Sök

Philips SHB 7102 & SHB 6102 - Inget trassel

2007-09-05

Två trådlösa headsets speciellt framtagna för musik. Men hur väl står sig egentligen ljudkvaliteten jämfört med vanliga sladdlurar?

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips SHB 7102 18/25 1000 Värd att kika närmare på
Philips SHB 6102 14/25 900 Oskön konstruktion

Sammanfattning

Philips har tagit fram två headsets för både musik och samtal. De båda lurarna använder sig av bluetooth-stereo (a2dp) och stöder trådlös överföring av musik och tal via din telefon. Dessutom får man med en extern bluetooth-sändare som gör att du i princip kan koppla lurarna till vilken ljudkälla som helst. Ljudet är faktiskt ganska bra i båda lurarna men fortfarande är sladd att rekommendera om du vill ha maximal kvalitet. Av dessa två lurar är det SHB 7102 den som ger det bästa intrycket.

Inledning

Philips SHB 7102
Detta är ett par snygga och bekväma lurar som funkar både för musik och för tal. Lurarna använder bluetooth-stereo (a2dp) och har en räckvidd på cirka 10 meter. De hängs runt halsen eller fästs i skjortfickan med en klämma. Huvudenheten som går i ipodvitt ser stilren ut med sina minimalistiska kontroller och är dessutom enkel att använda. En bra sak är också att Phillips har skickat med en extern bluetooth-sändare om man vill använda lurarna med en ljudkälla som inte har egen bluetooth.

Ljudkvalitet är bra för att vara ett trådlöst headset men ändå inte riktigt i topp. Ljudet är något brusigt och diskanten känns lite hård och stickig jämfört med ett par bra sladdlurar. Ljudet är dock inte dåligt. När det gäller headset-funktionen går det utmärkt att höra den man pratar med, men ens egen röst riskerar att dränkas i till exempel blåst då enheten tar upp ganska mycket bakgrundsljud. Batteriet ska enligt tillverkaren räcka för ungefär 8 timmars musik eller 10 timmars tal samt ha en passningstid på max 210 timmar.

Philips SHB 6102
Personligen gillar jag inte hörlurar som fästs bakom huvudet eller på öronen och denna konstruktion är inget undantag. De känns instabila och ganska tunga, det finns heller ingen möjlighet att justera bågen som går runt huvudet. Dessutom är det svårt att trycka på rätt knapp när man inte ser kontrollerna som sitter på luren vid ena örat.

Lurarna använder precis som 7102 bluetooth-stereo (a2dp) och ljudkvaliteten är ganska likvärdig. Det vill säga bra för att vara ett bluetooth-headset. Även här distar talet något och mikrofonen tar upp en del bakgrundsljud. För musik fungerar det ändå bra om du inte har höga krav. Batteritid ska enligt tillverkaren räcka för ungefär 10 timmars musik eller 12 timmars tal samt ha en passningstid på max 260 timmar

Bra köp?
För musik har båda dessa enheter en helt okej ljudkvalitet. Klart över medel för att vara bluetooth-headset. Men fortfarande är sladd att rekommendera om du vill ha maximal ljudkvalitet. För konversation fungerar lurarna helt okej men har ett mindre problem då mikrofonen tar upp en hel del bakgrundsljud. Jag gillade verkligen designen på SHB 7102 och har du inte några stora krav på ljudet kan dessa absolut vara värda att kika lite närmare på. SHB 6102 hade däremot en ganska usel konstruktion och passade inte alls på mig personligen. Dessutom är kontrollerna lite jobbigare att använda på 6102 eftersom du inte ser dessa under användning.

Fredrik von Braun

Philips

 SHB 7102

Philips

SHB 6102
Funktioner

4/5

Bluetooth-sändare medföljer

4/5

Extern bluetooth-sändare i paketet
Design

4/5

Stilrena lurar i ipodvitt

2/5

Rangliga och lite tunga
Användarv.

4/5

Simpla kontroller och logisk design

3/4

Lite krångligt att använda kontrollerna
Ljudkvalitet

3/5

En del brister men ändå klart godkänt

3/5

Bra för att vara bluetooth
Prisvärde

3/5

Acceptabelt

2/5

Något högt pris med tanke på bristerna
Summa

18/25

Värd att kika
närmare på

14/25

Oskön konstruktion

Senast uppdaterad: 2019-03-08
Av: