Sök
Test - Parrot Zikmu by Starck

Test - Parrot Zikmu by Starck

Design kostar

2011-07-07

En mobilhögtalare för runt 15000 kronor, verkar det rimligt? Smartsons Anders Linder testar hur Parrot Zikmu by Starck låter och håller måttet.

Parrot Zikmu by Starck_betyg

Flera kollegor frågar om jag har två tubor i paketet, som för tankarna antingen åt musikerhållet eller de gangsterväskor á la 1950-tal som innehöll maskingevär. Sanningen ligger någonstans där emellan. Det som döljer sig i paketet är i princip en Iphone-högtalare/dockningsstation, modell större, och dyrare.

parrot_paket

Design i första rummet
Den franska designern Philippe Starck har genom året gjort sig känd för att designa allt ifrån lampor, möbler till duschtoaletter och hårddiskar. 2009 kom så turen till Iphone/Ipod-högtalaren Zikmu Parrot men det är först i år som den lanseras på bred front i Sverige. Designer-Jon från Roomservice sa en gång att kan man inte dölja vardagsrumstekniken, visa upp den! Man köper knappast dessa högtalare för att stoppa undan dem i hemmet. De är iögonfallande och det är nog baktanken. Ungefär hälften av de som sett Zikmu i samband med testet ansåg att de var riktigt fula. Kritiken mjuknade något när jag berättade att högtalarna kommer i andra färger än testexemplarets limegröna nyans. En färgmatchad fjärrkontroll medföljer, men kommer högtalarna att smälta in i medelsvenssons ljusa-och-fräscha-standard-vardagsrum? Svaret blir ett rungande knappast, och det beror inte så mycket på utförandet eller färgvalen utan snarare på den höga prislappen.

parrot_farger

En mp3-docka för 15000 kronor?
Det är visserligen ingen ovanlig summa för ett par vanliga golvhögtalare för hemstereon och här får man även en laddstation för Iphone på köpet. Men man behöver varken ha en Iphone eller Ipod för att kunna använda Zikmu, det går lika enkelt att ansluta andra telefoner via blåtand eller varför inte en dator via wifi.

Installation
De enda sladdarna man behöver ansluta för att komma igång är högtalarnas respektive strömsladd. Att ansluta högtalarna till datorn via trådlös nätverksanslutning går riktigt smidigt. Inom detta område önskar jag att fler tillverkare, av trådlösa produkter, ser och lär. I och för sig krävs det att man laddar ner och installerar en programvara på datorn, men därefter går ihopkoppling och parning av högtalare per automatik. Inte bara programvaran är smidig, även högtalarna har en god design med fokus på användarvänlighet. Touchknapparna ovanpå en av högtalarna är en både diskret och intuitiv lösning. Rca-anslutningen sitter dessvärre under ena högtalaren, vilket kan ställa till det om man ofta behöver ansluta enheter via just den ingången.

Inget för audiofilen
parrot_3Att anslutningen via wifi mellan dator och högtalare är lättadministrerad är givetvis lysande, fast vad är poängen kan man fråga sig. Över trådlöst nätverk upplevdes rejäla störningar i ljudbilden. Det var svårt att avgöra om problemet låg i mjukvaran, i datorn eller hade med det trådlösa nätverket att göra. Felen försvann när vi bytte till blåtandsöverföring och/eller när vår Iphone placerades direkt i dockan. Ljudet är bra, men det går absolut inte att jämföra med en renodlad högtalare i samma prisklass. Det bjuds inte på några överraskningar. Ljudbilden beskrivs lättast som ”klar” eller ”luftig”, men det brister i de lägre frekvenserna.

Bra köp?
Det är svårt att se en tydlig köpare för dessa högtalare. Konsumenter som är villiga att spendera tusentals kronor på en högtalare värdesätter troligtvis ljudkvalitet högre än vad Zikmu är kapabel till. Å andra sidan är musik på mp3 eller lpcm kanske inte heller förstahandsvalet om man är en riktig audiofil. Tycker man att designen passar in i hemmet, och man har kapitalet som krävs, får man genom Zikmu by Starck en väldesignad, lätthanterlig enhet, kapabel till bra, om inte rentav underbart, ljud från flera olika enheter i hemmet.

Så gjorde vi
Zikmu by Starck är testad med Iphone 4, Bluetooth-överföring via Androidtelefonen HTC Sensation samt trådlös överföring från pc. Ljudfiler är avkodade i olika kvaliteter från test-skivor.

Om produkten
Effekt: 50 watt per kanal
Frekvensomfång: 50 Hz-20 kHz
Anslutning: Ipod/Iphone-docka, Wi-fi b/g, bluetooth, rca
Färgval: Sorbet Lime, Arctic White, Pearl Grey, Classic Black, Dragon Red
Övrigt: Fjärrkontroll
Mått: 320x290 mm (botten), 750 mm (höjd), 130x35 mm (topp)
Vikt: 3,5 kg
Cirkapris: 14900 kronor

Läs mer: http://zikmu.parrot.com/