Sök

Smartson testar Sagem PVR64160T

2007-02-23

En digitalmottagare med hårddisk erbjuder möjligheter att backa ett program medan man tittar, eller om man vill slippa oönskade inslag av reklam och påannonseringar. Men smakar det så kostar det.

Modell Pris Kommentar
Sagem PVR64160T 4500 Titta, och titta igen

Sammanfattning

Smartson testar Sagems flaggskepp för det markbundna digitala tv-nätet. Den kan anslutas till alla moderna tv-apparater och har hårddisk samt dubbla mottagare. Hur man påverkas av övergången till digital-tv beror på hur och var man bor och ifall man har tänkt byta ut sin tv. Den som bor i villa måste se till att den nya digitala tv-signalen kan visas på tv:n. Det kan ske genom att byta till en nyare tv med inbyggd digital mottagare, men är man nöjd med sin tv blir det till att skaffa en extern mottagare för digital-tv. Önskar man fler signaler än de som är gratis finns det att abonnera på hos Boxer, och i dessa fall krävs alltid en extern mottagare med plats för programkort. På www.boxer.se kan du se vilka tv-apparater och mottagare som är godkända och därmed möjliga att använda i dagsläget. Det marksända nätet är bara en av möjligheterna för ta del av de digitala tv-signalerna. Andra alternativ innefattar exempelvis bredband, parabol eller kabelnät.

Inledning

En paus i tillvaron
Det är via den externa mottagaren som du sköter ditt nya tv-tittande. Det enda du gör med din tv är att slå på den, sedan är det mottagarens fjärrkontroll som styr det mesta. Om mottagaren som i detta fall har hårddisk och du plötsligt vill spela in programmet du ser är det bara att aktivera inspelning med en knapptryckning. Eftersom Sagem PVR64160T dessutom har dubbla mottagare kan du titta på en kanal medan du spelar in en annan. Liksom Sagems övriga hårddiskmottagare buffrar 64160T alltid den aktuella kanalen 30 minuter bakåt. Det innebär att du kan backa och titta igen på något du missat eller vill se på nytt. Du upptäcker kanske att du inte riktigt förstod de senaste minuternas händelseutveckling i den spännande deckaren. Eller så ringer telefonen mitt i något spännande avsnitt. Då är det bara att spola tillbaka och se om avsnittet. Och med en hårddisk behöver man inte vänta till reklamavbrottet med att hämta fika eller gå på toa, bara tryck på pausknappen och återuppta tittandet med några minuters fördröjning. Mycket smidigt.

Smart inspelning
Genom EPG eller den elektroniska programguiden kan man se vilka program som sänds under några dagar framåt. Genom att markera ett program sparas det för inspelning senare. Sagem PVR64160T har också möjligheten att markera återkommande favoritprogram som spelas in oavsett vilken tid de sänds. Är det frågan om veckovis inspelning (schemalagd) av en serie eller att programmet är många dagar framåt är det bara genom att markera start och stopptid som inspelningen kan programmeras. De program som spelats in får man enkelt överblick över genom inspelningslistan. Där står programmets namn och man får se en förhandstitt i en liten bildruta. Det går också att byta namn på inspelningen i efterhand. En annan funktion är att inspelade program kan sammanfogas till ett längre inslag. Det gäller dock att vara noga med vilken ordning de skall sammanfogas, så att du inte tittar i fel ordning… Inspelade program på hårddisken går att flytta via scart till video eller dvd-brännare. Vill man i inspelade program hoppa över reklam eller bara hoppa fram och tillbaks i allmänhet kan man spola i hastigheter från 4x upp till 300x med bildvisning.

Övriga funktioner
Det som skiljer denna modell från Sagems billigare hårddiskmottagare är dels storleken på hårddisk, dels en extra funktion att kunna spara fotografier på hårddisken samt sortera i album. Just bildvisare för jpeg är något som många elektroniktillverkare klämmer in i olika apparater som tv och gps-navigator samt nu också i digitalboxen. Det är en något tveksam finess men visst, om man absolut vill sitta och bläddra bland bilderna på sin tv, så varför inte. Nedladdningen sker via usb och minneskortsläsare. Fjärrkontrollen är enkel och plastig, men funktionellt utformad med ett antal snabbval. Den har små knappar och ett tråkigt utseende. I denna prisklass väntar man sig lite bättre design och material. Bruksanvisningen är välskriven men svår att överblicka eftersom den består av ett stort pappersark som är vikt åtta-tio gånger. Som en fjällkarta ungefär. Ännu en detalj som känns onödigt billig till en så pass dyr produkt. Kanalsökningen går snabbt och smidigt. Mottagningen är godkänd men inte bättre än hos första generationens Sagem.

Bra köp?
4500 kronor är mycket pengar för en digitalbox. För samma kostnad kan du köpa två billigare hårddiskboxar med 80 gigabyte vardera, men det är knappast någon mening med om du inte har två tv-apparater vilket många dock har idag. Att betala extra pengar för möjligheten till digitalt fotoalbum tror vi inte många vill göra. Sagem PVR 6280 har mindre lagringsutrymme men är inte mycket billigare. Det finns likvärdiga konkurrenter från Philips, Dilog med flera som ligger något bättre till prismässigt, hur dessa står sig mot Sagem PVR64160T får vi återkomma till. 

Snabbfakta:
160 gigabyte hårddisk
Dubbla digitala mottagare
Scart in-ut
EPG (Electronic Programme Guide)
Fotoalbum på hårddisken
USB 2.0
Mått 315x230x80 mm
Vikt 1,75 kg

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: