Sök
Philips RC9800i

Philips RC9800i

Tar kontrollen över hemmet

2006-03-16

En universalfjärrkontroll med 3,5-tums pekskärm för hemmets multimedia. Via aktivitetshanteringen kan man slå på flera apparater samtidigt, med rätt kanal och rätt ingångar aktiverade.
Testkälla Betyg Kommentar
Sound & Vision - “Has some tricks up its sleeve”
Audiovision 80/100 “Spagat zwischen Heimkino und Computer”
Hemmabio - “Lika komplicerat som att sova”
About 4,5/5 “A sophisticated remote control component”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att RC9800i är en utmärkt ersättare för hemmets alla kontroller. Det enda som egentligen saknas är möjligheten att ändra om i knapparna efter eget behag. De tre olika sätten att mata in ir-scheman fungerar bra och kompletterar varandra bra om man skulle misslyckas med ett av de olika förfarandena. Att produkten kan programmera in aktivitetsscheman som sedan slår på flera apparater med rätt kanal eller linjeingång är en fiffig och nyttig funktion. Det tar visserligen en stund att programmera in, men väl gjort så sparar man tid i det vardagliga användandet. Den trådlösa nätverksanslutningen är ett bra komplement, kanske inte så mycket för att använda enheten som bildvisare eller mp3-spelare inom hemmets väggar utan mer för att den skapar en länk mellan musiken på datorn och den stora anläggningen i hemmet. En utmärkt produkt, som dessvärre också är en dyr produkt.

Sound & Vision

“Has some tricks up its sleeve”

Det tar Sound & Vision drygt en timme att programmera Philips RC9800i för att styra elektroniken i två rum. En process som ändå upplevs som smärtfri då det hela sköts snyggt och enkelt via den inbyggda skärmens menyer. Att det går att ställa in särskilda aktiviteter som exempelvis titta på dvd som sedan startar teven i rätt kanal och kör igång dvd-spelaren är ganska bekvämt. Gränssnittet är väldigt enkelt och logiskt i sitt utförande vilket gör det till en barnlek att kontrollera hemmets samlade armada av elektronik. Det som fjärrkontrollen saknar är möjligheten till att kunna byta namn på, flytta, ta bort eller på andra sätt ställa om knapparna för de olika kontrollerna som enheten ersätter. Detta är en brist med tanke på fjärrkontrollens prislapp. Ser man produkten som en ren universalkontroll anser testaren därför att det är en dyr liten historia. Men räknar man in att den klarar av att strömma och spela upp musik eller visa bilder via wlan samt den inbyggda programguiden så väger detta upp.

Källa: Sound & Vision (US), januari 2006

Audiovision

“Spagat zwischen Heimkino und Computer”

Audiovision tycker att prissättningen på Philips RC9800i är befogad då produkten är så mycket mer än en fjärrkontroll. Inte nog med att den fungerar ypperligt som universaldosa för hemmets elektronik, den har dessutom inbyggd programguide, nätverksanslutning och fungerar som en mp3-spelare. Egenskaper som ingen annan tidigare har kombinerat. Det som enligt testaren saknas, är möjligheten att programmera in de olika fjärrarna som produkten ska ersätta via datorn, då det hade sparat en del tid. Även här anmärks på att man inte kan göra egna ändringar på knappars layout och funktion. I sitt praktiska handhavande lyckas displayen hos RC9800i övertyga med sin goda läsbarhet. Pekskärmen reagerar dessutom väldigt snabbt och exakt på tryck.

Källa: Audiovision (DE), nr 3 2006

Hemmabio

“Lika komplicerat som att sova”

RC9800i har enligt Hemmabio ett förhållandevis enkelt programmeringsförfarande. Det må ta en stund och det kan bli fel ibland, men det blir aldrig värre än att man kan gå tillbaka och korrigera sina eventuella missöden. Det som gör produkten unik är aktivitetsstyrningen, som Philips har fått till helt rätt. Fjärren har dessutom en utomordentlig räckvidd och känslan av att trycka på skärmen är utmärkt. Att den medföljande stiftpennan inte har en plats att fästas på i kontrollen är en miss då den är ännu mer behändig att klicka på skärmen med. Det finns några anmärkningar, då den inte är helt optimal för de digital-boxar som provats. Att det går att strömma bilder och musik via det trådlösa nätverket är en rolig bonus. Det kan också vara en användbar sådan, musik i handen låter inget vidare men via dockan kan fjärrkontrollen kopplas in i den stora anläggningen hemma och vips så har man all musik på datorn i vardagsrummet. Att titta på bilder fungerar dock inte så bra på den lilla skärmen. Har man bara lite tålamod genom programmeringen så är RC9800i en utmärkt universalkontroll som dessutom blir väldigt lätt att sköta, avslutar Hemmabio.

Källa: Hemmabio (SE), nr 3 2006

About

“A sophisticated remote control component”

Hos About skrivs att det är väldigt lätt att komma igång med och programmera RC9800i även om det tar en hel del tid i anspråk, om man ska använda den i flera rum. Att den har en stor och uppgraderingsbar databas gör den framtidssäker. Skulle man inte hitta sin originalfjärr så hjälper gränssnittet en att komma vidare med olika tips och frågor. Den medföljande manualen är dessutom väldigt beskrivande och tar användaren igenom installationsförloppet steg för steg. Det enklaste är dock att använda den ursprungliga kontrollen för att lära RC9800i de olika kommandona. Det som gör produkten till lite mer än en universalkontroll är att den använder sig av aktiviteter. Väl igång så krävs det bara en eller två knapptryckningar för att slå igång teven, receivern och dvd-spelaren. Det enda som är kvar för att njuta av en film är att poppa popcorn och stoppa i skivan, skriver testaren. Trots sitt enkla utseende är detta en väldigt stark produkt som kan ersätta i princip vilken kontroll som helst. Pekskärmen upplevs som en stor fördel. Att det går att strömma media över det trådlösa nätverket är en trevlig extraegenskap, men det testaren helst hade velat se är ett mera kraftfullt batteri.

Källa: Till About Hometheater

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Philips RC9800i är en trådlös infraröd universalkontroll med 3,5-tums pekskärm på 320x240 pixlar som kan visa drygt 65.000 färger. Den ingående databasen omfattar cirka 1100 fabrikat och modeller och kan uppgraderas via usb-anslutning till dator. Det går att manuellt mata in modell eller att låta RC9800i leta fram rätt kontroll. Dessutom finns en inlärningsfunktion som via ir lär sig av originalkontrollerna. Ytterligare anslutningar omfattar wlan. RC9800i kan spela upp mp3 via den inbyggda högtalaren och visa bilder (gif, bmp, jpeg) från det trådlösa nätverket. Dessutom medföljer docka/laddningsstation med 3,5 mm linjeutgång. Det inbyggda batteriet tar cirka tre timmar att ladda och har en kapacitet om 1700 mAh. Produkten har dimensionerna 149(b)x101(h)x24(d) mm och väger 210 gram.

Modell: Philips RC9800i