Sök
Philips Expanium 401

Philips Expanium 401

Expanderad med minimerad CD

2002-01-31

Har du tillgång till CD-brännare och accepterar du lite större yttermått än normalt hos Mp3-spelare, så är Expanium 401 en bra kandidat som testarna gillar.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 3/5 "A good portable player"
M3 8/10 "Få plumpar i protokollet"
T3 4/5 "We put our money on Philips"
PC Advisor 22/30 "Compact and light"

Vad tycker testarna?

Bra hörlurar enligt vissa testare, ljudet är OK men inte mer. Utseendet är lite väl pråligt och det rekommenderas ett laddningsbart batteri om man tänker använda spelaren mycket. Ett plus för att skivorna är billiga, men Philips är inte ensamma om att göra spelare för 80 mm skivor. Har du en brännare så går det att få ekonomi i affären, men annars blir det dock ganska dyrt.

What Hifi

"A good portable player"

What Hifi menar att mindre CD-skivor är ett steg i rätt riktning, d.v.s. bort från dyra Flashminnen mot mer ekonomiska lagringsmedia. Själva spelaren är liten och solid men ser lite ”tacky” ut med sin guld- och silverfärgade front. Exp 401 gör av med ett batteri på runt fyra timmar varför testaren rekommenderar laddningsbart batteri. Hörlurarna håller hög standard och ljudet är OK med undantag för basen som tycks sakna smidighet, särskilt med Bass boost på. Ingen perfekt spelare men en bra representant för kostnadseffektiv musik-portabilitet, avslutar What Hifi men rekommenderar också läsaren att titta på Creative Dap Jukebox.

Källa:

What Hifi Nov 2001
M3 Feb 2002
T3 Nov 2001
Till PC Advisors hemsida

M3

"Få plumpar i protokollet"

Svenska M3 tycker att Exp 401 har ungefär samma funktioner som stora Expanium 200, båda saknar ID-taggar och här är displayen mindre varför den inte kan visa mappnummer över tio. Det är ändå lätt att söka låtar tack vare fjärrkontrollen och spelaren klarar i stort sett alla bitrates samt Aac-filer. Ljudet är utmärkt, tycker M3 liksom skakminnet som här klarar alla påfrestningar som testaren utsätter det för. Batteritiden är däremot dålig på grund av att det bara finns ett enda AA-batteri varför även M3 rekommenderar laddningsbart batteri. Har du dessutom ingen CD-brännare hemma så blir investeringskostnaden totalt sett ganska hög.

T3

"We put our money on Philips"

Engelska T3 jämför Exp 401 mot Freecom Beatman där båda använder samma 80 mm skivor. Spelaren från Philips ser mer påkostad och välbyggd ut, men kostar också mer. Hörlurarna från Philips är däremot sämre än konkurrentens, liksom tonkontroller eller avsaknaden av equalizer. Å andra sidan är det betydligt trevligare att bläddra mellan låtarna i Expanium-spelaren, som saknar brus och andra problem som kan uppstå i den billigare spelaren. Operativsystemet som helhet håller en högre klass och Philips-spelaren är helt enkelt en bättre spelare och får också högre betyg, 4 av 5 mot 3 av 5 för Freecom Beatman. Philips Expanium vinner i längden.

PC Advisor

"Compact and light"

PC Advisor skriver att den mindre skivan gör underverk med portabiliteten och hanterbarheten hos CD-spelaren. Även om formatet är begränsat så räcker skivan till 2,5 timmar 128 kbps Mp3. Tyvärr spelar den inte Wma och saknar också programvara för att göra om filer till Mp3. Använder du andra hörlurar med fjärrkontroll kan det resultera i störningar på uppspelningen, där spelaren kan fastna och hoppa slumpmässigt. Däremot fungerar vanliga hörlurar utmärkt. Utan textmöjligheter i displayen är det också svårt att navigera mellan låtarna. I övrigt är kontrollerna OK och spelaren är på det hela taget prisvärd med bra balans mellan kapacitet och vikt.

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Philips Expanium 401 är en bärbar CD-spelare för 8 cm skivor som klarar Mp3 och Aac (dock inte Wma). Ett par öronsnäckor med fjärrkontroll medföljer vid köp. Skivorna rymmer 185 mb eller ca 3 timmars musik i 129 kbps. Spelarens yttre är färgat i vitt, silver och guld. Spelarens mått är 119x92x29 mm och den väger 220 gram utan batteri, som är av typen AA.

Modell: Philips Expanium 401