Sök
Test - 8 coola hörlurar

Test - 8 coola hörlurar

Höstens bästa lurar

2010-09-21

Smartson har testat några av marknadens coolaste hörlurar. Ett par snygga och välljudande lurar slår aldrig fel rent modemässigt samt hur vi upplever musik idag. Vi testar åtta modeller mellan 300-700 kronor

Modell Betyg Pris Kommentar
AKG K518LE 22 600 Bäst i test
Sony MDR-570LP 21 400 Bästa budgetval
Koss DJ1000 21 700 Rekommenderas
Sennheiser HD201 20 350 Bra budgetval
Skullcandy Hesh 17 500 Välisolerade
Koss Porta Pro 17 350 Fortfarande att räkna med
Jays v-Jays 16 800 Dyr
Wesc Bongo 15 700 En besvikelse

Sammanfattning


Idag är det vanligare att vi lyssnar på musik när vi är på språng. Tiden då en dyr stereoanläggning var en statuspryl har mer eller mindre ersatts av den bärbara mp3-spelaren, eller kanske framförallt mobiltelefonen som musikspelare. För att inte uppleva kollektivt oljud när vi lyssnar på bärbar musik, så är hörlurar den smidigaste och bästa lösningen.

Inledning

Intressant med detta test är att pris och kvalitet inte alltid går hand i hand och därför är det extra viktigt att klämma och känna, men framförallt lyssna på hörlurarna innan köp. Vi har valt åtta olika modeller och olika tillverkare och jämfört kvalitet, komfort och ljudkvalitet. För att få en så rättvis bedömning som möjligt då passform och ljudupplevelse till viss del är subjektivt, så har flera personer fått bära hörlurarna och lyssna och bedöma. Bäst i detta test blev AKG med sin hörlur K518LE som inte hade någon direkt svag punkt, utan helt enkelt var den mest kompletta hörluren av alla. Därefter kom Koss och Sony på delad andraplats. Koss imponerade med byggkvalitet och väldigt bra ljud, fast där Sony får anses som ett bättre köp mellan dessa två, med tanke på ett lägre pris. Utöver dessa deltog Sennheiser, Skullcandy, Wesc och Jays med modeller.

Tips inför köpet:
- Prova om möjligt modellen innan köp
- Lyssna på flera olika sorters musik, även musik du inte annars lyssnar på
- Lyssna efter bas och diskant och framförallt hur röster låter
- Tänk på att helt nya hörlurar låter sämre än om de fått spela några timmar

Så gjorde vi

Produkterna är testade med olika ljudkällor, både från stereoapparatur och bärbara musikspelare. Betygen är satta utifrån kriterierna passform, kvalitet, ljudkvalitet, design/funktion och prisvärde. Priset är cirkapriser från etablerade kedjor via prisjakt.nu i augusti 2010. Maxbetyget är 25 poäng.

AKG K518LE - Bäst i testbetyg

bast_i_test_september_2010
akg_k518le
Bästa hörluren i testet. Välbyggd och stryktålig med ett väldigt dynamiskt och bra ljud. Basen är djup och ren och röster låter naturliga och trovärdiga. Den slutna modellen gör att de fungerar bra i bullriga miljöer eller i mer offentliga sammanhang där man inte vill störa omgivningen med ljudläckage. Ett säkert köp.
Cirkapris: 600 kronor

 Sony MDR-570LP - Bästa budgetvalbetyg

basta_budgetval_september_2010
Sony_mdr_570LP
Sonys retrolurar med sina mjuka öronkuddar, tillhör de mest komfortabla i testet. Bygeln över huvudet känns lite bräcklig, men i övrigt är hörluren väldigt välbyggd och har mycket god kvalitet. Ljudet är nyansrikt och bra, dock aningen återhållsamt. Ett lågt pris och trevlig design och ljud gör detta till testets bästa köp.
Cirkapris: 400 kronor

 Koss DJ1000 - Rekommenderasbetyg

koss_dj1000
Ett par rejäla och tunga hörlurar av dj-modell. Testets bäst byggda hörlurar och tål en hel del påfrestning, tyvärr lite på bekostnad av komfort. Ljudet är väldigt bra och förtroendeingivande. Designen är klassiskt retro och i sammanhanget ett mycket bra köp. Hörlurssladden är dock inte optimal för bärbara musikspelare, då den är av spiralformad telefonsladdsmodell och väger en hel del.
Cirkapris: 700 kronor

 Sennheiser HD201 - Bra budgetvalbetyg

sennheiser_hd201
Sennheiser ställer upp med en välbyggd och kvalitetsingivande hörlur. Ljudet kan dock upplevas som lite stramt och tråkigt och lite mer bas hade varit önskvärt. En stor nackdel är den långa sladden som verkligen stör om man har dessa till bärbara musikspelare. Men med tanke på det låga priset får denna hörlur anses som ett bra köp.
Cirkapris: 350 kronor

 Skullcandy Hesh- Välisoleradebetyg

skullcandy_hesh
Rejäla kåpor och häftig design gör att Hesh förmodligen tilltalar en ganska nischad konsumentgrupp och det är Skullcandys affärsidé. Ljudet är bra, men det finns absolut bättre modeller på den punkten i det här testet. Trots den rejäla byggkvaliteten så blir inte vikten speciellt hög och det gör att de känns sköna att bära långa stunder.
Cirkapris: 500 kronor

Koss Porta Pro - Fortfarande att räkna medbetyg

koss_portapro
Klassiker som funnits på marknaden i nästan 30 år. Designförändringarna har endast varit att den lanserats i lite olika färger under åren. Ljudmässigt är den fortfarande något av det bästa som går att få tag på till rimligt pris idag. Dock har konkurrensen sprungit ifrån dem när det kommer till komfort och byggkvalitet. 
Cirkapris: 350 kronor

 Jays v-Jays- Dyrbetyg

jays-vjays
Svenska Jays ställer upp med en modell som verkligen skiljer sig från övriga i startfältet. Ultralätta, vikbara och med fyrkantiga membran gör dessa hörlurar till en intressant produkt. Ljudet är väldigt bra och kan inte bli annat än toppklass. Dessvärre finns det brister i allmän kvalitet och komfort, vilket gör att priset på 800 kronor är svårmotiverat. 
Cirkapris: 800 kronor

 Wesc Bongo- En besvikelsebetyg

wesc_bongo
Vid första anblick ger dessa hörlurar ett väldigt gott intryck, men efter att ha lyssnat på dem ett tag blir tyvärr intrycket grusat. Ljudet är väldigt platt och uddlöst. Diskant och röster låter väldigt dovt. Hörlurarna är okej vid mer basrik musik, men för detta pris ska de hålla en genomgående mycket högre kvalitet. 
Cirkapris: 700 kronor