Sök
Test - Harman Kardon Soundsticks 3

Test - Harman Kardon Soundsticks 3

Välljud i futuristisk design

2011-03-22

Soundsticks III är den senaste versionen av det prisade 2.1-systemet från Harman Kardon. Utseendet må vara en smaksak, men ljudet håller mycket hög klass.

HKSoundsticks3-betyg

 

Design
Högtalarna är byggda i transparent plast och ursprungsmodellen togs fram tillsammans med Apple för att matcha deras dator Imac.
Subwoofern med sitt 6 tum stora baselement, ska placeras på golvet för bäst ljudbild och den lyses upp av ett blekt, vitt ljus när den är påslagen. Anslutningskablar för satelliter och signalkälla sitter fast monterade på subwooferns baksida. Där finns också en kombinerad on/off-knapp och volymkontroll. Det känns väldigt opraktiskt att behöva böja sig ner för att justera basvolymen – detta ska man givetvis kunna göra i lyssnarposition. Här saknar vi en fjärrkontroll.

HKSoundsticks3-1

Satelliterna är utrustade med fyra stycken 1-tumselement i varje högtalare och har gedigna, gummiklädda fötter, vilket gör att de står stadigt och vibrationsfritt. De är också extremt riktade i sin ljudbild, så ta dig tid att ställa in rätt position på dem för att maximera lyssnarupplevelsen. Utnyttja då också att stativen de är placerade på, är böjbara och kan vinklas i väldigt hög grad.

Kvalitet
Trots att högtalarnas plasthöljen vid en första anblick kan verka ömtåliga så känner man inte att man måste ta extra försiktigt i dem när de skall placeras ut. Tyngden och greppvänligheten ger ett gediget intryck. Kablaget är väl tilltaget och utstrålar tålighet och hög kvalitet.

HKSoundsticks3-2

Kapacitet
Frekvensomfånget uppges vara från 44 till 20 000 Hertz.
Ljudmässigt uppvisas bra spridning i registren när det gäller pop och klassiskt för orkester och kör. Basen integreras fint i ljudbilden, mellanregistret adderar klanglig mjukhet och diskanten är klar och tydlig utan att bli vass och skrikig. Den dynamiska responsen är snabb och ingen distorsion märks ens vid mycket hög volym.
I styckena för solopiano respektive vokalensemble tappar SoundSticks III delvis klarheten och ljudet upplevs som något instängt och kallare. Den dynamiska responsen är dock intakt.

Funktioner
Två touchkontroller för volym finns på den ena satelliten. Om man vill muta ljudet rör man vid båda kontrollerna samtidigt. En cool finess rent designmässigt, men även här tycker jag att det hade varit mer bekvämt med en fjärrkontroll - det  skulle  kännas bättre att kunna sköta volyminställningarna från lyssnarposition när man väl hittat den optimala placeringen för högtalarna. Just avsaknaden av fjärrkontroll löses dock tämligen enkelt för de Apple-ägare som ska använda högtalarna till sina datorer, då det här går att köpa till en apple remote som löser problemet med volymen.

Prisvärd?
Lägsta pris idag är cirka 1700 kronor och för det precis får du ett väldigt bra ljud med god byggkvalitet. En del designmissar drar dock ner helheten.

Så gjorde vi
Systemet kopplades till en MacBook Pro. All eq kopplades bort – lyssningsljudet var alltså helt opåverkat av ljudförbättring.
Vi testade även olika inställningar på subwoofer, både delningsfrekvens, volym och placering i rummet.
Musik som testades var allt från pop till klassisk musik med orkester och kör.

 

Av Stefan Jonsson