Sök
Dynaudio Focus 220

Dynaudio Focus 220

Sofistikerad högtalare ger storljud

2006-02-27

Med Dynaudio Focus 220 får du ett och storslaget och kontrollerat ljud. Det är en mycket balanserad och välavvägd högtalare från lägsta bas till högsta diskant. Helt klart en av de bättre högtalarna man kan finna idag.
Testkälla Betyg Kommentar
Hifi & Musik 8/10 ”Sofistikerad balans”
Bild & Ljud Hemma 9/10 ”Dynamiken är lysande”
What Hifi 4/5 ”A worthy system”
Home Theater - “Excel on every front”

Vad tycker testarna?

Testarna var idel överens om att Dynaudio Focus 220 hamnar högt upp på listan över utmärkta högtalare. Ljudbilden är fyllig och skarp, och basdjupet är förträffligt. Mycket beröm får den även för mellanregistret som är väldigt homogent med en exakt återgivning av mörka och ljusa röster. Idel positiva omdömen ges över byggkvaliteten och finishen som håller hög klass. Focus 220 är utan tvekan en riktigt allroundspelande och oproblematisk högtalare. Åsikterna går dock isär gällande dynamiken och snabbheten samt hur passande den är för mer explosiv musik.

Hifi & Musik

”Sofistikerad balans”

Det finns mycket som Hifi & Musik gillar med Dynaudio Focus 220. Till att börja med får byggkvaliteten ett högt betyg liksom finishen. Högtalaren ger ett gediget intryck och är välavvägd samt balanserad. Ljudbilden är kontrollerad och klangen är såväl fyllig som kontrastrik. Detaljeringen är mycket god och basfundamentet stabilt. Focus 220 briljerar i mellanregistret med fin nyansrikedom. I ett jämförande test mellan fem prismässigt likvärdiga högtalare slutar Dynaudio Focus 220 på en förstaplats. Ingen annan högtalare är lika allroundspelande. Focus 220 är svårslagen när man spelar musik som inte ställer alltför höga krav på explosivitet och snabbhet. När man spelar explosiv rock och hårdrock känns den dock lite trög. Här ligger Focus 220 enda egentliga svaghet.

Källa: Hifi & Musik, dec 2005

Bild & Ljud Hemma

”Dynamiken är lysande”

Dynaudio Focus 220 logoBild & Ljud Hemma anser att Dynaudio Focus 220 håller hög standard och klass. Byggkvaliteten är hög och designen neutral. Vid första anblicken verkar den blek och lite färglös men detta omdöme förändras i grunden när man hör ljudbilden som är såväl skarp som kontrastrik. Diskanten är fantastiskt finkornig och mellanregistret återger exakt ljusa och mörka röster med stor nyansrikedom. Basregistret är även det stabilt. Högtalarna går djupt utan att brista i kontroll. Dynamiken är fantastisk och stereoperspektivet likaså. Negativt är dock att högtalaren ställer hårda krav på resten av anläggningen. För att slutresultatet ska bli riktigt lyckat krävs en bra och strömstark förstärkare. 

Källa: Bild & Ljud Hemma, nr 12 2005

What Hifi

”A worthy system”

What Hifi har testat Dynaudio Focus 220 tillsammans med förstärkare, cd-spelare, försteg och slutsteg från Naim. Omdömet beträffande Dynaudio Focus 220 är mycket gott. Högtalaren är solid byggd och har en snygg finish. Ljudbilden är fyllig, skarp och snabb. Basfundamentet är stabilt och går djupt. Trots att högtalaren onekligen är mycket balanserad tycker testaren att den brister i den dynamiska spänstigheten. Artikulationen och detaljeringen är också varierande god beroende på vilken musik som spelas men matad med rätt musik briljerar den.

Källa: What Hifi, jan 2006

Home Theater

“Excel on every front”

Home Theater är mäkta imponerade över Dynaudio Focus 220 som briljerar på alla fronter och levererar ett fantastiskt ljud som förblir troget soundet i din cd eller dvd. Låt inte deras lite färglösa och sofistikerade utseende lura dig dessa högtalare rockar. Kabinettet håller hög dansk möbelstandard och finishen är utsökt även om designen inte är den trendigaste. Det är tydligt att Dynaudio hellre fokuserar på prestation än design. Ljudbilden är fantastisk oavsett musik. Ljudet är rent och behagligt men samtidigt distinkt, fylligt och genomträngande.

Källa: Till Home theater magazine

Cirkapris: 24000 kronor

Produktfakta: Focus 220 är en golvhögtalare från Dynaudio. Två 6,5 tums bas och en 1-tums diskant arbetar i ett tvåvägssystem. Impedansen är 4 ohm och känsligheten 87 dB. Frekvensomfånget är angivet till 32-25000 Hz och delningsfrekvensen är 1,6 KHz. På baksidan av det 98 cm höga kabinetten sitter en basreflexport och skruvkontakter som tar banananslutning. Focus 220 mäter 205(b)x980(h)x 295(d) mm och väger 18,7 kg. Den finns i en rad olika träslag.

Modell: Dynaudio Focus 220