Sök
Test - 10 headsets

Test - 10 headsets

Prioritera ljudet

2012-01-16

Önskar man bättre ljud än mobiltelefonens medföljande öronpluggar finns det alternativ. Vi har testat åtta hörlurar med mikrofon från 650 till 2200 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bose AE2i 19 1800 Bäst i test
Akg Q460 18 1200 Bra men kan halka av
Monster beats by Dr. Dre Solo hd 15 2200 Bastant bas
Sennheiser Hd218i 16 730 Bästa budgetval
Pioneer SE-MJ551T-H 16 900 För amatör-jockeyn
Aiaiai TMA-1 16 1800 Otympliga
Aiaiai Tracks 15 650 Bra ljud, dålig isolering
Philips SHO9565 14 1100 God komfort
Urbanears Plattan 14 600 Inte så finkänsliga
Philips/O'Neill the Stretch (SHO9567) 14 1100 Mest yta

Inledning

Många standard-headsets har en begränsad ljudkvalitet och storleken på ”in-ear”-modeller passar inte alla. Samtliga modeller i testet har en huvudbygel och någon form av kåpa som placeras på öronen. Antingen blir hela örat inneslutet av kåpan (over-ear) eller så vilar den på öronen (on-ear).

Flera modeller sätter sin egen prägel på ljudet där vissa delar av ljudbilden dominerar. Det är ofta mellanregistret som får stå tillbaka till förmån för en kraftigare bas. Detta behöver nödvändigtvis inte göra musikupplevelsen sämre, men det du hör i öronen kan hamna en bit ifrån det musikerna och producenterna hade tänkt sig vid inspelningen. För att jämföra med en neutral ljudbild har vi använt ett par musikstudiolurar.

Välj rätt headset till din telefon

De flesta headsets i testet är skapta för användning med Apples produkter. Det är möjligt att funktionalitet såsom volymkontroll, byta låt eller svara i telefon via sladdens fjärrkontroll fungerar även med andra telefonmärken, även om det inte kan garanteras. Kontrollera innan köp om just din telefon fungerar med vald produkt. Aiaiai Tma-1 finns både med och utan mikrofon på sladden, se till att du väljer rätt version. Om man har en tendens att fastna med sladden i olika saker kan man lätt slita sönder lurarna. På en del modeller är sladden löstagbar. Tillsammans med exempelvis utbytbara öronkuddar kan livslängden på lurarna förlängas. En del modeller har medföljande bärpåsar eller resefodral och vissa går att vika ihop för att ta mindre plats när de inte används. Standard på samtliga hörlurar är 3,5 mm-anslutning men till vissa modeller medföljer adaptrar för fler kontaktstorlekar.

Det är inte bekvämt om kåporna trycker för hårt mot huvudet, samtidigt som de riskerar att glida av om de sitter för löst. Är passform och design dålig ökar också risken för ljudläckage. Att sitta bredvid någon på tåget, vars hörlurar läcker musik, kan vara riktigt irriterande.

Resultat

Föredrar man ett ”fett” ljud är Beats valet men ett mer neutralt och allsidigt val kommer från testvinnaren Bose. Akg är också ett bra val men Sennheiser bjuder på nästan lika bra återgivning till ett lägre pris. De två modellerna från Aiaiai skiljer sig åt markant. Tma-1 är ett par stora, robusta hörlurar som sätter sin egen lite dova prägel på ljudet och har ett lågt ljudläckage. Tracks stänger inte in ljudet lika effektivt men är ett mer portabelt alternativ där ljudåtergivningen är mer neutral. Plattan och Philips/O´Neill är två lurar där fokus verkar ha legat på utseendet. Mellan dessa två låter Plattan bättre även om ljudåtergivningen är något ojämn.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat åtta utanpåliggande headsets för mobiltelefoner. De är testade med Iphone och provade på Htc Desire. Bedömningskriterier innefattar design, ljudkvalitet, funktioner, komfort och prisvärde. Många tillverkare uppger inte detaljerad specifikation. Vikt är uppmätt, utan sladd om den är löstagbar. Priserna är rekommenderade cirkapriser och kan variera beroende på återförsäljare. Priser från Aiaiai är omräknade från euro.

Bose AE2i - Bäst i test
Medalj
1.BOSE-AE2i

Bose AE2i har klarast ljud och bredast ljudbild av samtliga testdeltagarna. Byggkvaliteten upplevs som okej även om konstruktionen inte är jätterobust. Tillverkaren ser ut att ha prioriterat låg vikt och smidighet. Bara synd att de inte är ihopfällbara. Bose har bra kontroll på ljudet, oavsett musikgenre. I jämförelse med referenslurarna ger Bose en liknande ljusbild utan att överdriva någon del. Väldigt bra passform, de sitter skönt och ledigt mot huvudet. Plus för den löstagbar sladden.

Specifikationbetyg
Elementstorlek: Uppgift saknas
Frekvensrespons: Uppgift saknas
Impedans: Uppgift saknas
Känslighet: Uppgift saknas
Max ingångsstyrka: Uppgift saknas
Vikbar: Nej
Sladd: Löstagbar, svart
Sladdlängd: 176 cm
Angiven kompatibilitet: Ipod, Iphone, Ipad
Vikt: 139 g
Övrigt: Förvaringspåse
Cirkapris: 1800 kronor

Akg Q460 - Bra men kan halka av

2.AKG-Q460
Akg Q460 baseras på K450. Q:et står för Quincy Jones som har varit med och satt sin prägel på ljudet. Det är ett par mindre lurar av typen on-ear. Kåporna kan vridas 90 grader och vikas in mot bygeln vid transport. Hög kvalitetskänsla i såväl bygel som kåpor. En stram ljudbild med ljud ganska likt referenslurarna, även om det saknas lite detaljer som ”krispighet”. Även rumsplacering av instrument blir något lidande. Överlag riktigt bra ljud, men inte perfekt. Lurarna är lätta på huvudet och sitter skönt, när de väl är på plats. Kåporna är ganska små och det är enkelt att inte placeringen blir helt rätt ovanpå öronen. Känns också som att de kan glida av öronen relativt enkelt. Är ganska dålig på att stänga ute omgivningens ljud samt har ett relativt stort ljudläckage. Som bäst när man sitter ensam i en tyst miljö, men meningen med ett headset är ju snarare den motsatta. Löstagbar sladd och två sladdlängder medföljer. Vrider man på sladdarna låses de fast i kåpan. Medföljer adaptrar för 6,3 mm samt 2,5 mm uttag samt ett hårt resefodral.

Specifikationbetyg
Elementstorlek: Uppgift saknas
Frekvensrespons: 11 Hz-29,5 kHz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 126 dB
Max ingångsstyrka: 30 mW
Vikbar: Ja
Sladd: Löstagbar, limegrön
Sladdlängd: 105 cm
Angiven kompatibilitet: Ipod, Iphone, Ipad
Vikt: 116 g
Övrigt: Hårt resefodral, extrasladd utan mikrofon (59 cm). Adaptrar för anslutning till 6,3 mm samt 2,5 mm
Cirkapris: 1200 kronor

Monster beats by Dr. Dre Solo hd - Bastant bas

3.Monster-Beats-by-dr-dre-solo-hd
Beats by Dr. Dre finns i en mängd olika utgåvor. Den testade modellen Solo hd är ett par riktigt välbyggda lurar med hög finish på alla detaljer. Ljudmässigt har de inga problem även med riktigt besvärliga låtar. Beats solo lider dock av hiphop-sjukan och basen är för dominerande, åtminstone i jämförelse med referenslurarna. Men ljudet är samtidigt luftigt, har bra bredd samt god kontroll på ljudåtergivningen i stort. De är tunga på huvudet vilket kan bli jobbigt i längden även om örondelen sitter bekvämt. Såväl löstagbar sladd som reseetui medföljer.

Specifikationbetyg

Elementstorlek: Uppgift saknas
Frekvensrespons: Uppgift saknas
Impedans: Uppgift saknas
Känslighet: Uppgift saknas
Max ingångsstyrka: Uppgift saknas
Vikbar: Ja
Sladd: Löstagbar, röd
Sladdlängd: 134 cm
Angiven kompatibilitet: Ipod, Iphone, Ipad
Vikt: 164 g
Övrigt: Extrasladd utan mikrofon (133 cm), mjukt reseetui, rengöringsduk
Cirkapris: 2200 kronor

Sennheiser Hd218i - Bästa budgetval
Medalj

4.Sennheiser-HD218i
Sennheiser är ett par mindre lurar av typen on-ear. En något lustig konstruktion där öronkuddar saknas och man istället har en mjuk slät yta mot öronen. Detta stänger dock ute omgivande ljud bra. Kåporna kan vridas 90 grader men ej vikas in mot bygeln. Det är också en något plastig känsla i såväl såväl bygel som kåpor. Bra ljud om än inte lika tydligt som hos Akg Q460. Förutom Iphone-fjärrkontroll finns det inga särskilda funktioner och sladden sitter där den sitter. Hd218i är en av de billigare produkterna i testet, men kommer mycket nära de dyrare modellerna vad gäller ljudkvalitet. Inte den mest robusta konstruktionen.

