Sök
Test - Altec Lansing Octane

Test - Altec Lansing Octane

Medelljud för pengarna

2010-09-21

Altec Lansing presenterar här ett 2.1 högtalarsystem främst avsett att kopplas till datorn eller mp3spelaren. Fokus ligger på musikkonsumentens behov, men fungerar bra även till gamern. Dock får väl sägas att för spelare är hörlurar att föredra.

Modell Betyg Pris Kommentar
Altec Lansing Octane 7 VS4621 17 800 Välbyggd

Första intryck
Det är mycket enkelt att packa upp och installera produkten, ingen närmare titt i instruktionsboken behövs och det är svårt att ta fel på vilka sladdar som hör till vad. Effektiv lösning vad gäller packmaterial som hålls nere till det mest nödvändiga.
Systemet innehåller en sub-bas och två högtalare som placeras företrädesvis på varsin sida om dataskärmen. Sub-basen driver även runt hela systemet via en vanlig strömkabel. De båda högtalarna kopplas in i sub-basen. En vanlig telekabel (medföljer) från datorn till en av högtalarna och man är klar att lyssna. På samma högtalare hittar man även reglage för volym, diskant och bas. Enkelt och smidigt.

ALOctane7-1

Design och funktion
Designmässigt är delarna smart utformade med den snygga, mattsvarta sub-bas-lådan som placeras på golvet. De två högtalarna med mid-högtalaren placerad längst ner under en kon och diskanthögtalarna i själva pelaren. Tänk kobra-telefon så är du ganska nära. Snyggt och funktionellt men inte nyskapande. Funktionsmässigt sett är det smidigt och högtalarna kräver inte mycket skrivbordsyta vilket är ett plus.
Högtalarna är precis som basen mattsvarta vilket såklart är svårt att misslyckas med. Höljena är av plast vilket bidrar till en plastig och lite ömtålig känsla.

Ljud
I dessa dagar då hifi får betecknas, som om inte död så åtminstone en smula illaluktande när musik mer och mer konsumeras som mp3, så är detta ett självklart lyft från lyssning via datorns inbyggda högtalare. Mellanregister och diskant är klara och tydliga och harmonierar bra med varandra. Basen blir tack vare sub-basen kraftfull och levererar bra tryck. Det enda minuset med basen är att den stundtals kan kännas lite otydlig och slö, som att den inte hänger med resten av systemet. Den har därför viss tendens att ibland ta över och störa, snarare än att förstärka. Vilket är synd då den övriga ljudbilden är mycket bra och direkt.

Bra köp?
Som helhet är 800 kronor en smula dyrt för det ljud som faktiskt levereras. Det går att hitta liknande system för en billigare peng som låter lika bra. Men det går att hitta dyrare som låter sämre. Slutsatsen är ett mellanpris för ett mellanljud.

Ljud: 3/5
Kvalitet: 3/5
Design: 4/5
Prisvärde: 3/5
Funktion: 4/5

Totalt: 17/25

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: