Sök
Test - Harman JBL Onbeat

Test - Harman JBL Onbeat

Gediget ljud för Ipad

2011-08-03

Dockningsstationer för iPhone finns det gott om, men för iPads är utbudet inte lika stort. Läs Kristian Nordbergs test av Harmans nya JBL Onbeat.

Harman JBL Onbeat_betyg

JBL Onbeat är en av få i sitt slag, i den går det nämligen att docka de flesta Apple-produkterna. "Låt oss presentera hur ljudet från iPad ska låta" säger tillverkaren själv om JBL Onbeat. Och visst är det ett smått imponerande ljud den presterar, storleken till trots.

Harman JBL Onbeat_1

Rejäl bas
Det finns inga inställnings-möjligheter vad gäller ljudet, men det låter för det mesta bra ändå. Basen är rejäl och ljudet är klart om man håller sig i närheten av högtalaren, men i andra rum eller när volymen höjs för mycket blir ljudet betydligt sämre. Det är dock inte så konstigt eftersom det handlar om en dockningsstation med små högtalare, så intrycket av ljudkvaliteten blir ändå högre än förväntat.

Inget horisontalläge för iPad
Den udda designen passar perfekt. Både Iphone och Ipad står snyggt och stabilt i dockningsstationen, som även går att få i vitt utförande om man vill matcha med sin telefon eller surfplatta. Fjärrkontrollen som följer med är liten och stilren. Den fungerar perfekt för att bläddra i iOS-menyerna och för att reglera volymen. Däremot är räckvidden inte speciellt imponerande. Själva ställningen där enheten dockas går att vrida ett kvarts varv för att se på film. Det stora problemet här är att den inte går att vrida om man har en Ipad dockad. Det horisontella läget fungerar nämligen bara med mindre apparater såsom Iphone eller Ipod. Varför det är så är fullkomligt obegripligt. Det hade varit smidigt att kunna använda Onbeat som högtalarställ för att se på film på Ipaden i horisontellt läge, men det är omöjligt. Detta är helt klart Onbeats största nackdel.

Harman JBL Onbeat_2

På baksidan av dockningsstationen finns anslutningar för ström, ljudingång, usb och till och med videoutgång. Stort plus för den sistnämnda, som är perfekt om man enkelt vill kunna visa upp något från Ipad på tv:n. Att kunna använda batterier hade varit trevligt, men tyvärr är strömsladd det enda alternativet för strömmen.

Sammanfattningsvis är Harman JBL Onbeat en bra dockningsstation, framför allt tack vare det gedigna ljudet den levererar. Prislappen hamnar på omkring 1700 kronor, vilket känns rimligt för en dockningsstation av den här kalibern. 

Så gjorde vi
JBL Onbeat testades under två veckors tid med Iphone 3GS och Ipad 2. Den användes dessutom som högtalare till en dator vid filmvisning.

Produktfakta
Kompatibel med: iPad Wi-Fi +3G, iPad Wi-Fi, iPhone 4, iPhone 3GS, iPhone 3G, iPhone, iPod touch 2G, iPod touch, iPod nano 5G, iPod nano 4G, iPod nano 3G, iPod nano 2G, iPod nano, iPod Classic
Tillbehör: IR fjärrkontroll medföljer
Läs mer här