Sök

Med full kontroll

2005-04-06

Smartson testar tio universal-fjärrkontroller som styr fler apparater än TV:n. Priserna och antalet funktioner varierar, liksom utseendet på produkterna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Jula Universal I 11/25 100 Klumpig med greppvänlig
Clas Ohlson Remote Master 17/25 100 Mycket prisvärd
Clas Ohlson Home Theater 16/25 500 Störande pipljud
Jula Universal II 13/25 130 Intetsägande
Jula Marquant 12/25 50 Klart billigast
One For All Kameleon 6 12/25 1200 Lite väl dyr
Philips Shock Proof 19/25 350 Extra tålig
Philips Universal 19/25 600 Snyggast
Clas Ohlson Universal 15/25 550 Stor och klumpig
NAD Home Theater 16/25 700 Sköna knappar

Sammanfattning

De modeller vi har testat kontrollerar allt från 3 till 10 apparater och varierar i pris från 50 till 1200 kronor. Alla är relativt enkla att ställa in oberoende av vilket märke man har på sin TV, men vissa kräver att man läser in informationen från en gammal fjärrkontroll istället för att använda en särskild kod som varierar beroende på TV:ns märke. Detta kan vara en nackdel då anledningen bakom köpet av en "universalfjärr" kan vara att den gamla gått sönder vilket försvårar inläsningen. Vilken modell man i slutändan väljer beror mycket på användarvänlighet och hur man vill att den ska se ut på soffbordet eller, och detta är inte helt oviktigt, ligga i handen. Innan köpet är det också klokt att fundera över hur många apparater man vill kunna styra med sin fjärrkontroll.

Inledning

En fjärrkontroll kan se ut på många olika sätt, men är rent funktionsmässigt en enhet för fjärrstyrning som underlättar kontroll av olika typer av hemelektronik. Tekniken är trådlös och bygger på infrarött ljus. Vi använder fjärrkontrollen för att byta kanal på TV:n utan att behöva resa oss från soffan, men med många olika enheter som t. ex. videobandspelare, DVD-spelare, och digitalbox kopplade till TV:n kan det vara bra med en fjärrkontroll som samlar alla funktioner i en. Åtminstone om man vill undvika att soffbordet täcks av otaliga kontroller som var och en styr sin egen apparat.

Vi utnämner de båda modellerna från Philips till testvinnare eftersom båda svarar för design, kvalitet, prestanda och funktioner i bra kombination. NAD Home Theater är också bra men inte lika prisvärd. Philips Shock Proof får ett plus i kanten för det skyddande ytskiktet av gummi. Clas Ohlson Home Theater får ett omnämnande för den användarvänliga pekskärmen. Synd bara att det störande pipljudet inte går att stänga av. Kameleons unika lösning med en pekkänslig skärm är också värd en extra ros, men kontrollen är dyr och ger en plastig helhetskänsla. De tre modellerna från Jula är billiga, men når inte upp till de andra modellernas kvalitetsnivå. Fjärrkontrollernas vikt anges inklusive batterier.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi testade samtliga modellers förmåga att styra TV-apparater med kringutrustning. Kriterierna i betygsättningen är prestanda, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Universal_3-in-1_JulaUniversal, Jula
När det gäller unikt utseende går denna hand i hand med Kameleon. Men testlaget uttrycker unisont: ”Vad ful den är!” Trösten är att den likt en hund sitter fint. Med platt botten går den att ställa upprätt på en plan yta. Gjord i plast som knappt väger någonting ger den långt ifrån ett kvalitetsmässigt intryck och det är svårt att öppna batteriluckan. Kontrollen styr upp till 3 apparater och genom att varje enhet (TV, SAT eller VCR) väljs genom att vrida bottenplattan syns det tydligt vilken som är i användning. Den märkliga formen gör denna kontroll svår att hantera. Saknar bakgrundsbelysning. Kortfattad bruksanvisning på svenska. Mått: 135x60x55 mm. Vikt: 100 g.

Home-Theatre-Master_Clas-OhHome Theatre, Clas Ohlson
Detta är en minimalistisk kontroll som styr upp till 6 apparater. Tilltalande design med färger i mörkgrått och silver och få knappar i kombination med lättöverskådlig pekskärm (med bakgrundsbelysning) gör kontrollen lätt att använda. Skärmen indikerar dessutom tydligt vilken apparat som är i användning. Den nätta formen gör kontrollen hanterbar med en hand och trots sin ringa storlek har den en skön tyngd. Programmeringen sker lätt med hjälp av koder för respektive tillverkare. Något som dock är oerhört störande är att knapparnas och skärmens pipljud (för varje tryck!) inte går att stänga av. Kortfattad bruksanvisning på svenska. Mått: 154x52x23 mm. Vikt: 150 g.

Remote-Master_Clas-OhlsonRemote Master, Clas Ohlson
För dryga hundralappen får du här en kontroll som styr upp till 6 apparater. Den långsmala utformningen gör den lätt att hantera med den klassiska enhandsfattningen och knapparnas symboler förenklar letandet efter exempelvis ”text-TV” och ”mute”. Knapparna är dock något små och det är inte tydligt indikerat vilken enhet som styrs för stunden. Koder för respektive tillverkare medföljer bruksanvisningen och gör det enkelt att snabbt börja använda kontrollen. Den röda lampan som indikerar exempelvis kanalbyte uppskattas enormt vid jämförelse med störande pipljud för varje knapptryck. Saknar bakgrundsbelysning. Kortfattad bruksanvisning med bra symbolbeskrivning på svenska. Mått: 225x45x25 mm. Vikt: 150 g.

