Sök
Test – 8 sporthörlurar

Test – 8 sporthörlurar

En ljudlig krok på örat

2012-06-08

Att maxa träningen med favoritmusiken är ett måste för många. Kraven på ett par sporthörlurar är höga och Smartson testar 8 modeller som kan öka din prestation.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips SHQ3000 21/25 400 Bäst i test
Sony MDR-AS41EX 21/25 480 Bekväm
AKG by Harman K326 17/25 500 Inte vattenresistent
Philips SHQ3017 17/25 500 För sportarmband
H2O Audio Trax 16/25 400 Vattentäta
Sennheiser OMX 680i Sports 15/25 480 Funktionell volymkontroll
Creative EP-510 12/25 150 Svårplacerade öronsnäckor
Koss KSC9 9/25 160 Skavande design

Inledning

I testet fokuserar vi på hörlurar som är avsedda för träning och sportaktiviteter. Samtliga modeller har en konstruktion med krok som placeras runt örat. Hälften av modellerna i testet har in-ear-pluggar och hälften har öronsnäckor.

Storleken har betydelse
För att få ut det mesta av din sporthörlur gäller det att hitta rätt storlek på öronpluggen eller -snäckan. En modell som inte sitter tätt i hörselgången under träning kan både irritera och läcka ljud. Med bra passform får du också bättre ljudkvalitet. Generellt sitter en in-ear-plugg tätare än öronsnäckor. De senare placerar sig inte lika följsamt i hörselgången och storleken går inte att variera. Flera hörlurar i testet med in-ear-plugg kommer med många utbytbara gummiskydd i olika storlekar.

En kombination
En bra sporthörlur kombinerar god ljudkvalitet med träningsvänlig design. Helst ska man inte behöva göra avkall på någon av dessa kriterier. Motiveras din träning av bra ljud i lurarna är testvinnaren Philips SHQ3000 definitivt det bästa valet. Sony MDR-AS41EX är väldigt bekväm att bära och anpassningsmöjligheten är stor tack vare många utbytbara delar. Båda modellerna har in-ear-pluggar som placerar sig bra i hörselgången. AKG by Harman K326 har en flexibel konstruktion som gör att du kan justera krokarna för bästa passform. Ljudkvaliteten är god men diskanten skarp vilket gör att man inte vill ha för hög ljudvolym. Mest flexibel är ändå H2O Audio Trax med en konstruktion där du själv formar sladden till en krok.

Största fördelen med Philips SHQ3017 är en praktisk volymkontroll. Sennheiser OMX 680i Sports öronsnäckor är i största laget vilket gör att de inte passar alla öron. De sitter stadigt under träning och ljudkvaliteten får godkänt men konstruktionen läcker ljud. Creative EP-510 är testets billigaste modell med stora öronsnäckor som är något svårplacerade och skaver. Sämst passform har Koss KSC9 med kantiga öronsnäckor som skaver under träning. Designen är inte heller särskilt diskret och krokarna tar mycket plats på huvudet. Ljudet får godkänt.

Sladdrig sladd
Hörlurar med krok har sladden fastmonterad på ena sidan vilket kan påverka känslan och ljudet i öronen. Sladden kan ge skrapljud som hörs vid musiklyssnandet. En bra sladdklämma som fästs på exempelvis träningströjan råder bot på sladdproblem. Det är bra om sladden är tillverkad i ett mjukt böjbart material vilket gör den mer följsam och mindre trasslig. En del modeller har delbar sladd som gör att du kan anpassa längden vilket är en fördel om du vill använda ett sportarmband. Om volymkontroll finns kan kan du enklare justera ljudnivån samt byta låt. På många modeller med volymkontroll kan du även svara på inkommande mobilsamtal vilket är bra men kolla upp om den är kompatibel med din telefon. Många modeller är avsedda för Apple-produkter.

Vad betyder begreppen
Decibel: Anger ljudets styrka.
Impedans: Mäts i ohm. Lägre impedans ger högre verkningsgrad vilket är bra om hörlurarna drivs av effektsvaga förstärkare som exempelvis mp3-spelare, smartphones med mera.
Känslighet: Visar hur högt dina lurar spelar. Ju högre siffra, desto högre volym per milliwatt.
Effekt: När det kommer till effekt är det bra om hörlurarna klarar lika många milliwatt som din ljudkälla. Då återges ljudet utan distorsion, det vill säga utan förvanskning.
Frekvensomfång: Redovisas i hertz och avgör hur bra bas, diskant och mellanregister förmedlas. Hörlurens passform har även betydelse för hur frekvensomfånget upplevs. Med en välsittande hörlur blir ljudåtergivningen bättre och man behöver inte ha så hög ljudvolym för att få en bra musikupplevelse.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat åtta sporthörlurar med krok. Samtliga modeller är testade med Iphone 4S under olika träningsaktiviteter. Bedömningskriterier innefattar design och passform, ljudkvalitet, träningsvänlighet, funktioner samt prisvärde. De tekniska detaljerna är baserade på förpackningsinformation samt uppgifter från tillverkarnas hemsidor. I de fall där uppgifter saknas har vi redovisat det som ingen uppgift (i.u.). Priserna är rekommenderade cirkapriser och kan variera beroende på återförsäljare. Maxbetyg är 25.

Philips SHQ3000 - Bäst i test


Philips-SHQ3000

Philips-SHQ3000_betyg

Design och passform: Lättburna hörlurar som är smidiga att få på plats runt öronen tack vare flexibel konstruktion. Propparna placerar sig bra i hörselgången och du kan välja mellan tre storlekar.
Ljudkvalitet: Tydlig ljudbild och det känns som en mindre konsert i huvudet. Bra balans mellan diskant och bas. Minimalt med ljud hörs ut till omgivningen.
Träningsvänlig: Sitter orubbligt under träningspasset och modellen märks knappt av under användning.
Funktioner: Svettsäkra lurar som även går att tvätta under rinnande vatten.
Prisvärde: En prisvärd modell som briljerar med sin ljudkvalitet och genomtänkta design.

Produktfakta
Typ: In-ear-propp
Frekvensomfång: 15 Hz – 22 kHz
Impedans: 16 ohm
Känslighet: 102 dB
Sladdlängd: 1,2 m
Vikt: 17 g
Volymkontroll: Nej
Övrigt: Förvaringsväska, 3 utbytbara gummiskydd, sladdklämma.
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 400 kr

Sony MDR-AS41EX - Bekväm
Sony-MDR-AS41EX

Sony-MDR-AS41EX_betyg

Design och passform: Mycket lättburen modell med smidig konstruktion som är lätt att fästa runt öronen. Flera utbytbara krokar samt gummiskydd gör att det går att hitta en storlek som passar de flesta. Öronpropparna sluter tätt på ett bra vis och sitter skönt i örat. I det stora hela en mycket bekväm modell.
Ljudkvalitet: Bra ljudkvalitet med tydlig bas. Ljudet kapslas in i huvudet och ger en nyanserad och färgstark ljudbild. Minus för att musiken hörs ut till omgivningen.
Träningsvänlig: Sitter stadigt kvar i öronen under träning.
Funktioner: Enkel modell utan extrafunktioner. Minus för att det inte framgår om modellen är svettsäker. Förlängningssladd vilket är bra om du vill koppla lurarna till ett sportarmband.
Prisvärde: Mycket prisvärd tack vare bekväm design, bra ljudkvalitet samt många utbytbara delar som gör att de flesta kan hitta sin storlek.

Produktfakta
Typ: In-ear-propp
Frekvensomfång: 9 Hz – 23 kHz
Impedans: 16 ohm
Känslighet: 100 dB
Sladdlängd: 0,6 m + 0,6 m
Vikt: 18 g
Volymkontroll: Nej
Övrigt: Förvaringsbox, förlängningssladd, 3 utbytbara öronkrokar, 4 utbytbara gummiskydd, sladdklämma.
Tillverkningsland: Thailand
Cirkapris: 480 kr

AKG by Harman K326 - Inte vattenresistent

AKG-by-Harman-K326

AKG-by-Harman-K326_betyg

Design och passform: Hård men ändå flexibel konstruktion som gör att du kan justera krokarna så att de passar din öronform. Det tar dock en stund för öronen att vänja sig. Snäckorna som endast kommer i en medelstor storlek passar inte alla öron men det placerar sig helt okej i hörselgången.
Ljudkvalitet: Behaglig ljudåtergivning. Bra bas men i vissa musikgenrer kan diskanten bli för vass vilket gör att man inte vill lyssna för högt. Musiken hörs ut till omgivningen.
Träningsvänlig: Klart godkänd och lurarna sitter på plats under hela passet.
Funktioner: Plus för volymkontroll med mikrofon där du även kan byta låt. Minus för att det inte framgår om modellen är svettsäker.
Prisvärde: Att lurarna inte är vattenresistenta och bara kommer i en storlek på öronsnäckorna gör att du kan hitta bättre alternativ för samma peng.

Produktfakta
Typ: Öronsnäcka
Frekvensomfång: 17 Hz – 23 kHz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 126 dB
Sladdlängd: 1,2 m
Vikt: 19 g
Volymkontroll: Ja med mikrofon för Apple-produkter.
Övrigt: Förvaringsväska, 1 skumgummiskydd, 1 gummiskydd.
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 500 kr

Philips SHQ3017 - För sportarmband
Philips-SHQ3017

Philips-SHQ3017_betyg
Design och passform: Både krokar och öronproppar är enkla att få på plats. Bekväm konstruktion och modellen är mycket lättburen.
Ljudkvalitet: Tydlig ljudbild med bra balans mellan bas och diskant. Ljudet kan dock upplevas något brusigt.
Träningsvänlighet: Sitter stadigt kvar i öronen under träning men sladdens rörelse hörs igenom till viss del.
Funktioner: Volymkontroll där du även byter låt samt svarar på mobilsamtal. Tillverkad i vattentätt material vilket gör att de går att skölja av under rinnande vatten. Kabellängden går också att anpassa för till exempel användning av sportarmband.
Prisvärde: Ger hög träningsglädje men är inte lika vassa som testvinnaren från samma tillverkare.

Produktfakta
Typ: In-ear-propp
Frekvensomfång: 15 Hz – 22 kHz
Impedans: 16 ohm
Känslighet: 102 dB
Sladdlängd: 0,6 m + 0,7 m
Vikt: 22 g
Volymkontroll: Ja med mikrofon för Apple-produkter.
Tillverkningsland: Kina
Övrigt: 3 utbytbara gummiskydd, sladdklämma, förvaringspåse, förlängningssladd.
Cirkapris: 500 kr

H2O Audio Trax - Vattentäta
H2O-Audio-Trax

H2O-Audio-Trax_betyg

Design och passform: Design med mjuk böjbar sladd med stor anpassningsförmåga. Kan både användas som krok och som traditionell lur. Det är enkelt att få krokarna på plats och öronproppen placerar sig bra i hörselgången. Många varianter på utbytbara gummiskydd medföljer vilket gör att de flesta kan hitta någon som passar. Modellen har en mycket diskret design.
Ljudkvalitet: Okej ljudkvalitet men saknar den tunga basåtergivningen.
Träningsvänlig: Sitter orubbligt under träningen.
Funktioner: Vattentäta ner till 1 meters djup i 30 minuter enligt tillverkaren vilket gör att de går att tvätta.
Prisvärde: En mycket flexibel modell som du även kan simma med motiverar priset.

