Sök
Microsoft Xbox

Microsoft Xbox

4000-grammare med Xtra allt

2002-03-20

Nya, omtalade Microsoft Xbox är den mest kraftfulla spelkonsolen hittills med stöd för Dolby Digital 5.1, nätverkskort och hårddisk på 8 GB. Mycket goda vitsord i testerna.
Testkälla Kommentar
Tom's Hardware "Definitely a generation ahead"
Cnet "The most versatile console around"
PC Magazine "The controllers are enormous"
M3 "Pionjär i en ny generation"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är imponerade över hårdvaran. Men bara för att delarna är bra innebär inte det att helheten är det, men i det här fallet verkar så vara fallet. Spelen gör sig bra på Xbox och testarna menar att det inte finns någon spelkonsol som kan slå den på fingrarna. Det är dock ingen spelmaskin för de riktigt unga. Detta beror delvis på de speltitlar som erbjuds och kommer att erbjudas, samt att handkontrollerna är dimensionerade efter vuxnas händer.

Tom's Hardware

"Definitely a generation ahead"

Tom’s Hardwarekonstaterar att Xbox är en generation före Playstation 2, vilken torde vara dess värsta konkurrent. Stödet för 3D-ljud (5.1) fungerar mycket bra och ger spelen en ny dimension och en mer intensiv upplevelse. Grafiken är också den mycket bra tack vare den kraftfulla grafikprocessorn. Testaren uppskattar den rejäla hårddisken som gör att behovet av minneskort elimineras, även då stöd för sådana finns, samt kortar ned laddningstiderna. Det finns tekniskt sett inga direkta brister hos Xbox. Till och med handkontrollerna är bra och med tanke på Microsofts inflytande inom datorvärlden så kommer det inte att råda någon brist på spel heller. Men det är inte en spelmaskin för barn och det beror främst på de spel som är på väg. En spelmaskin för vuxna som är värdig nog att ersätta Playstation 2 tycker Tom’s.

Källa: Till Tom's Hardwares hemsida
Till Cnet Electronics hemsida
Till PC Magazines hemsida
M3, nr 7 2002

Cnet

"The most versatile console around"

Cnetär också imponerade över listan med funktioner. Listan är lång och i testarens ögon finns ingen annan spelmaskin som kommer i närheten av att kunna visa upp sådana spelmuskler. Speciellt den som har hemmabio kommer att kunna njuta av Xboxen till fullo, men för att kunna utnyttja alla funktioner krävs att man spenderar lite extra pengar på kablar. Xbox presterar mycket bra men för dig med mindre pengar rekommenderar testaren Nintendo GameCube. Om du däremot står i valet och kvalet mellan Playstation 2 och Xbox så är den senare ett givet köp.

PC Magazine

"The controllers are enormous"

PC Magazinereagerar på att allting som har med Xbox att göra är så stort. Enheten i sig är större än både Playstation 2 samt GameCube, och handkontrollerna är smått gigantiska vid en jämförelse. För en vuxen är de lagom men för barn är de förmodligen svåranvända. Layouten på kontrollerna är dock väl genomtänkt. Hårdvaran imponerar och den har en respektingivande lagringsvolym som andra tillverkare har svårt att slåss mot. Att grafikkortet är utmärkt och att ljudsystemet är minst lika bra gör inte Xbox mindre svårslagen. Med tanke på kvaliteten på de spel som redan släppts och andra på väg ut så är testaren säker på att det här är rätt konsol att köpa. Förutsatt att du har tillräckligt stora händer för kontrollerna förstås.

M3

"Pionjär i en ny generation"

M3är mycket imponerade över den vassa grafiken och kvaliteten på de första spelen. Kantutjämning av grafik fungerar oklanderligt och generellt så rör sig grafiken väldigt mjukt och det ser väldigt bra ut tycker M3. Ett annat plus är den stora handkontrollen som känns gedigen. Det märks att Microsoft gjort handkontroller förut (Sidewinder bland annat) då även Force Feedback-funktionen fungerar klockrent. Det skakar varken för mycket eller för lite. Spelkänslan är suverän och med tanke på hårdvaran är detta den otvivelaktigt mest kraftfulla spelkonsol som någonsin gjorts avslutar M3.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Microsoft Xbox är en spelkonsol med en Intel Pentium III 733 MHz processor och 64 MB DDR RAM (används även av grafikkortet), hårddisk på 8 GB, grafikkort NV2A XGPU från NVIDIA. Vidare finns en CD/DVD-läsare, Ethernet-anslutning och ljudsystemet MCPX som stödjer 64 ljudkanaler, realtidskodning av Dolby Digital 5.1 och DSL2-bibliotek. Operativsystemet är en ”slimmad och trimmad” version av Windows 2000. Grafik visas med den maximala upplösningen 1920x1080 pixlar och stöd för HDTV finns. CD-spelaren klarar inte CD-R/RW. Måtten är 300x80x180 mm och den väger totalt 4 kg.

Modell: Microsoft Xbox