Sök
Nintendo GameCube

Nintendo GameCube

Förbättring från N64

2002-03-28

Nintendo CameCube är en ny spelkonsol från Nintendo. Den har en 485 MHz Gecko processor och spelen lagras på 3-tums DVD-skivor med en kapacitet på 1,5 Gb.
Testkälla Kommentar
Australian IT "A great piece of industrial design"
Futurelooks "Resistance is futile"
Tech TV "Another hit for the Japanese gaming giant"
Zdnet "Well positioned for more casual gamers"
PC Magazine "The GameCube has a lot going for it"

Vad tycker testarna?

Testkällorna tycker att Nintendo GameCube har många fördelar och nyttiga funktioner. Det är oavkortat en avsevärd förbättring jämfört med gamla Nintendo 64, men det verkar som att det inte riktigt räcker då konkurrensen är stenhård från Sony Playstation och nya Microsoft Xbox. De mest allvarliga bristerna gentemot dessa två är att minnet är alldeles för litet och att GameCube inte är kapabel till att spela DVD-film. Däremot tycker de flesta att handkontrollen är mycket behaglig och att själva enheten är utsökt designad. De medföljande spelen är tämligen  underhållande och ”kuben” är billig jämfört med Playstation och inte minst Xbox.

Australian IT

"A great piece of industrial design"

Australian IT ser Nintendo GameCube som ett led i ett försök rycka upp sig gentemot Sony Playstation 2 och Microsoft Xbox. Nintendo lyckas i vissa avseenden men inte i alla. Att den inte klarar vanliga DVD-skivor är ett problem. Skivorna är ungefär en tredjedel så stora som vanliga cd-skivor och det går att lagra 1,5 GB. Nintendo fokuserar på spelen vilket är bra men det medför också andra nackdelar som att det inte går att koppla upp sig på nätet. Designen får beröm av testaren då både spelenheten och handkontrollen är vackra och funktionella.

Futurelooks

"Resistance is futile"

Futurelooks berömmer designen och den nätta förpackningen. Nintendo GameCube liknar en matlåda (!) och är nästan lika behändig. Testaren tycker det är bra att Nintendo har gått över till små DVD-skivor. Handkontrollen är behändig och funktionell, ergonomiskt är den en fullträff och den är också vacker att se på. En annan bra detalj hos GameCube är att de medföljande spelen faktiskt är riktigt roliga. Det stora minuset är att enheten inte klarar av vanliga DVD-skivor och att det än så länge inte finns särskilt många spel att tillgå.

Tech TV

"Another hit for the Japanese gaming giant"

Tech TV uppskattar designen hos Nintendo GameCube. Färgerna harmonierar med det mesta och den är lätt att bära med sig. En annan fin sak är att det går mycket snabbt att starta upp den, endast 15 sekunder mot 30 sekunder hos Sony Playstation. Grafiken får goda omdömen, speciellt till spelet Luigis Mansion. Testaren tycker att Nintendo har satt ett rimligt pris på GameCube då den kommer kosta mindre än konkurrenterna. Den kommer säkert att rosa de yngre men faktum kvarstår i det att den inte klarar DVD och att antalet spel är begränsat.

Zdnet

"Well positioned for more casual gamers"

Zdnet anser också att Nintendo har lyckats bra med designen och utformningen av GameCube och spår att den kommer att locka en stor och bred publik. Men man önskar samtidigt att det kunde finnas fler titlar ute på spelfronten. Zdnet ställer sig bakom kritiken att den inte klarar av fullstora DVD-skivor och testaren tror att många kommer att välja Xbox eller Playstation 2 just på grund av det. När det gäller spelupplevelse så är den godkänd, grafiken är accepterad men ljudet saknar kraft. En annan negativ sak är att den saknar en intern hårddisk vilket gör att man måste köpa till extra minneskort. Trots allt tycker Zdnet att Nintendo GameCube är väl positionerad för en bred marknad men det är av yttersta vikt att en mängd ”beroendeframkallande” spel snabbt dyker upp om den ska få en större spridning.

PC Magazine

"The GameCube has a lot going for it"

PC Magazine tycker i allmänhet bra om Nintendo GameCube men en stor nackdel är handkontrollen. Även om den är mindre och nättare än den hos Xbox så känns den bräcklig och svag. Knapparna är också skumt placerade vilket gör att det blir svårt att spela. Annars får de medföljande spelen god kritik, särskilt Luigis Mansion. PC Magazine tycker att GameCube har många fördelar, bra design och mycket kraft men akilleshälen är det begränsade spelutbudet.

Cirkapris: 1000 kronor

Produktfakta:

Nintendo GameCube är en spelkonsol med en 485 MHz IBM PowerPC “Gecko” processor och 256KB L2 Cache-minne. Processorn kompletteras av ett ATI grafik-system som är 40 MB starkt och det sägs kunna leverera 12 miljoner polygoner per sekund. Spelen lagras på Gamediscs som är 8 cm eller ca tre tum i diameter (DVD- och CD-skivor är normalt 12 cm) och som klarar att lagra 1,5 Gb. Enheten klarar därmed inte vanliga DVD- eller CD-skivor. Det ingår två spel vid köp, Luigis Mansion och Super Monkey Ball. Bland övriga accessoarer är det värt att nämna SD Memory card adapter, Wireless Wavebird handkontroll och digital videokabel. Konsolen väger ca 1,5 kg och mäter 100x150x150 cm. Nintendo GameCube kommer till Sverige i början av maj 2002.

Modell: Nintendo GameCube