Sök
Mordaunt-Short Genie

Mordaunt-Short Genie

Läckra och vällåtande högtalare

2005-06-02

Ett 5.1 högtalarpaket för hemmabion som med sitt unika utseende överraskar redan från början. Prestationen är enligt testarna av hög klass och det blir många toppbetyg.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4,5/5 ”Sheer Genie-us”
Digital Home Magazine 5/5 ”We rub the lamp and wish we owned one”
What Video 5/5 ”An aural treat”
What Hifi 5/5 ”As smooth as a cashmere codpiece”

Vad tycker testarna?

Designen hos Mordaunt-Short Genie beskrivs av flera testare som allt annat än konventionell, med tillägget att det kanske inte kommer att falla alla i smaken, men de fyra testarna som tar sig en titt är ense om att utformningen är en hit. Nackdelen som tas upp med formen är att det kan vara lite kinkigt med att få till det med vissa kabelpluggar när man ska väggmontera högtalare. Prestationsmässigt så imponeras alla testare, man skriver att det är ett distinkt, välpreciserat ljud med bra timing och detalj. I stereoläge når det inte upp till samma klass som ett dedikerat stereosystem, men det förväntar man sig heller inte att ett system i denna prisklass ska göra. Intrycket återspeglas bäst utav betygen, där alla testare placerar produkten i topp.

Home Cinema Choice

”Sheer Genie-us”

groupblacklrg

Det finns många olika sätt att beskriva högtalarnas utseende i Mourdant-Shorts Genie system men konventionella är inte ett av dem, skriver Home Cinema Choice. De kommer inte att falla alla i smaken med sin ovanliga utformning, men designen är också praktisk då det icke-parallella utseendet bidrar till ett mer störningsfritt ljud. Att installera systemet är ganska enkelt, man får spendera lite tid med subwoofern till skillnad från satelliterna som är smärtfria. Vid lyssnande till de enskilda högtalarna tycker man att det saknas lite av dynamik i ljudet, men tillsammans lyckas satelliterna producera ett snabbt och mycket precist ljud. Det gör att dialoger och omgivningsljud kommer väl fram utan störningar men att det kan låta lite torrt, skriver testaren. När subwoofern sedan kopplas in lyfter sig hela ljudbilden då dess Active Room Control suger upp det mesta av rummets styggelser och bidrar med en bas som motverkar torrheten hos satelliterna. Resultatet blir ett rikt, omfångsrikt ljud tack vare systemets ypperliga integration.

Källa: Home Cinema Choice, dec 2004
Digital Home Magazine, nr 19 2004
What Video, jan 2005
What Hifi, maj 2005

Digital Home Magazine

”We rub the lamp and wish we owned one”

ms402lrg

Utseendet är också det första som Digital Home Magazine uppmärksammar. Man skriver att det är utsökt ur både ett estetiskt och ett praktiskt perspektiv. Praktiskt då högtalarna lätt kan gömmas undan i hörnet om man inte vill skrymma rummet med dem. Den enda nackdelen med utformningen är att det inte går att använda vilka pluggar man vill vid väggmontering då vissa var kinkiga att få på plats. Annars kräver inte installationen att man är tekniskt freak. Ljudet som kanaliseras ut beskrivs som att det innehåller väldigt mycket rymd och driv samtidigt som det lyckas låta väldigt naturligt. Och systemet behåller sina kvaliteter även uppe i högre volymer. I stereo gör systemet också en riktigt bra prestation men även om det inte ligger i samma klass som ett hängivet stereosystem så är det inte långt dit. Med bra ljud till musik och film, utmärkt design och utmärkta accessoarer finns inget mer att önska.

What Video

”An aural treat”

ms402bl

What Video berömmer även de Mordaunt-Short Genies utformning och beskriver den som allt annat än traditionell. Det enda som känns vanligt är den fyrkantiga subwoofern. Det går enkelt att ställa in systemet, även en lekman klarar det galant men vill man pricka in basen rätt så är det tidigare erfarenhet som gäller. Ljudet beskrivs som otroligt snabbt, vilket enligt testaren innebär att det lyckas väl med att föra fram olika detaljer i ljudet. Att satelliterna bara ligger en decibel över centerhögtalarna gör att man får detaljerade röster samtidigt som det omgivande ljudet behåller sin detaljrikedom. Där dessa högtalare lyckas imponera, där utmärker sig basen som bäst i sin klass, skriver testaren. Lyckas man bara ställa in den rätt så gör den ett otroligt bra jobb och olikt andra produkter i prisklassen så håller den styrkan utan att börja knastra långt upp i höga volymer. Testaren anser att detta är ett väldigt prisvärt surroundpaket i prisklassen som genomsyras av kvalitetskänsla.

What Hifi

”As smooth as a cashmere codpiece”

ms404

What Hifi jämför sju olika surroundsystem, alla med en lite ovanlig design. Mordaunt-Short Genie och Mission M-Cube plockar båda hem full pott och placerar sig längst upp på toppen. Det man främst anser talar för Mourdaunt-Short är design, kvalitetskänslan och ljudet. Det är system som är lätt att komma igång med och som, när det är väl uppe, inte gör någon besviken. Testaren tycker att ljudet är något svagt i stereo men i surround så är det väl preciserat och imponerande.

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: Mordaunt-Short Genie är ett 5.1 högtalarsystem ämnat för hemmabion som består av fyra satelliter, centerhögtalare och en subwoofer på 200 Watt. Alla högtalare är utformade i aluminium och är magnetiskt avskärmade. Satelliterna kan monteras på vägg, ställas på hylla eller på ställ som finns som tillbehör. Subwoofern har inbyggd Active Room Control för att få bort oönskade rumseffekter. Anslutning av högtalarna kan ske med bananpluggar, fri kabel eller spadterminaler. Subwoofern har dessutom IEC-terminal och phono in- och utgång. Dimensionerna på satelliterna är 132x223x170 mm, centern har storleken 302x134x160 mm och subwoofern är på 370x423x370 mm. De väger, i samma ordning, 1,8 kg, 2,6 kg och 15,5 kg.

Modell: Mordaunt-Short Genie