Sök

Vantage X221TS: Tre boxar i en

2007-03-21

En digitalbox som klarar marksända signaler med Boxerpaketet, samtidigt som den även tar emot satellitsignaler från Visasat och Canal Digital.

Modell Pris Kommentar
Vantage X221TS 1900 Tre boxar i en

Sammanfattning

Vantage X221TS är en digitalmottagare för marksända nätet (Boxer) samt satellitsända kanaler från Viasat och Canal Digital. Mottagaren är försedd med dubbla kortplatser samt två ca-moduler. Snabbknappar för meny, volym och kanal finns på panelens framsida. På fjärrkontrollen finns bland annat knappar för epg, bild-i-bild (mosaic) och bildzoom. Baksidan har scart, kompositvideo, komponentvideo via scart, pc-ingång, antenningångar för satellit, dvb-t och vanlig antenn. Vidare finns optisk digital ljudutgång. Inga kablar förutom strömkabel medföljer vid köp. Chassi i aluminium med frontpanel i silverfärgad plast. Mått 300x220x70 mm, vikt cirka 2 kg. Tillverkad i Korea.

Inledning

Frihet att välja
Tillhör du dem som inte vill välja mellan satellit- och marksänd tv? Tycker du det är jobbigt med flera olika mottagare kopplade till din tv? Då är en multibox som Vantage X221TS kanske något för dig. Den tar emot signaler via Boxer, Viasat och Canal Digital och du kan enkelt växla mellan dessa. Att installera boxen och söka kanaler går snabbt, likaså att byta kanal. I testet tittade vi dock enbart på utsändningar av Boxer. Mottagaren tar in alla tillgängliga kanaler och lägger dem i en lite märklig ordning. Som tur är kan man ganska enkelt sortera kanalerna i den ordning man föredrar. Dessutom kan du radera de kanaler du inte abonnerar på. Två riktigt bra funktioner som inte finns hos alla mottagare.

Ris & Ros
Men det finns annat som inte fungerar lika bra. Väljaren på frontpanelen till exempel. Det går att byta kanal nedåt, men trycker man för kanalbyte uppåt så ändras istället volymen - nedåt. Förutom att knapparna på panelen är felprogrammerade har de dålig respons. Fjärrkontrollen fungerar däremot bättre med bra knappar i gummiliknande material. Den är också lagom stor och hyfsat pedagogisk i sin layout. Epg eller programguiden visar kommande program i olika kanaler. Den är utformad så att man får överblick över flera kanalers utbud vid respektive tidpunkt.
En intressant funktion är att kunna välja favoritprogram eller kanaler och gruppera efter nyheter, idrott, sport etc.

Bra köp?
Nja. Detta är en nischprodukt för den som inte vill välja mellan satellit- och marksänd digital-tv. Eller åtminstone inte vill ha separata mottagare med allt vad det innebär av flera fjärrkontroller och krångliga inställningar på tv:n. Att de flesta tittare inte har Viasat och Canal Digital och Boxer samtidigt spelar kanske inte så stor roll i sammanhanget. Men produkten har sina brister och priset är högt för dig som bara vill ha en mottagare för antingen satellit eller marksänt. Är man en sann tv-entusiast kan man säkert stå ut med det, mot förmånen att slippa skaffa flera olika mottagare.

Stefan Höglund & Marcus Bergh

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: