Sök
Logitech Z-5450

Logitech Z-5450

Bekvämt

2006-05-15

Ett thx-certifierat 5.1 högtalarpaket för datorn eller hemmabion där överföring till de bakre högtalarna sker trådlöst. En bekväm lösning med bra ljud, anser testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 75/100 “Klein und doch so laut”
Hemmabio - “Grymt ljudsystem för vilken dator som helst”
Bild & ljud hemma 8/10 “Kan inte ersätta en hemmabio”
Tom’s hardware - “Ett väldigt bra högtalarsystem”
Cnet 7,5/10 “Unbeatable convenience makes it a winner”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att lösningen med trådlösa bakre högtalare är smidig. Det faktum att de måste anslutas till eluttagen är ingen nackdel. Hade de drivits av batterier skulle de inte kunna producera lika mycket kraft i ljudet och de skulle dessutom behöva bytas. Systemet anses vara väldesignat med små dimensioner. De enda invändningar som förekommer är att det saknas mer exakta inställningsmöjligheter för ljudfördröjning samt att kontrollenheten känns något plastig. Ljudet bemöts överlag väldigt positivt men basen har sina brister. Av den anledningen tycker flertalet av dem att Z-5450 inte kan konkurrera med en hemmabio- eller stereoanläggning, även om anslutningarna av alla anses vara tillräckliga. Framför dator fungerar det däremot utmärkt till spel och film.

Audiovision

“Klein und doch so laut”

Logitech Z-5450 högtalareFör den som har sparsamt med utrymme i vardagsrummet och som dessutom vill slippa krångel med att dra sladdar så kan Logitech Z-5450 vara något, skriver tyska Audiovision som anser att produkten inte nödvändigtvis enbart används tillsammans med en dator. Installationen är lik den hos en traditionell a/v-receiver och flyter på utan problem. När testaren avnjuter en film så konstateras att dialogerna framträder klart samtidigt som det är övertygande tryck i ljudeffekterna. Ren musikåtergivning däremot hanteras inte lika bra. Där har högtalarsystemet problem med att klart återge toner i högsta läget och mellanregistret har svagheter. Som ljudsystem sett blir ljudet endast godkänt men för att komma ur så små högtalare är det är ändå anmärkningsvärt vuxet, enligt Audiovision.

Källa: Audiovision (DE), nr 4 2006

Hemmabio

“Grymt ljudsystem för vilken dator som helst”

Hemmabio skriver att högtalarpaketet från Logitech är smidigt att koppla in med de två trådlösa bakre högtalarna. Användandet förenklas av den smidiga fjärrkontrollen som har en knapp för varje källa. Den enda invändningen som testaren har är att tidsjusteringen för de bakre satelliterna är sammankopplad och inte väldefinierad eller med mätbara steg. Z-5450 låter vid en första lyssning väldigt bra men efter en stunds kritiskt analyserande upptäcks svagheter som matt diskant och kraftfull men entonig subbas. Detta ger enligt testaren problem med tal och musik, det låter mer häftigt än naturtroget. På nära håll märks dessa svagheter inte av lika mycket och spelar därför ingen större roll när produkten används tillsammans med datorn.

Källa: Hemmabio (SE), nr 4 2006

Bild & ljud hemma

“Kan inte ersätta en hemmabio”

Logitech Z-5450 framLjudet i stereo är enligt Bild & ljud hemma inte tillräckligt för att ersätta en riktig stereoanläggning. Men för datorn är upplevelsen fullt godkänd, systemet anses fungera bäst med popmusik då basen upplevs som ihålig och analoga instrument inte återges särskilt naturtroget. Film fungerar bättre och dialoger framträder väldigt tydligt men den ihåliga basen anses göra så att en äkta hemmabiokänsla aldrig infinner sig. Testaren upplever inga kvalitetspåverkningar av den trådlösa överföringen men skriver att det är trassligt att ställa in tidsfördröjningen. Det är främst till datorn som systemet fungerar och den som spelar mycket kommer att märka av en stor förändring gentemot standardmodeller. Men den som mixar musik på dator avråds från Z-5450.

Källa: Bild & ljud hemma (SE), nr 4 2006

Tom’s hardware

“Ett väldigt bra högtalarsystem”

Tom's hardware gillar de trådlösa enheterna och menar att de fungerar väldigt bra även i miljöer där wlan och bluetooth kan tänkas störa. Nackdelen med upplägget är att det spär på priset. Designen hos systemet anges vara typisk Logitech och förutom att kontrollenheten känns plastig så är systemet kompakt och snyggt. Plastkänslan gottgörs av väldigt goda anslutningsmöjligheter och en väldesignad fjärrkontroll som har knappar för de viktigaste funktionerna. För att styra systemet fullt ut krävs enligt testaren nämligen anslutning till dator. Ljudet anses vara väldigt bra. Testarens mätningar visar att det är kraftfullt nog att störa grannarna samtidigt som ljudet känns sammanhängande och precist, med god dynamisk kapacitet och utan förvrängningar. Basen lyckas dessutom med att tillföra en rejäl känsla vid spel och film. Ett väldigt bra system där priset är den enda egentliga nackdelen, summerar testaren.

Källa: Till Tom's hardware (SE)

Cnet

“Unbeatable convenience makes it a winner”

Logitech Z-5450 huvudenhetCnet imponeras av att Logitech har lyckats få till nästan lika många anslutningsmöjligheter som en a/v-förstärkare, i ett så pass litet högtalarsystem. Att de bakre högtalarna inte är helt trådlösa då de måste anslutas till elnätet är inget som irriterar. Den trådlösa överföringen uppges inte störas av wlan. Systemet slår dock ut en trådlös hemtelefon utan att själv påverkas av lurens signaler. De bakre högtalarna uppges inte ha några problem med återgivningen och erbjuder enligt utsago alltid ett klart ljud, fritt från avbrott. Basen ger en extra dimension till spel men upplevs för lös för att verka tillfredsställande. Med film anses systemet producera ett väldigt bra surroundljud. Dialoger återges perfekt och att såväl diskanten och mellanregistret är mjuka och balanserade, gör det behagligare för öronen under längre sessioner.

Källa: Till Cnet (US)

Cirkapris: 4300 kronor

Produktfakta: Logitech Z-5450 är ett thx-certifierat högtalarsystem för datorn eller hemmabion som består av fem satelliter, subwoofer, centralhögtalare och kontrollerande huvudenhet. Fronthögtalarna levererar en uteffekt på 2x38 watt, de bakre 2x40,5 watt, centern 42 watt och subwoofern 116 watt. Systemet har dekodrar för såväl dolby digital och dts som pcm och dolby pro logic II. Anslutningar omfattar bland annat en sexkanalig direktanslutning för två-, fyr- eller sexkanaliga ljudkort, två optiska och en koaxial digitalingång. Fjärrkontroll medföljer. Satelliterna kan placeras såväl stående som liggandes samt väggmonteras.