Sök
Test - Pioneer X-SMC3

Test - Pioneer X-SMC3

Pioneer får vingar med Airplay

2011-11-08

Pioneer’s senaste mikrosystem heter X-SMC3 och har ”oändligt” många uppspelningsmöjligheter, med Airplay och Internetradio i täten.

x-smc3_betyg
Förväntningarna var höga när jag packade upp Pioneer X-SMC3. Aldrig förr har jag sett så många olika anslutningsmöjligheter i ett så litet stereosystem, och de flesta är dessutom trådlösa!Pioneer X-SMC3 är en slimmad så kallad "Audio Video mikrosystem". Det betyder att du kan spela upp musik och video från ett flertal olika källor. Dock verkar inte Pioneer tycka att cd hör hemma i framtiden varför X-SMC3 saknar en cd-spelare (storebror X-SMC5 har däremot cd/dvd-spelare).


dockning_xmcs3
Istället får man spela musiken från dessa alternativ: iPod/iPhone-docka, Airplay (strömma musik trådlöst från en Apple-produkt exempelvis Iphone eller Ipad), usb-kontakt, musikservern i ditt hemmanätverk, Internetradio, vanlig fm-radio, aux-ingång eller Bluetooth-ingången (strömma musik via mobilen med hjälp av Bluetooth) vilken dock säljs separat. Men finesserna slutar inte där, utan man kan även koppla X-SMC3 till sin tv och spela upp filmer från sin Ipod/Iphone därigenom.

För att utnyttja dessa möjligheter till fullo kräver X-SMC3 en nätverksanslutning (trådlöst eller via Ethernet-kabel) och gärna Internetanslutning också. Men det fungerar såklart bra att bara spela musik via Iphone-dockan, fm-radio eller koppla in mp3-spelaren via aux-ingången.

xscm_3_2
Jag som Apple-nörd har min favorit i Airplay-funktionen där man tillåts strömma musiken trådlöst direkt från telefon eller dator. Men Internetradion var också en höjdare då man kan få in radiokanaler från hela världen eller podcast’s som exempelvis Sommar i P1. Airjam heter Pioneers egna Iphone-app för att styra vilken musik man vill spela men den fungerar bara med Bluetooth-tillbehöret som kostar extra.

xsmc3_klocka
Utseendemässigt är Pioneer som alltid stilren i sin design, med undantaget från X-SMC3‘s digitalklocka som påminner mig om en klockradion från tidigt 90-tal (den går att stänga av som tur är).

Ljudet är förvånansvärt bra med tanke på att det är ett så litet format på anläggningen. Hela 40 watt lyckas Pioneer leverera i X-SMC3 och det märks på volymresurserna. Jag hade gärna sett lite mer bas. Men för användningsområden som en lyxig köksstereo, musikspelare i relaxavdelningen eller som komplett stereoanläggning i den teknikfyllda sommarstugan passar X-SMC3 utmärkt!

Specifikationxsmc-3_1
Modell: Pioneer X-SMC3
Pris: 2800kr
Anslutningar:
Ipod/Iphone-docka
Usb (fram)
Ethernet (Lan)
3,5 mm ljudingång (Aux)
3,5 mm hörlursutgång
Rca video ut
Fm-antenn
Bluetooth-port för adapter AS-BT200
Högtalare: 2xfullregisterhögtalare + 4xpassiva element (totalt 40 W)
Effektförbrukning (drift/standby): 23 W/0,5 W
Mått: 520x218x155 mm (BxHxD)
Vikt: 3,6 kg