Sök
Test - Jawbone Jambox

Test - Jawbone Jambox

Design och ljud i samma låda

2011-09-02

Jambox heter den überdesignade trådlösa högtalaren från Jawbone. Ett stort ljud i ett litet format kanske låter klyschigt, men det stämmer faktiskt in på Jambox.

Jawbox_betyg

Jambox från Jawbone är en ytterst smidig ock kompakt trådlös högtalare som kan kopplas ihop med både mobilen eller datorn, så länge den har Bluetooth. Det finns även en 3.5 mm ingång för att kunna koppla in en vanlig mp3-spelare.

jambox-farger


Detaljerna gör skillnaden

Men det som är riktigt uppseendeväckande med Jambox är hur brutalt snygg den är. En riktigt wow-känsla infann sig vid uppackningen och det är helt enkelt det snyggaste lilla paket jag sett på länge. Jambox går dessutom att få i fyra olika färger och utföranden; Blue Wave, Black Diamond, Gray Hex och Red Dot. Konstruktionen är i rostfritt stål tillsammans med gjutna gummihöljen, vilket förhöjer kvalitetskänslan. Det bara 4 knappar på lådan och samtliga knappar har det rätta ”klicket” när man använder dem.

Unbox Jambox
Sen märks kvaliteten när man öppnar förpackningen, allting är snyggt inuti också. De har tänkt på de små detaljerna, vilket gör att det tilltalar ett Apple-fan som mig själv. Ljudet som levereras ur den lilla lådan är riktigt imponerande med tanke på storleken. Det är ett klart och fint ljud tillsammans med ett rejält med tryck i basen, vilken sitter placerad på baksidan av lådan. Att den dessutom fick ganska mycket uppmärksamhet där den stod på mitt skrivbord, gör såklart inte saken sämre.   

jamboxunbox

 

Tjat-prat
Eftersom Jambox saknar display är det en röst som talar när man slår igång den eller om det är lågt batteri med mera. Via en webbtjänst, som Jawbone callar MyTALK, är det möjligt att till exempel byta ut rösten och uppdatera mjukvaran i sin Jambox. Rösten är en häftig finess i början men tenderar att bli lite tjatig i längden. Funktionsmässigt saknas också en fjärrkontroll, även om det går att leva utan.

jambox_tilt

Ett par gånger under testperioden bad kollegor om att få låna min Jambox för att använda vid videovisningar på presentationer och liknande. Och där ser jag ett perfekt användningsområde för Jambox, på kontoret vid videopresentationer eller musikspelning vid arbetsplatsen. Som resehögtalare under semestern är ett annat lämpligt användningsområde.

Inuti högtalaren finns det en inbyggd mikrofon vilket gör att Jambox även fungerar som högtalartelefon för konferenssamtal. Dock kunde mikrofonen vara lite vassare, då den uppringda motparten hör en del brus i samtalet också.

Design kostar
Men det som drar ner betyget lite är priset. Design är inte gratis och Jambox har verkligen mycket design i sig. Omkring 1800 kr kostar den ute i handeln vilket jag kan tycka är lite i överkant. Dock ska jag erkänna, Jambox är en riktigt cool högtalare som ligger högt upp på min ”wish list”.

Så gjorde vi
Under drygt två veckor har Jambox fått pendla mellan jobbet och hemmet. Under presentationer och på skrivbordet har den fått många avundsjuka blickar. Den har främst använts ihop med en iPhone 4, men även testats med en iPad 2, en Macbook Pro och en HTC Sensation.

Specifikation
Modell: Jawbone Jambox
Anslutningar: Bluetooth 2.1 och äldre versioner, 3.5 mm ljudingång
Bluetooth-räckvidd: 10 m
Mått: 151x57x40 mm (B x H x D)
Vikt: 327g
Speltid: ca 10 timmar vid kontinuerlig användning
Frekvens: 60 Hz - 20 kHz
Företag: Jawbone
Cirkapris: 1800kr