Kameleon_6Kameleon 6, One For All
Denna är ur designsynvinkel testets mest unika modell tillsammans med Julas Universal 3 in 1. Men det är också den plastigaste, vilket förvånar med tanke på priset. Utrustad med en självlysande s.k. flatscreen som endast aktiverar de pek-knappar som behövs för respektive apparat fick den skiftande kommentarer som ”cool”, ”praktisk”, ”unik” och ”ful”. Pekskärmens symboler är tydliga och användarvänliga, men varje tryck saknar känsla, särskilt de hårda knapparna för kanalval och volym. Skärmen indikerar vilken apparat som är i användning och det är lätt att programmera med förvalda koder. Inlärningsfunktion finns också. Plus för lättorkad display. Bruksanvisning på sju språk, ej svenska. Mått: 225x65x23 mm. Vikt: 200 g.

Universal_8-in-1_JulaUniversal, Jula
En standardmässig kontroll som kan styra upp till 8 apparater. De mörkgrå nummerknapparna mot den silverfärgade ytan är stora och tydliga men övriga knappar är något små och vi saknar tydlig indikation på vilken enhet som används. Programväljarna (+ och -) är minimala jämfört med volymknapparna. Borde det inte vara tvärtom? Utformningen gör kontrollen hanterbar med ena handen, men den lätta vikten ger leksaksassociationer. Enkel att ställa in med hjälp av koder för respektive tillverkare. Saknar bakgrundsbelysning. Bruksanvisningen på svenska är kortfattad. Mått: 195x50x20 mm. Vikt: 125 g.

Universal_6_1_PhilipsUniversal, Philips
Den här kontrollen vinner utan tvekan testets designpris. Med blank yta i rostfritt stål känns den gedigen och framstår som en Rolls Royce i sammanhanget. Har röd bakgrundsbelysning vilket gör den tydlig i mörker. Belysningen kan stängas av. Den hanterar upp till 6 apparater och vi gillar dess rundade baksida som ger skön feeling i handen. En minidisplay indikerar vilken apparat som är i användning endast då bakgrundsbelysningen är aktiverad. Programmeringen sker lätt med hjälp av koder för respektive tillverkare. Har även inlärningsfunktion. Bruksanvisning på svenska. Mått: 235x45x25 mm. Vikt: 200 g.

Universal_Marquant_JulaUniversal Marquant, Jula
Ytterligare en standardmässig kontroll, men med tanke på priset tycker vi det är anmärkningsvärt att den styr upp till 8 apparater. Här möts vi av ett virrvarr av knappar som känns lite slumpmässigt designade, men så har den också ett mycket lågt pris. Vi saknar tydlig indikation på vilken enhet som används och liksom Julas Universal hade denna modell gärna fått vara något tyngre för att bli mer lätthanterlig. Ställs in med hjälp av bruksanvisningens koder, men detta är krångligt eftersom flera knappar måste hållas nere samtidigt. Saknar bakgrundsbelysning. Kortfattad bruksanvisning på svenska. Mått: 210x55x25 mm. Vikt: 125 g.

Universal3_1_PhilipsShock Proof, Philips
Den här kontrollen är ett bra exempel på att genomtänkt design ökar användarvänligheten. Med tydliga symboler och lagom stora knappar är den enkel att förstå sig på utan bruksanvisning. Omgärdad av ett ytskikt i gummi som tål stötar inger den dessutom en bra kvalitetskänsla. Detta ökar även komforten i handen och den är mycket hanterbar med enhandsfattning. Funktionen är något begränsad då den maximalt styr 3 apparater. En minidisplay indikerar val av enhet, dock inte bestående. Kontrollen är lätt att programmera med hjälp av medföljande koder. Saknar bakgrundsbelysning. Bruksanvisning på svenska. Mått: 195x55x25 mm. Vikt: 150g.

Home-Theatre-Remote_8-in-1_Home Theatre Remote, NAD
Den här kontrollen styr upp till 8 enheter. Designen är klassisk med långsmal utformning, material i svart, matt plast och en mjuk sväng på baksidan som medverkar till skönt grepp. Knapparna är många men de är lagom stora och tydliga och lyser även i mörker. Volym- och kanalknapparna som används frekvent har en glansig ytbehandling som gör dem riktigt sköna att trycka ned. Programmeringen sker via inlärningsfunktion med kopiering av information från redan existerande fjärrkontroll. Saknar display som visar vilken apparat som används. Gedigen bruksanvisning på svenska. Mått: 250x55x25 mm. Vikt: 200 g.

Universal_10_1_Clas-OhlsonUniversal, Clas Ohlson
Med den här kontrollen kan upp till 10 apparater styras. Designen signalerar 80-tal och en något skev digital display förstärker det omoderna intrycket. En bred och stor utformning gör kontrollen svår att manövrera med enhandsfattning särskilt om användaren har små händer. Locket som täcker de nedre knapparna känns löst och resulterar i ett minus för kvaliteten. Programmeringen är inte självklar utan görs via inlärningsfunktion med kopiering av information från redan existerande fjärrkontroll. Plus för att displayen visar vilken apparat som används. Mycket kortfattad svensk bruksanvisning. Bakgrundsbelysning och knappljud går att stänga av. Mått: 225x65x30 mm. Vikt: 250 g.