Sök
Microsoft Xbox 360

Microsoft Xbox 360

Efterlängtad uppföljare

2005-12-02

Xbox 360 är den första produkten från nästa generations spelkonsoler. Den erbjuder en högupplöst bild och förbättrad spelupplevelse och siktar på att bli navet i hemmets mediedjungel.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4,5/5 "So much more than just a toy"
Cnet 8,4/10 "A hard temptation for gamers to resist"
Din Side - "360 gjør seg best i HD"
Mobile Whack - "The beginning of the Xbox 360 revolution"
Player1 - "En obestridligt mångbottnad maskin"

Vad tycker testarna?

Testarna är överväldigade av att Xbox 360 äntligen är ute. Testarna anser att det är en mindre revolution i vardagsrummen då man äntligen kan dra nytta av de högupplösta tv-apparaterna. Det är mest glada miner från testarna även om man gärna hade sett digitala bildutgångar, större hårddisk och lägre pris. Hur boxen klarar sig emot konkurrenternas nya spelkonsoler återstår också att se.

Home Cinema Choice

"So much more than just a toy"

Xbox 360 JoypadHome Cinema Choice konstaterar att Xbox 360 är ytterligare ett steg i revolutionen som ersätter lågupplöst media i våra vardagsrum med högupplöst material. Testaren menar att Xbox 360 är betydligt mer än en spelkonsol och syftar till möjligheterna att koppla ihop boxen med en Windowsdator. Ett faktum som kan ge Microsoft ett stort försprång jämfört med sina konkurrenter. Konsolen är emellertid inte helt utan frågetecken. Testaren tycker att det är snålt att Microsoft bara skickar med en trådlös kontroll i startpaketet samt att spelaren i dagsläget inte stödjer uppskalning av dvd. Det går inte heller att skicka signalerna digitalt då dvi och hdmi lyser med sin frånvaro. Maskinen ger dock förutsättningar för riktigt bra surroundljud eftersom man inte behöver komprimera dolby digital-spåren lika mycket som på en vanlig dvd för film. Testaren uppskattar såväl Ethernet som den trådlösa anslutningsmöjligheten. Den sistnämnda duger däremot inte om man vill spela högupplöst material från sin dator. Testaren skriver att det tids nog kommer att släppas versioner med större hårddisk och mer funktionalitet men att Xbox 360 redan idag är banbrytande och den viktigaste hemunderhållningsprylen på länge. Produkten tilldelas utmärkelsen: "Home Cinema Choice Best Buy Guarantee".

Källa: Home Cinema Choice, jan 2006

Cnet

"A hard temptation for gamers to resist"

Xbox 360 SideCnet skriver att Xbox 360 till viss del suddar ut gränsen mellan dator- och konsolspelarna. Även om grafiken är enastående noterar testaren att de första spelen till konsolen inte utnyttjar alla resurser som 360 erbjuder. Att Xbox-spelen använder sig av 9 Gb-skivor är imponerande idag, men med hd dvd/blueray-skivor på omkring 25 Gb som Playstation 3 väntas stödja, kan detta bli ett bakslag. Testaren konstaterar att gamla Xbox-spel upplevs snyggare på 360 men hade gärna sett ett ännu bättre stöd för gamla Xbox-titlar. Grafiken bedöms variera kraftigt från spel till spel. Project Gotham City har i princip fotorealistiska bilar medan Tony Hawk American Wasteland inte alls ser speciellt snyggt ut på en högupplöst tv. Mediemässigt gick det utmärkt att via usb-ingången i fronten ladda över bilder och musik från digitalkameror, mp3-spelare och minneskortsläsare. För bästa möjliga medieupplevelse rekommenderas dock att man kopplar sin 360 till en Windows Media Center-dator. Användarvänligheten är hög och menysystem känns rappa. Att dvd-uppspelning sker via den låga upplösningen 480p är dock synd och dvi eller hdmi-utgångar hade inte skadat.

Källa: Till Cnet

Din Side

"360 gjør seg best i HD"

Xbox 360 BottomDin Side menar att tiden har hunnit ikapp gamla Xbox, Playstation 2 och GameCube och tycker att det känns som julafton när den nya konsolen packas upp. Designen på boxen är slank, men maskinen är ändå väldigt stor till formatet. Kablarna känns rejäla men material- och färgval gör att den ändå pryder sin plats i vardagsrummen. De trådlösa kontrollerna beskrivs som härligheten själv med en knapplacering som känns igen från förra generationen. De drar dock en del ström och testaren rekommenderar "play and charge" lösningen som gör att man kan ladda upp batterierna medan man spelar. Vid testtillfället utnyttjades vga-anslutning och upplösningen gick att variera från 640x480 till 1360x768. Om den medföljande hd-kabeln används får man reglera direkt via en kontakt på kabeln om man vill leverera standard- eller högupplöst material. När man ansluter boxen via scart till en tv utan hd-stöd blir bilden sämre även om grafiken fortfarande är mycket bra. En hd-tv rekommenderas dock. Live-funktionaliteten uppskattas av testaren som bland annat uppskattar jämförandefunktionen där man får möjligheten att jämföra sina spelresultat med vad andra spelare har presterat. Att man kan slå igång boxen direkt med handkontrollen är också en funktion som uppskattas.

Källa: Till Din Side

Mobile Whack

"The beginning of the Xbox 360 revolution"

Xbox 360 Front 2Mobile Whack konstaterar att det är premium-versionen som gäller i första hand för 360-köpare. Core-versionen bedöms möjligen vara ett vettigt alternativ om man behöver flera konsoler till hemmet. Maskinen i sig väger mer än man kan tro vid första anblicken. För den teknikintresserade är det inte speciellt krångligt att få igång maskinen, i annat fall får man förlita sig till den ganska bristfälliga dokumentationen. Designen på boxen är inte speciellt uppseendeväckande men strömdosan är otroligt stor, testaren uppskattar att den är en fjärdedel av hela huvudenheten. Användargränssnittet i menyerna är väldigt intuitivt och enkelt att lära sig. Men allting ser lite bättre på en bredbilds-tv än i 4:3-format. En hd-tv rekommenderas dock för att ta del av allt vad 360 kan leverera. Testaren konstaterar att man kan få samma upplösningar från en dator men att Xbox 360 möjliggör att man kan ta del av hd-materialet direkt i tv-soffan. Spelen som testades flöt bra och bjöd på skarp grafik. Även om inladdningstiderna kan kännas nog så långa. Testaren skriver att detta bara är början på den revolution som Xbox 360 medför men om man inte absolut behöver en medieförlängare nu kan man gott vänta till dess att tillbehör och spelutbud ökat.

Källa: Till Mobile Whack 

Player1

"En obestridligt mångbottnad maskin"

Xbox 360 Remote BottomPlayer1 konstaterar att Xbox 360 är en mångsidig apparat. Att konsolindustrin länge har försökt anpassa sig från att enbart leverera spelmaskiner till en mer central position i vardagsrummen är ingen nyhet. Att Xbox 360 är den första maskinen som på allvar kan inta den positionen är desto intressantare. Rent prestandamässigt beskrivs konsolen som något i hästväg. En högupplöst spelupplevelse med 360 jämfört med gamla Xbox jämförs som att först se på en dvd för att sedan slå igång en vhs. Testaren noterar för övrigt att konsolen enbart kan spela upp region 2-filmer. Räckvidden för den trådlösa joypaden mättes upp till omkring 40 meter. Designen beskrivs som vardagsrumsvänlig och testaren konstaterar att 80-tals drömmen om att hela familjen samlas runt spelmaskinen i någon mån får nytt liv. Avslutningsvis skriver testaren att det ska bli intressant att se hur Sony Playstation 3 lever upp till den högt ställda helhetslösningen från Microsoft.

Källa: Player1, nr 8 2005

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Xbox 360 är uppföljaren på Microsoft Xbox och den första i raden på vad som brukar kallas för nästa generations spelkonsoler. Modellen säljs i två versioner, grundkonfigurationen "core" samt den mer utrustade versionen "premium" som bland annat innehåller 20 Gb hårddisk, trådlös handkontroll och kablage för anslutning till hd-tv. Det går även att ansluta boxen till en vanlig tv. Xbox 360 spelar förutom spel även cd, dvd, mp3 och digitalt innehåll från en mängd olika enheter som portabla musikspelare och digitalkameror. Boxen har såväl vanlig som trådlös nätverkskoppling (802.11a/b/g) och kan anslutas till hemmets nätverk för att spela upp innehåll från datorer. För att utnyttja all funktionalitet krävs dock att datorn använder sig av operativsystemet Windows Media Center Edition. För att spela gamla Xbox-spel på 360 krävs hårddisk eftersom man måste ladda ner ett program från Microsoft för att få det att fungera. Via Xbox Live kan man kommunicera med vänner och spela spel över nätverk. Boxen har tre stycken processorer på vardera 3,2 GHz och kan leverera 720p/1080i-upplösningar samt surroundljud via optisk utgång, det finns även tre usb-portar. Priset avser premium edition. Måtten är 309(b)x83(h)x258(d) mm och vikten är ca 3,5 kg.

Modell: Xbox 360