Specifikationbetyg
Elementstorlek: Uppgift saknas
Frekvensrespons: 19 Hz-21 kHz
Impedans: 24 ohm
Känslighet: 108 dB
Max ingångsstyrka: Uppgift saknas
Vikbar: Nej
Sladd: Svart
Sladdlängd: 122 cm
Angiven kompatibilitet: Ipod, Iphone, Ipad
Vikt: 90 g
Övrigt: -
Cirkapris: 730 kronor

Pioneer SE-MJ551T-H - För amatör-jockeyn

5.Pioneer-SE-MJ551T
Pioneer SE-MJ551T-H är ett par ganska stora ihopfällbara lurar med vändbara kåpor. I paketet följer det även med utbytbara kuddar om de gamla skulle slitas ut, eller om man helt enkelt föredrar vita kuddar mot öronen. Ljudbilden från Pioneer är detaljerad men går åt det dova hållet. Rent specifikationsmässigt har lurarna ett stort dynamiskt omfång. I jämförelse med flera andra testade lurar är det ingenting som märks nämnvärt. Den rejäla huvudbygeln är mjuk mot huvudet och lurarna sitter bra men det väger samtidigt ganska mycket.

Specifikationbetyg

Elementstorlek: 40 mm
Frekvensrespons: 8 Hz-28 kHz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 105 dB
Max ingångsstyrka: 1500 mW
Vikbar: Ja
Sladd: Svart
Sladdlängd: 121 cm
Angiven kompatibilitet: Iphone
Vikt: 236 g
Övrigt: Extra öronkuddar (vita), förvaringspåse
Cirkapris: 900 kronor

Aiaiai TMA-1 - Otympliga

6.Aiaiai-TMA-1
Aiaiai TMA-1 är ett par rejäla lurar med riktigt bra byggkvalitet. Det är mycket kraft i TMA-1 men hörlurarna blir ytterligare ett exempel på lurar som sätter sin prägel på ljudbilden. Innan man har spelat in lurarna blir ljudet murrigt och instängt, något som blir bättre med tiden även om det alltid stör. Se till att den versionen du köper har mikrofon på sladden då TMA-1 även säljs som renodlade musiklurar. Men det stora formatet gör dem lite klumpiga och knappast förstavalet för promenaden eller om man är på resande fot. Kanske bäst för lyssningsfotöljen hemma eller i dj-båset. Men man vara medveten om vilken prägel ljudet får, samt såklart kunna dj:a utan vändbara lurar.

Specifikationbetyg

Elementstorlek: 40 mm
Frekvensrespons: 20 Hz-20 kHz
Impedans: 32 ohm +/- 15 %
Känslighet: 110 dB +/- 3 dB
Max ingångsstyrka: Uppgift saknas
Vikbar: Nej
Sladd: Löstagbar, svart
Sladdlängd: 120 cm
Angiven kompatibilitet: Ipod, Iphone, Ipad
Vikt: 184 g
Övrigt: Extrasladd utan mikrofon (170 cm), extra öronkuddar, förvaringspåse, adapter för anslutning till 6,3 mm
Cirkapris: 1800 kronor

Aiaiai Tracks - Bra ljud, dålig isolering

7.Aiaiai-Tracks
Aiaiai Tracks är så långt ifrån TMA-1 man kan komma. Tracks är extremt portabla, på gränsen till bräckliga, och lätta att bära på huvudet. De ser inte ut mycket för världen, även om man kan variera färgen på yttersta ploppen på öronkuddarna. Det intetsägande utseendet luras dock lite för under ytan är de helt klart kompetent för ett riktigt bra ljud. Dessvärre är detta något även dina eventuella medpassagerare på bussen får ta del av för isoleringen på Tracks är inte den bästa.

Specifikationbetyg
Elementstorlek: 40 mm
Frekvensrespons: 20 Hz-20 kHz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 112 dB +/- 3 dB
Max ingångsstyrka: 40 mW
Vikbar: Nej
Sladd: Beige
Sladdlängd: 131 cm
Angiven kompatibilitet: Ipod, Iphone, Ipad
Vikt: 76 g
Övrigt: Förvaringspåse, utbytbara fästen i olika färger
Cirkapris: 650 kronor

Philips SHO9565 - God komfort

8.-Philips-SHO9565
Philips SHO9565 liknar modellen SHO9567 till utseendet och har samma sköna stretchlösning för bra passform på huvudet. Den vita ytan på testexemplaret känns plastig men lurarna upplevs inte som direkt bräckliga. Tillskillnad från SHO9567 har 9565 inte samma inriktning mot extremsportare och sina likheter till trots en något behagligare ljudåtergivning. Många detaljer i ljudbilden går dock förlorade även här och är musikkvalitet det som prioriteras främst finns det bättre val. Bra tillbehör i form av plugg för anslutning till andra telefoner än just Iphone.

Specifikationbetyg

Elementstorlek: 40 mm
Frekvensrespons: 12-24000 Hz
Impedans: 32 Ohm
Känslighet: 105 dB
Max ingångsstyrka: 50 mW
Vikbar: Nej
Sladd: Löstagbar, svart
Sladdlängd: 120 cm
Angiven kompatibilitet: Ipod, Iphone, Ipad
Vikt: 159 g
Övrigt: Förvaringspåse, extra 3,5 mm plugg för Nokia, SE, Samsung
Cirkapris: 1100 kronor

Urbanears Plattan - Inte så finkänsliga

9.Urbanears-Plattan
Urbanears Plattan blir ihopfällt en mycket portabel lösning. De känn tåliga men sitter väldigt hårt mot huvudet vilket kan vara påfrestande i längden. En intressant finess är att ena kåpan har en 3,5 mm-ingång vilket möjliggör att man ansluter ett par lurar till. Medhörning är användbart om man vill dela med sig av samtal eller musik från telefonen. Musikåtergivningen domineras av kraftig bas och lurarna upplevs inte som speciellt finkänsliga. Priset är dock förhållandevis lågt och tillsammans med de olika färgalternativen på lurarna kan säkert en yngre målgrupp attraheras av Urbanears Plattan.

Specifikationbetyg
Elementstorlek: 40 mm
Frekvensrespons: 20 Hz-20 kHz
Impedans: 60 ohm
Känslighet: 115 dB
Max ingångsstyrka: 50 mW
Vikbar: Ja
Sladd: Röd tyg
Sladdlängd: 120 cm
Angiven kompatibilitet: Iphone, Blackberry, Htc med flera
Vikt: 160 g
Övrigt: Kåpa med extra hörlursuttag, stereoplugg medföljer
Cirkapris: 600 kronor

Philips/O'Neill the Stretch (SHO9567) - Mest yta

10.-Philips-ONeill-The-Stretch-SHO9567.jpg
Philips SHO9567 är ett samarbete med O'Neill och liknar SHO9565 i mångt och mycket. Modellen lanseras med inriktning mot extremsportaren. De sitter bra på huvudet och huvudbygeln är böjbar i olika riktningar och verkar riktigt hållbara. Lurarna ser även riktigt snygga ut med den gråmatta ytan och ljusblå detaljer. Om man skrapar den grå ytan på sidan av kåpan kommer också en matchande ljusblå underliggande färg fram. Patina är visserligen snyggt och lurarna sitter riktigt behagligt på huvudet men det är något som fattas. Ljudkvalitet. I jämförelse med övriga lurar har SHO9567 den sämsta återgivningen av en rad olika musikgenrer, vilket är synd. Extremsportare förtjänar bättre.

Specifikationbetyg
Elementstorlek: 40 mm
Frekvensrespons: Uppgift saknas
Impedans: Uppgift saknas
Känslighet: Uppgift saknas
Max ingångsstyrka: Uppgift saknas
Vikbar: Nej
Sladd: Blå/grå tyg
Sladdlängd: 123 cm
Angiven kompatibilitet: Ipod, Iphone, Ipad
Vikt: 151 g
Övrigt: När färgen på kåporna nöts bort, matchar den undre färgen sladden.
Cirkapris: 1100 kronor