Sök
Sony SA-VE835ED

Sony SA-VE835ED

Det låter bra om filmen

2003-03-27

Höga betyg blir det när Sony introducerar denna högtalarläggning för hemmabio. Testarna älskar den rymdinspirerade formgivningen och imponeras av integration mellan bas och satelliter.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Entertainment 5/5 ”Demolishes the competition”
EyeFi 95/100 ”Her stämmer det meste”
Essential Home Cinema 4/5 ”High impact surround sound”
Home Cinema Choice 3,5/5 ”Little more than avarage”

Vad tycker testarna?

De flesta ger Sony SA-VE835ED höga betyg, men det finns tveksamma kommentarerna. Framför allt är anläggningen snygg. Integrering mellan bas och satelliter fungerar bra och för den som vill kräma på volymen är det inga problem. Krävs mer finess är anläggningen inte lika framstående. Som hemmabioljud får systemet ändå goda omdömen, värre är det med CD-ljud. Den som söker högtalare i syfte att både spela musik och titta på film gör nog klokt i att titta på andra system.

Home Entertainment

”Demolishes the competition”

Home Entertainment tycker högtalarna ser ut som något hämtat ur en bondfilm. Kvaliteten rent byggtekniskt är mycket hög. Här har Sony övervunnit flera av hemmabiosystemens barnsjukdomar, som överdriven bas vid hög volym och svaga satelliter vid låg volym. Tvärtom fungerar allt mycket bra tillsammans. Detaljåtergivning och dialog fungerar bra på hög volym. Till hemmabiosystemet får högtalarna godkänt. Tyvärr gör de inte lika bra ifrån sig med CD-skivor, då ljudet blir lite gällt. Små klämkontakter begränsar valet av kabel till något bättre än billigaste. Slutomdömet är ”imponerande” men den som gillar musik lika mycket som film gör klokt i att se sig om en gång till menar testaren.

Källa: Home Entertainment, augusti 2002
EyeFi, nr 7 2002
Essential Home Cinema, nr 16 2002
Home Cinema Choice, januari 2003

EyeFi

”Her stämmer det meste”

Sony-SA-VE835ED_fade

EyeFi kallar formgivningen diskret och elegant, delvis tack vare de kompakta satelliterna. Kablarna är snäppet bättre än de billigaste, men tyvärr är det inte möjligt att byta dessa pga klämlisterna. Då högtalarna sitter i sockeln kan de inte heller vinklas. Basen har bra tyngd och energi. Satelliterna integreras mycket bra. Klangkaraktären är god och man urskiljer lätt de olika instrumenten. Även diskanten fungerar bra utan att ta överhanden. EyeFi tycker SA-VE835ED är ett bra system för diskomusik och till filmljud, med fin detaljåtergivning och sammanhängande ljud.

Essential Home Cinema

”High impact surround sound”

Essential Home Cinema har testat sex högtalaranläggningar för hemmabio. Bäst betyg får JM Lab Sib & Cub. Sony SA-VE835ED hamnar på delad andraplats med MJ Aucustics Pro Cinema 1 och KEF KHT2005. Testaren tycker att formgivningen är mer tillkrånglad än nödvändigt i Sonys system. Ljudåtergivningen är inte så smidig som hos några av de övriga. På hög volym klarar SA-VE835ED dock även de mest krävande actionscener. Bas och satelliter integreras fint. Däremot hanterar anläggningen inte fina nyanser med önskvärd finess utan framstår som otålig. Bäst betyg får systemet för utseende och ljudkvalitet medan omdömet om användarvänligheten endast skrapar ihop 2 av 5. Men så är också Sonys anläggning den billigaste i testet.

Home Cinema Choice

”Little more than avarage”

Home Cinema Choice imponeras av formgivningen, men tycker inte att anläggningen har en ljudkvalitet som lever upp till utseendet. Effekter blir visserligen skarpa och dialogen tydlig, men i mellanregistret är SA-VE835ED alltför beroende av basen. I scener som kräver mycket bas, (explosioner m m) förlorar man tryck och systemet håller inte riktigt ihop ljudet. SA-VE835ED är snygg men saknar dynamik tycker Home Cinema Choice. I övrigt fungerar anläggningen mycket bra till filmljud då den svarar mot höga frekvenser.

Cirkapris: 8000 kronor

Produktfakta: Sony SA-VE835ED är en högtalaruppsättning för surroundljud till hemmabiosystemet med 200 Watts aktiv subwoofer med linjeingång samt fem 140 Watts satelliter (8 Ohm). Frekvens respons 34 Hz-70 khz. Till varje satellit kommer ett ställ för placering på golv eller vägg. Högtalarkablarna är dolda under stället där kabeln ansluts med klämlister. Högtalarna har ett skal av aluminium. Subwoofern väger 15,5 kg och har måtten 230(W)x395(H)x485(D) mm. Satelliterna väger 1,3 kg och har måtten 90(W)x182(H)x147(D) mm.

Modell: Sony SA-VE835ED