Sök

Dilog DT430 HD: High definition

2007-03-19

Dilog DT430-HD är en box för marknätet med stöd för hd-sändningar. Välj mellan hdmi, scart eller komponent för bild. Detta är en dyr box för dig som vill ligga i framkant bildtekniskt.

Modell Betyg Pris Kommentar
Dilog DT-430 HD 16/25 4000 HD, inte HDD

Sammanfattning

DT430 är en dvb-t mottagare för dig som vill kunna njuta av bästa möjliga bild på din nya tv, nu och i framtiden. Detta då mottagaren redan nu kan ta emot högupplösta sändningar och överföra dessa till skärmen via hdmi. Än så länge sänds inga högupplösta program via marknätet i Sverige, dock har mottagaren en annan finess i att den kan skala upp sändningar till 720p eller 1080i.

Inledning

Om produkten
Dilog DT430 är en mottagare för digitala tv-signaler i marknätet. Den har hdmi-utgång för digital bild till tv eller projektor. Övriga anslutningar är komponent, komposit, audio rca (höger/vänster), video scart, tv scart, optisk digitalutgång för s/pdif-kabel, antenningång och tv-utgång för vidarekoppling av antennsignal (loop) och pc-port för servicesyfte. Måtten är 320x60x220 mm och vikten 2 kg.

Installation
Varje gång man startar mottagaren behöver den ungefär 10 sekunder för att komma i ordning.
Under en lucka på fronten finns kortplatsen. CA-modulen med den enda kortläsaren sitter löst, så att handhavandet med programkortet försvåras. Speciellt om man vill flytta det mellan olika mottagare. CA-modulen kostar dessutom cirka 700 kr om det inte följer med boxen vid köp.

Sökningen och installationen av kanaler går i alla fall smidigt. Mottagaren lägger kanalerna i den ordning som de kommer med utsändningen. Tyvärr kan man inte flytta kanalplatser och ta bort sådana kanaler som inte ingår i abonnemanget. Dock kan man hoppa över kanaler som man inte har tillgång till och därmed slippa zappa förbi en mängd spärr-fönster för program som inte ingår i abonnemanget.

Manualen är en snabbguide som beskriver installation och knapparnas funktioner. Tyvärr är den ganska tråkig med otydliga bilder i form av skärmdumpar. Den beskriver inte hur man navigerar i menyn för de olika funktionerna. Räkna med en del "trial-and-error" innan du kommer underfund med vad som gäller i navigeringen. Inte för att det är särskilt svårt att hitta rätt meny.

Funktioner
EPG eller den elektroniska programguiden visar åtta program samtidigt vilket ger bra överblick. Dessutom kan man enkelt förflytta sig mellan timmar och dagar. Det finns till och med möjlighet att ändra skalan om man vill se en lista för några timmar framöver eller en hel dag till exempel. Du kan även markera program som favoriter. Det finns åtta listor för favoriter så du kan fritt kategorisera programmen som du vill. Detta gör att du sedan kan markera en favoritlista och zappa genom dessa. Du kan till exempel lägga upp en favoritgrupp med bara barnkanaler och sedan tryggt lämna ditt barn själv med fjärrkontrollen, utan risk att lillen tittar på barnförbjudet.

Övrigt
Varje kanal kan programmeras med önskad ljudvolym. En intressant funktion, men det hade varit ännu bättre med justering av ljudvolym vid reklamavbrott, som ofta har en betydligt högre ljudnivå än själva programmen. Fjärrkontrollen är enkel med få knappar, dock finns här snabbval för epg, text-tv, textning, programinfo, favoriter, timer etc. En av knapparna bläddrar mellan de två senaste kanalerna man tittat på. Utmärkt om man har den dåliga vanan att inte kunna välja vilket man helst vill se.

Bilden då?
Men det är ändå för möjligheten att ta in digitala bildsignaler via hdmi eller med adapter via dvi som man köper Dilog DT430. Här ligger begränsningen mestadels i den upplösning som används för nuvarande tv-sändningar. Kopplar man in scart och hdmi/dvi och jämför dessa bildkällor är skillnaden inte särskilt stor. Det är snarare så att många program blir sämre via hdmi, tecknade program upplevs som mörka och gryniga. Vanliga sändningar fungerar bättre, riktigt bra blir det med filmer i 16:9 där hudtonerna kommer till sin rätt och uppskalningen ger bättre skärpa överlag. En annan fördel med hdmi-signalen är att det automatiskt blir bredbild på skärmen.

Bra köp?
Dilog DT430 HD är en dyr produkt, något för den som verkligen är intresserad av att kunna ta emot högupplösta utsändningar och/eller ofta tittar på film via digitalboxen. Du kan få ganska många mottagare med dubbla tuners och inbyggd hårddisk för samma prislapp, men utan hdmi. Vill du däremot ha en mottagare som är säkrad för framtida utsändningar finns inte många andra modeller att välja mellan i dagsläget. Att vara först ut med ny teknik kostar tyvärr en del extra.

Stefan Höglund & Marcus Bergh

 Design 3/5 Enkel och snygg, små panelknappar
 Kvalitet 3/5 Okej, men inte i nivå med priset
 Kapacitet 4/5 Relativt snabb, bra bildmöjligheter
 Funktioner 4/5 Gott om utgångar, inte mycket mer
 Prisvärde 2/5 Är hdmi värt 2500 kronor?
 Summa 16/25 En nischprodukt för entusiaster

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: