Sök

Smidiga stereopaket

2006-02-24

Stort ljud i litet format, finns det? Smartson testar tio kompakta musikanläggningar i prisklassen 1000 till 6000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
JVC FS-/1 18/25 3500 Minsting
JVC EX-A5 22/25 7000 Lyxigast
Sony CMT-CPZ1 16/25 3000 Kassettdäck
Sony NAS-CZ1 19/25 2700 Musikserver
Yamaha RDX-E600S 24/25 5000 Bästa köp
Strato Retrocombo 17/25 1000 Köksradio
Philips MCD708 19/25 4000 Snygg yta
Philips WACS 700 19/25 8000 Trådlöst
Denver MC-7200 12/25 1000 Rymdålder
Onkyo SCR-205X 21/25 6000 Hög klass

Sammanfattning

Kompakta musikanläggningar spar både plats och pengar och ser ut att vara på väg tillbaka på marknaden. Många som satsat på en flerkanals hemmabioanläggning har upplevt att det kan vara svårt att få till ett bra surroundljud, med alla högtalare som ska placeras och kalibreras omsorgsfullt. Ett surroundsystem är inte heller så lämpligt när det gäller att spela vanliga musik-cd, vilket de flesta av oss gör oftare än att spela dvd-skivor. På senare tid har det dykt upp en rad mångsidiga mikrosystem, som inte bara spelar cd och radio utan även mp3 och/eller dvd. Dock med begränsningen att ljudet bara går ut i två kanaler.

Inledning

Ett mikrosystem har en bredd på omkring 20 cm och ett djup på cirka 30 cm, vilket gör att det får plats i en vanlig bokhylla. Det finns dock variationer inom begreppet mikrosystem, vissa närmar sig en fullvuxen anläggning i storlek och ljud medan några påminner om en "bergsprängare" med löstagbara högtalare. Här testar vi tio system som skiljer sig åt en del vad gäller ljud, finesser och prisnivå. Slutsatsen är att det trots allt ryms en hel del bra ljud innanför det lilla skalet på många mikrosystem. Den svaga länken i kedjan är oftast högtalarna, som i de allra flesta fall ingår i paketet men som givetvis kan bytas ut om man så vill. Generellt är det en bra investering att lägga ett par tusenlappar extra på ett mer påkostat system, som kan göra dina favoritlåtar större rättvisa än ett renodlat budgetsystem. Om mikrosystemet även kan ersätta en enklare hemmabioanläggning smäller man dessutom två flugor på en gång. I detta test är det dock bara anläggningarna från Yamaha och i viss mån JVC som uppfyller kraven på ett riktigt bra allroundsystem.

Så gjorde vi

Samtliga system har bedömts utifrån ljudmässig kapacitet (musik-cd), design, funktioner, kvalitet och värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

JVC FS-Y1
Detta lilla kompakta system låter bättre än det ser ut att göra. Huvudenheten är enkelt designad och domineras av en stor, upplyst volymratt. Spelar dvd-audio och mp3. Subwoofer- och komponentutgång finns, vilket gör att systemet känns fullvuxet trots små yttermått. Högtalarna och huvudenheten mäter 15 cm på höjden. Skivsläden är rasslig och fjärrkontrollen samt högtalarnas fuskträ ger en plastig känsla. Bra manual. Högtalarkablarna mäter 1,5 meter. Tack vare formatet passar systemet bra i sovrummet.

JVC EX-A5
Påkostat system med huvudenhet i aluminium som spelar dvd-audio och mp3. Subwooferutgång och komponentutgång finns. Manualen är bra, med något undantag. Fläktljudet kan vara lite störande då huvudenheten är påslagen och omgivningen är tyst, till exempel i sovrummet. Högtalarna i körsbärsträ med koner i trä är både snygga och välljudande. Ljudet blir varmt med bra bas för sin storlek, dock inte på riktigt djupa frekvenser. Fjärrkontrollen är plastig och stor. Högtalarkablarna mäter 3 meter. Höjd huvudenhet 10 cm, högtalare 26 cm. För lyssnaren som har råd med god design och äkta material.

Sony CMT-CPZ1
Kompakt mikrosystem i silverplast med cd-spelare som hanterar mp3/atrac3 och kassettdäck. Huvudenheten har många knappar och plottrig layout. En bra funktion är analog ingång (för mp3-spelare) och digital ljudutgång på framsidan. Högtalare i folierad spånplatta med glasfibermembran. Ljudet är kraftfullt men burkigt. Fjärrkontrollen är liten och smidig, dock är knapparna i minsta laget. Högtalarkablarna mäter 1,5 meter. Höjd på högtalare och huvudenhet är 25 cm. Utmärkt manual. Godkänt extrapaket för det mindre rummet.

Sony NAS-CZ1
Modern musikanläggning med radio och cd-spelare samt uppspelning av musik via nätverk (Ethernet) från en dator eller liknande. Högtalarna är integrerade i den diskreta huvudenheten i svart och silver. Ljudkapaciteten är inte den bästa, men med tanke på pris och storlek låter musiken godkänt. Förinställda lägen för jazz, klassiskt etc och ljudet låter lika bra i hela rummet. Bra pris och smidigt format, men svensk manual saknas vilket är ett minus. Fyra enheter kan anslutas till en dator i hemmet.

Yamaha RDX-E600S
Väldesignat och lyxigt system med separat dvd-spelare och receiver, båda med front i aluminium. Fullstort djup på 40 cm begränsar placeringen. Subwooferutgång och komponentutgång med progressive scan. Högtalare i mdf med svart "pianolack". Både höga och låga frekvenser återges på ett sätt som gör att man gott kan låta bli bas och diskant. Separat fjärrkontroll för spelare och receiver. 4 meter högtalarkablar, högtalarnas höjd 30 cm, spelare och receiver höjd 22 cm. Bra manual. Prisvärt och njutbart allt-i-ett paket.

Strato Retrocombo
Härligt designat minisystem i aluminium- och träimiterad plast på gummifötter. Paketet består av fyra delar med radio, cd-spelare och subwoofer. Knapparna på cd-spelaren borde varit bättre då fjärrkontroll saknas. Skivsläden är rasslig och slår man över till radio bryts strömmen till cd-spelaren, varefter man får börja från början igen. Godkänd bas, men ljudet blir burkigt på högre volymer. Manuell radiotuner med bra mottagning. Högtalarkabeln mäter 3 meter. Systemets höjd är 13 cm. Kort manual. Kul budgetpaket.

Philips MCD708
Smålyxigt system med högtalare i träimitation och separat dvd-spelare samt receiver. Spelar även mp3. Ljudet är fylligt med bra bas, men ljudinställningarna är svåra att få till. Loudness-läget är systemets räddning. Knappen till skivsläden är liten och extremt trög att hantera. När det gäller anslutningar finns det mesta såsom scart och komponentutgång med progressive scan. Högtalarkablarna mäter 1,4 meter, huvudenhet och cd-spelare mäter 15 cm. Manualen är välskriven men plottrig. Fjärrkontrollen är okej även om knapparna är små.

Philips WACS 700
Den nya tidens musiksystem med trådlös överföring mellan centralenhet och mottagare. Centralenheten med cd-spelare, receiver och högtalare har hårddisk på 40 gb som rymmer det mesta av musiksamlingen. Med upp till 5 separata mottagare kan du välja vad som ska spelas i olika rum från hårddisken. Ett flertal ljudinställningar kan göras. Det saknas bett i höga och låga frekvensområden, men ljudet är ändå bättre än väntat med tanke på det kompakta formatet. Höjd 30 cm. Detaljerad manual, vilket kan behövas med tanke på systemets tekniska komplexitet.

Denver MC-7200
Budgetsystem med relativt platt huvudenhet och högtalare, som antingen monteras på enheten eller placeras separat. Systemet står på en fot där ljudet vinklas snett uppåt, och där enheten nästan välter då man ska byta skiva. Väggfäste medföljer också. De tunna högtalarna förmår knappast återge någon bas, men diskanten är helt okej. Klocka finns liksom fem förinställda lägen där "classic" alltid låter bäst. Futuristisk men plastig design. Högtalarkablarna mäter 2,5 meter. Höjd 35 cm med fot. Praktisk fjärrkontroll. Enkel manual. Kan fungera i sovrummet men knappast i vardagsrummet.

Onkyo SCR-205X
Gediget mikrosystem utan medföljande högtalare, med separat receiver och cd-spelare (ej dvd) med aluminiumfront. Receivern har strömuttag och gott om ingångar för kringutrustning. Mycket bra återgivning av höga och låga frekvenser. Med Yamahas högtalare får man ett moget och välbalanserat ljud även på höga volymer. Snygg men stor fjärrkontroll. Höjd 18 cm. Receivern saknar svensk manual. Dyrt system med mycket bra ljud, något för audiofiler med begränsat utrymme som inte behöver dvd-spelare.