Produktfakta
Typ: In-ear-propp
Frekvensomfång: 20 Hz – 20 kHz
Impedans: 16 ohm
Känslighet: i.u.
Sladdlängd: 1 m
Vikt: 12 g
Volymkontroll: Nej
Övrigt: Förvaringspåse, 5 utbytbara gummiskydd, sladdklämma.
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 400 kr

Sennheiser OMX 680i Sports - Funktionell volymkontroll
Sennheiser-OMX-680i-Sport

Sennheiser-OMX-680i-Sport_betyg

Design och passform: Öronsnäckor i största laget gör att de är aningen svåra att få på plats och de kommer inte riktigt in i hörselgången vilket gör att man tappar ljud. Plus för flexibel krok som går att justera.
Ljudkvalitet: Ansträngande ljudbild som inte balanserar bas och diskant särskilt bra. Diskanten drar alldeles för mycket åt det vassa hållet. Läcker en hel del ljud.
Träningsvänlig: Modellen sitter bra på plats under träningspasset och sladden hörs inte igenom vilket är ett stort plus.
Funktioner: Svett- och vattenresistent material vilket gynnar svettiga träningspass i regn. Volymkontroll där du även kan byta låt samt svara på samtal.
Prisvärde: På grund av begränsade storleksmöjligheter när det gäller öronsnäckorna och besvikelse när det gäller ljudkvalitet kan inte priset motiveras.

Produktfakta
Typ: Öronsnäcka
Frekvensomfång: 18 Hz – 20 kHz
Impedans: 16 ohm
Känslighet: 120 dB
Sladdlängd: 1,2 m
Vikt: 22 g
Volymkontroll: Ja med mikrofon för Apple-produkter.
Övrigt: Förvaringsväska, sladdklämma, 1 skumgummiskydd, 4 silikonskydd.
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 480 kr

Creative EP-510 - Svårplacerade öronsnäckor
Creative-EP-510

Creative-EP-510_betyg

Design och passform: Hårda krokar men som ändå är en aning flexibla. Öronsnäckorna är stora och det tar en stund att få dem på plats i hörselgången. Storleken gynnar inte dig med små öron och det skaver en del i öronen efter användning.
Ljudkvalitet: Dunkelt ljud och inte särskilt ren ljudåtergivning. Basen saknar tryck och ingen skarp diskant. Ljudet läcker ut och hörs av omgivningen.
Träningsvänlig: Modellen får plus för att den sitter stabilt i örat under träningspasset. Dock hörs ett slående ljud igenom vid studsigare övningar. Svårt att avgöra om det är sladden eller öronkrokens konstruktion.
Funktioner: Svettresistent vilket är bra.
Prisvärde: Priset är lågt men räkna ändå inte med superbra passform eller ljudkvalitet.

Produktfakta
Typ: Öronsnäcka
Frekvensomfång: 20 Hz – 20 kHz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 106 dB
Sladdlängd: 1,2 m
Vikt: 17 g
Volymkontroll: Nej
Övrigt: 1 skumgummiskydd.
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 150 kr

Koss KSC9 - Skavande design
Koss-KSC9

Koss-KSC9_betyg

Design och passform: Hård men flexibel krok som går att justera och det går smidigt att få dem på plats. Öronsnäckorna har en kantig konstruktion och sluter inte tätt i hörselgången särskilt bra. Inga gummi- eller skumgummiskydd medföljer vilket gör att de skaver. Nackdelar är också att du inte kan välja storlek på öronsnäckan och att designen är otymplig.
Ljudkvalitet: Krispig dynamisk ljudbild som i längden kan bli ansträngande. Bra balans mellan bas och diskant ger en helt okej ljudkvalitet men basen hade gärna fått vara tyngre för fylligare ljud. Ljudläckage på grund av otät konstruktion.
Träningsvänlig: Krokarna sitter på plats men öronsnäckornas dåliga passform irriterar hörselgångarna under träningspasset.
Funktioner: Inga extrafunktioner eller påtalad vattenresistens.
Prisvärde: Inte särskilt prisvärda trots lågt pris då de inte uppfyller många av de krav man ställer på ett par sporthörlurar.

Produktfakta
Typ: Öronsnäcka
Frekvensomfång: 40 Hz – 20 kHz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 102 dB
Sladdlängd: 1,3 m
Vikt: 30 g
Volymkontroll: Nej
Övrigt: -
Tillverkningsland: Kina
Cirkapris: 160 kr