eller skärm via komposit eller s-video. För ljudet finns en analog och två digitala (optisk/koaxial) ingångar, samma uppsättning för audio ut. Dessutom anslutningsmöjlighet för hörlurar och tangentbord för inmatning av text. Klienter (MCX-A10) köps separat för ca 6500 kr. Medföljer gör fjärrkontroll, batterier, bruksanvisning, audiokabel, optisk digitalkabel och videokabel. MCX-1000 kommer i silverfärg, har måtten 435x136x435 mm och väger 11,5 kg.

Modell: Yamaha Music Cast MCX-1000