Sök

Köpguide Digitalbox

2008-01-29

För att ta emot digitala TV-signaler krävs en särskild mottagare för satellit- eller markbundna TV-sändningar. Vi reder ut begreppen kring den så kallade digitalboxen.

Det finns många olika leverantörer av digital tv. Boxer har länge haft monopol på markbundna sändningar, men detta håller på att luckras upp. Andra aktörer på tv-marknaden är exempelvis Telia, Com hem, Canal Digital. Fler och fler bredbandsleverantörer erbjuder nu också tv i sitt utbud.

Force-755S-miniDen som bor i eget hus utan kabel-tv kan välja att få digitala tv-sändningar via satellit eller via marksändning. Vilket man väljer beror till viss del på var man bor, men mest på vad man vill kunna se. För satellit-tv finns två olika operatörer på den svenska marknaden i form av Viasat och Canal Digital, var och en med sina egna kanaler. Inom marksänd digital-tv är det statliga Teracom som sänder de fria kanalerna och Boxer som hanterar alla tilläggskanaler. En satellitmottagare kräver ett abonnemang hos Canal Digital (bl a Kanal 5 och Canal+) eller Viasat (TV3 och TV1000 m fl) och en parabolantenn. Fördelen är att satellitmottagaren ofta kan fungera på platser dit marksänd digital-tv ännu inte når. Antalet fria kanaler på andra språk är för många också ett viktigt argument för satellit-tv.

En mottagare för marksänd satellit-tv (Boxer) kräver inget abonnemang för att fungera. Vill du sedan ha tilläggskanaler Samsung-DTB-9401V-miniköper du detta via Boxer. En digitalbox kostar från ett par hundralappar och uppåt. Kostnaden för antenn tillkommer, men det går oftast bra att använda den gamla antennen som redan sitter på hustaket. Det finns också enklare inomhusantenner. En "normal" digitalbox för satellit eller marksänd tv kan bara hantera en signal i taget. Det finns dock alterantiv i form av digitalboxar med dubbla mottagare samt boxar med mottagare för fler än en sorts tv-sändningar. 

Som ett alternativ till dyrare digitalboxar med programkort finns några riktigt små mottagare för marksända gratiskanaler. Många går att handla för billig penning på stormarknader, är inte större än ett videoband men kan heller inte ta emot Boxers betalkanaler.

För att ta emot högupplöst tv krävs en mottagare anpassad för detta, samt ett abbonemang från tv-leverantören. Högupplöst tv kräver större brandbedd än lågupplöst tv. Hittills har detta enbart kunna levereras av satellit och kabelleverantörer. Utvecklingen går dock framåt och det arbetas på att få fram högupplöst tv även för det markbundna nätet.