Sök
Monitor Audio Radius

Monitor Audio Radius

Elegant och välljudande

2005-11-07

Med en slimmad och snygg design samt ett bra ljud imponerar Radius på testarna. Systemet har det mesta men kvaliteten på bashögtalaren når inte riktigt upp till övriga högtalare.
Testkälla Kommentar
HemmaBio ”Har både rätt form, pris och prestanda”
What Hifi ”The subwoofer is much too ineffective”
What Home Cinema ”Sounds as good as it looks”
Home Cinema ”You’d never fool yourself that you are listening to huge speakers”
Home Cinema Choice ”The system is vivid and lively”

Vad tycker testarna?

Testarna enas om att det är riktigt snygga och väldesignade högtalare man har att göra med. Ljudet beskrivs i de allra flesta fall som större än väntat från ett så litet system. Ljudbilden upplevs som detaljerad och bra. Endast en testare tycker att röster blir lite för tunna. Många av testarena konstaterar att bashögtalaren inte håller riktigt samma höga klass som resten av systemet och att det blir extra viktigt att ställa in den korrekt för att få ett riktigt bra ljud. En testare sträcker sig till att säga att man bör leta efter en annan subwoofer.

HemmaBio

”Har både rätt form, pris och prestanda”

HemmaBio skriver att systemet har en mycket hög finish och man gillar designen. Det är mycket bra att det följer med ett stativ till varje högtalare som gör det möjligt att montera upp dem på väggen. Det finns gott om inkopplingsmöjligheter och de håller en hög klass. Trots den ringa storleken låter systemet mycket bra, musik känns livlig och fyllig, basen är distinkt och rytmisk. Med basenheten påslagen blir basgången ganska torr men den går att höja rejält utan att något missljud uppstår. Vid film imponerar systemet rejält. Ljud återges på ett mycket bra sätt och upplevs som öppet. Högtalarnas spridning är bra både i horisontell och vertikal led vilket ytterligare bidrar till en stor ljudupplevelse. Testaren tycker att detta är ett mycket bra system som ger mycket för pengarna.

Källa: HemmaBio, nr 10 2005
What Hifi, maj 2005
What Home Cinema, nr 32
Home Cinema, juni 2005
Home Cinema Choice, juni 2005

What Hifi

”The subwoofer is much too ineffective”

What HiFi anser att Radius är mycket snyggt och väldesignat. Ljudet beskrivs som livligt, direkt och kommunikativt. Det finns inga direkta missljud utan allt känns balanserat och bra. Negativ kritik riktas mot basenheten som inte anses hålla lika hög klass som resten av högtalarna. Testaren tycker att den inte har någon karaktär eller djup men påpekar att den trots allt samarbetar ganska bra med resten av systemet. Man anser inte systemet vara dåligt på något sätt men tycker att det enda rätta är att köpa högtalarna var och en för sig och leta efter en annan bas.

What Home Cinema

”Sounds as good as it looks”

What Home Cinema tycker att högtalarna är mycket vackra och att dom känns exklusiva och av hög standard. Ljudmässigt imponeras man, även utan subwoofen producerar de fem satteliterna ett kraftfullt ljud med bra bas utan att missa några detaljer. Med basen konstateras att det kanske inte är det tyngsta man hört men dock mycket bättre än man förväntat sig. Ljudet är elegant, detaljerat och känns komplett. Testaren tycker att detta är verkligt bra högtalare som dessutom ser mycket dyrare ut än vad det är. Basen anses vara något opålitlig och man nämner att det är viktigt att ställa in den rätt för att verkligen kunna njuta av ljudet. Systemet får utmärkelsen What Home Cinema Best Buy.

Home Cinema

”You’d never fool yourself that you are listening to huge speakers”

Home Cinema konstaterar att högtalarna är extremt snygga, design och finish får högsta betyg. Att installera och använda systemet är lätt. Tillsammans jobbar högtalarna mycket bra. Ljudet känns detaljerat och krispigt. Viss negativ kritik riktas mot att röster ibland låter lite tunna men man konstaterar att det är ett mycket vanligt problem bland billigare surroundsystem. Det är enkelt att glömma bort att det är så pass små högtalare det handlar om. Även om det inte är det absolut bästa högtalarna så har systemet mycket av det många konsumenter letar efter. Snygg design och imponerande ljud.

Home Cinema Choice

”The system is vivid and lively”

Home Cinema Choice skriver att helhetsintrycket av ljudet är livligt, detaljerat och mycket bra. Upplevelsen är stor oavsett om det gäller musik eller film. Designen uppskattas och beskrivs som stilfull och snygg. Bashögtalaren håller inte riktigt lika hög klass som övriga högtalare och man påpekar att det är mycket viktigt att ställa in den ordentligt för att få ett bra ljud. Det finns många inställningar för detta vilket uppskattas. Ljudet är balanserat men känns inte helt stabilt, för ett medelstort vardagsrum anses det dock fungera alldeles utmärkt. Testaren saknar lite av tyngden och kraften som finns i större system men poängterar att det här ger mycket för pengarna. Testaren delar ut höga betyg samt utmärkelsen Best Buy Guarantee.

Cirkapris: 13000 kronor

Produktfakta: Monitor Audio Radius är ett högtalarsystem ämnat för hemmabion bestående av fyra små sattelithögtalare på 60 watt, 87 dB och måtten 12(b)x19(h)x14(d) cm, en centerhögtalare på 87 dB och måtten 35x12x9,5 cm och en 8 tums subwoofer på 100 watt med måtten 22,5x36,7x32 cm och vikten 12 kg. Fronthögtalare och centerhögtalare är av typen tvåvägs basreflex och bashögtalaren är av typen aktiv basreflex. Det går även att montera högtalarna på väggen med medföljande väggstativ. Det finns flera olika högtalarmodeller i Radius-serien. Denna analys behandlar surroundhögtalarna R90, centern R180 samt bashögtalaren R360.

Modell: Monitor Audio Radius