Sök
Test - Altec Lansing Octiv 450

Test - Altec Lansing Octiv 450

Nu tar Ipad plats i köket

2010-12-10

Ligger din Ipad och skräpar nonchalant på köksbordet utan att ha intagit en naturlig plats? I så fall kan Altec Lansing Octiv 450 vara något för dig, men förvänta dig inte något ljud av världsklass.

Altec Lansing

Altec Lansing Octiv 450 heter den första iPad-dockan, vilken också är kompatibel med Iphone och Ipod. Apple är kända för att leverera wow-upplevelser redan vid första användningen av deras produkter. Tyvärr fick jag inte samma känsla av Octiv 450 första gången, men produkten växte sakta men säkert under testperioden. Läs även duellen mellan Apple Ipad och Galaxy Tab.

Det är väldigt lätt att komma igång med att sätta upp dockan och börja använda den på en gång. Koppla in den medföljande strömsladden, docka din Ipad, tryck på ”On” och börja spela film eller musik direkt. Fjärrkontrollen till dockan, med vilken du styr alla funktioner, är liten och behändig. Dock är några knappar inte helt intuitiva.

AL

Altec Lansing har försökt behålla Apples kännetecken gällande design – enkelhet. Tyvärr har de tagit det lite för långt i vissa avseenden. Den enda återkoppling som användaren får vid volymjustering är att en liten diod blinkar för varje volymsteg. Jag saknar helt enkelt att se den exakta ljudnivån för stunden. Antalet knappar på själva dockan är begränsade till On/Off-knappen samt två volym-knappar vilket är en bra avvägning. Det finns möjlighet att koppla in en extern ljudkälla via aux-ingången på baksidan.

Tittar man på utseendet av Octiv 450 är den enkel och stilren, vilket är bra för den kommer sannolikt att få en synlig placering i hemmet. Det går att vinkla ställningen som Ipaden är fäst vid i 90 grader och även rotera den i antingen porträtt- eller landskapsläge. Dessutom laddas enheten medan den är dockad.  

AL-3

Ljudbilden är förhållandevis bred med tanke på dess storlek och det blir ingen överdriven försämring av ljudkvaliteten ens vid högsta volym. Basen hade gärna fått vara lite fylligare i min smak. Volymen är dock lite av en besvikelse. Förvänta dig inte att kunna dra igång festen i köket med den här dockan eller ens överrösta en högljudd matberedare. Jag förväntade mig högre volym, för Octiv 450 ser ut att kunna leverera bättre än så.

Passar bra i köket
Förmodligen är det ändå i köket som den här produkten kommer bäst till sin rätt. Din Ipad får en naturlig plats på köksbänken eller i köksfönstret. Du kan spela din favoritmusik i bakgrunden medan du lagar middag eller äter frukost. Då blir den ett ypperligt sällskap, och ännu bättre om du även kompletterar med en bra recept-app.

AL-2

Summan av kardemumman är att om du har höga krav på bra ljudkvalitet är detta inget alternativ för dig. Om du däremot letar efter att kunna spela vardagsmusik eller kortare filmer kan det räcka väldigt långt. Med tanke på priset så blir det dock en ganska dyr, men snygg, filmvisande ”köksradio”.

Så gjorde vi:
Under två veckors tid har dockan givits en central plats på köksbänken. Där har den fått agera ”köksradio” under frukostar och under matlagningar på kvällen. Köpta låtar i MP3-format och nedladdade kortfilmer från Itunes store har spelats under testperioden.

Snabbfakta
Kompatibel med:
Ipad
Iphone 3G – 3GS – 4)
Iphone (3G – 3GS – 4)
Ipod Nano (gen. 1,2,3,4,5)
Ipod Touch (gen. 1,2,3,4)
Dimensioner (LxBxH): 220mm x 154mm x 110mm
Sladdlängd: 1,5m