Sök
Sennheiser HD800

Sennheiser HD800

Feta membran och fett ljud

2009-09-24

Sennheiser HD800 är de första professionella hörlurarna att använda 56 mm membran, men är trots det enormt bekväma att använda. Det blir genomgående beröm för det klara, rena och välupplösta ljudet som anses passa mycket bra för studioarbete.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 4/5 "These are terrific headphones"
Audio 95/100 "Absolut neutral, pegelfest und unaufdringlich"
Hifi choice 5/5 "Ruthlessly revealing"
Stereophile - "The clear spatial champions"

Vad tycker testarna?

Det blir genomgående ros för Sennheiser HD800. Enligt testarna är detta ett stycke akustikteknik som verkligen osar av god byggkvalitet och ergonomi. Detta då de ser ut att vara av plast även om de är i hårdplast och då de är mycket bekväma även om de använder sig av membran så stora som 56 mm. 56 mm är enligt testarna de största membran som någonsin använts i ett par hörlurar. Ljudmässigt imponeras testarna av hur rent och detaljerat ljudet blir. En testare beskriver det som att stå i en ljudstudio och en annan skriver att hörlurarna får fram precis allt som finns lagrat på inspelningen. Produkten har en djupverkande, precis bas och detaljerade diskanter som aldrig blir skarpa. Tillsammans med ett välupplöst mellanregister som ger en reell känsla till både stämmor som instrument gör att flera testare rekommenderar hörlurarna även till studioarbete.

What hifi

"These are terrific headphones"

Även om HD800 ser ut som vilka hörlurar som helst från Sennheiser menar What hifi att det är en stor skillnad i hur de fungerar då de använder sig av ett membran på 56 mm och dessutom riktar ljudet i en vinkel mot örat. Det ger upplevelsen av att lyssna till ett par högtalare placerade i rummet. Ljudet som kommer ut bjuder dessutom på bas som kan gå riktigt djupt och är i övrigt intensivt och detaljerat. Hörlurarna sitter riktigt bekvämt på huvudet men är inte helt täta vilket gör att det blir enkelt för omgivningen att snappa upp vad som lyssnas på. Testaren tar sig också en titt på Grados GD1000 och menar att även om Sennheiser HD800 är en riktigt bra produkt så har de inte samma öppenhet och instrumentella realism som konkurrenten varför Grados exemplar blir bäst i test. Dock påpekas det att Grados1000 kanske inte faller alla i smaken och då är Sennheiser HD800 definitivt värda att provlyssnas.

Källa: What hifi (GB) oktober 2009

Audio

"Absolut neutral, pegelfest und unaufdringlich"

Audio berömmer Sennheiser för den ädla byggkvaliteten hos HD800 och menar att allt från de ingående membranen till den robusta kontakten osar precision. De omsluter öronen mycket bra och är bekväma på huvudet men väger kanske aningen för mycket. När det gäller ljudegenskaperna uppskattar testaren den torra akustiken som ger känslan av att befinna sig mitt i ett studiorum utan yttre störningar. Samtidigt är detaljeringen utmärkt och det låter aldrig ansträngt när volymen dras upp, allt finns ständigt där. Basen är rik på djup, precis och neutral. Dessa egenskaper gör enligt Audio att hörlurarna lämpar sig lika bra som arbetshörlurar i studion som till lyssnarnjutelser hemma i vardagsrummet. Även Audio jämför produkten med Grado GS1000 men korar olikt ovan HD800 till bästa produkt. Detta då den mer neutrala och precisa ljudkaraktären uppskattas framför Grado GS1000 vidare ljudrum.

Källa: Audio (DE) nr 5 2009

Hifi choice

"Ruthlessly revealing"

Vid första användande kanske det inte låter så märkvärdigt med ett par Sennheiser HD800 på huvudet, men det tar inte lång tid innan känslan av att något speciellt pågår infinner sig. Det skriver Hifi Choice som skriver att ljudet är behagligt mjukt och inte sticker i öronen som med billigare lurar. Men diskanterna är inte för den del dämpade, de är tvärtemot både livliga och rikligt förekommande men så rena i sin presentation och det är den rena kvaliteten som kan behöva tid att anpassa sig till skriver testaren. Egenskapen är mest märkbar med spår som är fyllda med tunga texturer där det finns rikligt med diskantdetaljer eller med subtila högfrekventa instrument. Men också mellanregistret bär på en otrolig detaljering som får stämmor och instrument att få samma realism som i verkligheten och detta utan att det ena försvinner i det andra. Detta är helt enkelt ett par hörlurar som får med allt som finns lagrat i en inspelning och återger det utmärkt, på gott som på ont, avslutar Hifi Choice.

Källa: Hifi choice (GB) nr 324

Stereophile

"The clear spatial champions"

Att produkten använder sig av membran på 56 mm är något som inte heller undgår Stereophile och testaren är imponerad av att tillverkaren lyckats krämpa in dem och allt kablage i ett hölje som ändå är ovanligt bekvämt. Dessutom upplevs bygget vara av mycket god kvalitet och med utmärkt finish. När de ansluts till en ljudkälla är det första som noteras den snabba dynamiken och den perfekta stereoeffekten. Ljudet uppges sprida sig så trovärdigt att det känns som att stå i samma rum som musikanterna och känna musiken sprida sig från sidled och bakåt. Detaljeringen är också den av absolut toppklass och varenda liten gnutta av nyanseringen som finns på inspelningarna kommer fram med HD800, skriver testaren. Detta gör att professionella studioarbetare såväl som de som har pengar och vill äga ett riktigt par högkvalitetshörlurar bör införskaffa ett par oavsett hur dyra de är, avslutar Stereophile.

Källa: www.stereophile.com (US)

Cirkapris: 11600 kronor

Produktfakta:

Sennheiser HD800
Typ: Öppen, heltäckande
Högtalarelement: Stereo 2.0, dynamiska
Effekt: 102 decibel/watt
Frekvensomfång: 6 Hz - 51 kHz
Övrigt: Kabelansluten, 6,3 mm kontakt, 300 cm sladd
Vikt: 350 gram (utan kabel)

Tillverkare: 2D Boy