Sök

Dyra och billiga kablar

2003-08-20

Att välja rätt kabel till musikprylarna är inte lätt. Det finns mycket att välja på och priserna varierar kraftigt. HI-FI Choice hjälper till genom att testa 12 olika ljudkablar.

Modell Betyg Pris Kommentar
DNM TBB75 4/5 975 "Voices are beautifully served"
Kimber Silver Streak 5/5 3150 "Handles dynamic variations"
True Colours Kukri 4/5 1300 "Improvement in detail"
True Colours Anaconda 3/5 160 "A mixed blessing"
Townshend Audio DCT100 4/5 1290 "An interesting alternative"
Van den Hul the Well 5/5 640 "Little but praise"
Supra Trico 5/5 520 "Sound is admirable"
Black Rhodium S300 4/5 235 "This cable really sang"
Electrofluidics Monolith 20/20 5/5 585 "As good as it gets"
Townshend Isolda DCT 5/5 3900 "A damn fine cable"
Kimber 8PR 4/5 1640 "In the upper reaches"
Van den Hul the Wind 3/5 235 "Well served"

Sammanfattning

I HI-FI Choice test finns 12 olika kablar till bedömning. Man konstaterar att prisklassen är stor och att variationerna mellan uppbyggnaden är stor. Testaren hittar dock många bra kablar där Kimber Silver Streak och Supra Trico är två av de modeller som får bäst betyg. Priset avser per löpmeter eller per styck (0,8-1,5 m) och är omräknat från brittiska pund.

Inledning

Rätt kabel kan göra det lilla extra, även att skillnaderna mellan olika kablar inte alltid är så stora. Kablar är ändå mycket en subjektiv bedömning, och många hör skillnad mellan detaljer, precision och toner. Tre uppbyggnader av kabeln är mest vanliga och det handlar om figur-8, koaxial liksom Litz-varianter. Testaren talar även om påverkan av impedans och frekvens som matchar i kabeln liksom den fysiska uppbyggnaden. Skillnaderna i ljud finns där, oavsett vad dessa beror på. HI-FI Choice testar 12 analoga, digitala kablar samt högtalarkablar. Van den Hul the Well liksom Supra Trico blir bästa köp.

DNM TBB75 är en analog kabel och priset gäller per par. Kablarna är tunna och öppna. Ljudet är som helhet bra även om basen har en tendens att gå till överdrift. Klart och distinkt ljud. Kimber Silver Streak är också en analog kabel. Ljudet är balanserat, prislappen låg för att vara Kimber. Basen låter fenomenalt och man har full kontroll. Mycket trevlig kabel. Townshend Audio DCT100 har ett lågt pris och är en analog kabel (pris per par). Kabeln har en ovanlig konstruktion som resulterar i ett ovanligt ljud. Detaljrikedomen är stor men ljudet lite hårt.

Van den Hul the Well är en analog kabel (pris per par) som får beröm för lågt pris och bra kvalitet. Basen kan kännas lite ihålig och balansen kan svikta. I övrigt en fin kabel. Supra Trico är en digital koaxial kabel av hög kvalitet, men att definiera ljudet med digitala kablar är inte lätt. Ljudet är rent med bra basgång och mycket tyngd. True Colours Kukri är en digital-optisk kabel, en singelkabel. Kabeln är kort och ljudet inte så lysande men ganska klart och detaljerat.

Black Rhodium S300 är en högtalarkabel och priset gäller per par. Kabeln är konventionellt uppbyggd. Ljudet är tight och sammanhållet men ganska neutralt. Basen är preciserad. Electrofluidics Monolith 20/20 är en platt högtalarkabel med utmärkt ljud. Basen är välkontrollerad, ljudet neutralt men detaljerat. Rekommenderas. Kimber 8PR är en högtalarkabel där priset är per par. Kabeln har fin kvalitet och är praktiskt uppbyggd.

Townshend Isolda DCT är en högtalarkabel (pris per par) där ljudet är rikt på detaljer, rymligt och brett. Basen kan dock kännas svag. Trots detta en mycket bra kabel. True Colours Anaconda är en högtalarkabel som är platt och välbyggd. Ljudet upplevs som explosivt och snabbt men saknar en del tyngd. Van den Hul the Wind är en högtalarkabel som är flexibel och trevlig där detaljer är framträdande. Ljudet är varmt och välkomnande men neutralt.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: