Sök
Infinity Alpha 20 Speaker

Infinity Alpha 20 Speaker

Modern teknik i litet format

2002-01-10

Högtalaren Infinity Alpha 20 har element i form av det keramiska materialet CMMD och ett genomtänkt utförande. Trots det kan modellen inte riktigt vara med och tävla i toppskiktet.
Testkälla Betyg Kommentar
Hifi & Musik 15/20 "Tillhör toppskiktet"
Hifi Choice 3/5 "Well worth taking a peek at"
What Hifi 3/5 "Don't have the talent"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Alpha 20 är en välbyggd högtalare som ser bra ut och som levererar ett godkänt ljud. Trots detta utdelar två av tre testare endast medelbetyg på grund av svagheter i mellanregistret. Det är lite delade meningar om huruvida högtalaren är prisvärd eller inte.

Hifi & Musik

"Tillhör toppskiktet"

Hifi & Musik testar Alpha 20 i ett jämförande test med totalt 15 högtalare. Modellen anses lyckad och tilldelas högt betyg för ljud- och byggkvalitet samt prisvärdhet. Testaren imponeras så pass av ljudet att toppbetyget inte är långt borta. Vidare berömmer man designen och tycker att Alpha 20 har karaktär. Basen och mellanregistret får lite kritik men testaren påpekar att Alpha 20 är en mycket het kandidat att lyssna på om man är ute efter en stativhögtalare med goda allroundegenskaper. Högst totalbetyg (18 av 20) erhåller Monitor Audio Bronze 2.

Källa:

Hifi & Musik, nr 3 2001
Hifi Choice, mars 2001
What Hifi, juli 2001

Hifi Choice

"Well worth taking a peek at"

Hifi Choice menar att priset och det nya membranmaterialet gör Alpha 20 till en intressant produkt. Det är tuff konkurrens i prisklassen, men Alpha 20 hävdar sig bra. Enligt testaren har högtalarna en bra konstruktion, basen är tung tack vare lådans generösa storlek och sång levereras med en imponerande närvarokänsla. Inte minst med hänsyn till det låga priset är detta mycket lovvärda kvaliteter, menar testaren. På minussidan hamnar dock det svaga mellanregistret samt ljudet överlag om man jämför med några av konkurrenterna. Infinity har ”på ett bra sätt försökt att använda ny teknik i en lågbudgetprodukt”, avrundar Hifi Choice.

What Hifi

"Don't have the talent"

What Hifi testar sammanlagt tio högtalare i samma klass. Alpha 20 tycks vid första anblicken ha allt som behövs för att kunna utmana. Utseendet är elegant och måtten väl tilltagna. Enligt testaren bidrar bl.a. de rundade kanterna till den smakfulla designen. Kanterna skall också borga för ett bättre stereoljud, enligt tillverkaren. Bäst gör sig klassisk orkestermusik i Alpha 20, hävdar testaren. Men byter man till rockmusik kommer dessvärre högtalarna till korta och musiken saknar här både gnista och aggressivitet. Det är ingen tvekan om att modellen har sina starka sidor vad gäller raffinemang och sammanhang, men detta erbjuder andra högtalare till ett lägre pris, menar testaren. Till testvinnare utses B&W DM303.

Cirkapris: 3500 kronor

Produktfakta: Alpha 20 är en stativhögtalare för hi-fi som lanserades i slutet av år 2000. Tillverkare är det amerikanska företaget Infinity som ingår i Harman-koncernen tillsammans med JBL, Harman Kardon med flera. Modellen Alpha 20 tillverkas i Danmark och är konstruerad med 2-vägs basreflex och dubbla kontakter för låga resp. höga frekvenser. Högtalarmembranen är tillverkade i ett unikt material framtaget och patenterat av Infinity. Materialet kallas Ceramic Metal Matrix Diaphragms (CMMD) och är tänkt att skapa ett mer linjärt ljud samt minska förekomsten av egenresonanser och färgning. Impedansen är 8 Ohm, känsligheten 89 dB, frekvensomfång 55-22000 hz och maxlast 100W. Måtten är 220x385x280 mm, vikten 8,2 kg.

Modell: Infinity Alpha 20 Speaker