Sök

Dela med dig av musiken

2006-09-12

Med en högtalare till musikspelaren kan du uppleva musiken på ett helt annat sätt. Smartson testar nio mp3-högtalare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Creative Travelsound 400 18/25 500 Smakfull
Creative Traveldock 900 19/25 700 Portabel
Logitech Mm28 17/25 560 Prisvärd
Philips Sba290 12/25 600 Brusigast
Philips Sba1500 15/25 300 Budget
Teknikmagasinet Pa-219 11/25 250 Billigast
Logitech Mm50 21/25 1500 Laddbar
Isound Deluxe 18/25 1000 Bra tryck
Miads Music bud 13/25 650 Stationär

Sammanfattning

När mp3-spelaren slog igenom skapades en musiklyssnartrend som vi inte sett sedan Sony lanserade sin bärbara kassettbandspelare Walkman på 80-talet. I kölvattnet av alla Ipods och andra digitala musikspelare har det kommit en uppsjö av högtalare som låter dig och andra i din närhet ta del av musiken på ett annat sätt än genom hörlurar. Här testar vi nio modeller i prisklassen 250 till 1300 kronor. Alla utom Isound Deluxe och Music bud kan kategoriseras som portabla och mer eller mindre lätta att bära med sig. Music bud har dock inte batteridrift vilket begränsar användningsområdet. De mindre modellerna imponerar vad gäller ljudkapacitet i relation till storleken, men ingen av de testade högtalarna är ett alternativ till en hifianläggning. Dels är effekt och funktioner begränsade i och med det lilla formatet, dels går det inte att få mer ljudkvalitet än vad som ryms i musikspelaren, med lägre bithastighet jämfört med cd-standard.

Inledning

Inför ett köp är det viktigt att ta ställning till hur stor högtalaren får vara och hur den ska användas. Förutom bra ljud och batteritid är det en fördel att kunna byta låt och justera volymen direkt på högtalaren istället för på spelaren. Testets dyraste modeller, Logitech Mm50 och Isound Deluxe, är utrustade med fjärrkontroller vilket därmed är en bonus. Med olika funktionsknappar och en fjärrkontroll blir användarvänligheten mycket bättre, men det är inget krav för att kunna lyssna avspänt. Att Apple Ipod är trendsättaren märks tydligt på design och funktionalitet hos flertalet av högtalarna. Dockningsstationen medför att man kan ladda sin Ipod och synkronisera med en inkopplad dator på ett mycket enkelt sätt.

Så gjorde vi

Vi testade högtalarsystemen med hjälp av flera olika mp3-spelare från Creative och Apple, samt test-cd via bärbar pc. Bedömningskriterierna är kapacitet, design, kvalitet, prisvärde och funktioner. Drifttiden är endast angiven där leverantören anger detta. Maxbetyget är 25 poäng.

Creative Travelsound 400
Betyg: 18/25
Kommentar: Smakfull
Creative Travelsound 400 är en elegant lösning med detaljer i svart och silver. Högtalarna vinklas ner vid transport och tar inte mycket plats. Enheten står stadigt och har smarta knappar för volym, strömbrytare samt en funktion som breddar ljudbilden. En cd- eller mp3-spelare pluggas in via separat sladd på baksidan. Vid uppspelning av musik fås ett rent ljud med bra diskant, men inte så bra bas. Uttag för nätström finns men adapter ingår ej. Mått: 161x43x68 mm (BxDxH). Vikt: 270 gram. Tillverkarens angivna drifttid är upp till 35 timmar med fyra alkaliska LR03/AAA-batterier. Ett smakfullt alternativ på resan som kommer med praktisk transportpåse. 
Cirkapris: 500 kronor

Creative Traveldock 900
Betyg: 19/25
Kommentar: Portabel
Creative Traveldock 900 är en hopvikbar mp3 högtalare som inte tar större plats än ett glasögonfodral. Designen är stilren med snyggt vitt skal, som snabbt blir smutsigt.  Ljudstyrkan räcker till att fylla ett mindre rum trots det lilla formatet, men högtalaren ska inte pressas. En mp3-spelare pluggas in på ovan- eller baksidan där även ett särskilt uttag för Ipod Shuffle finns. Bra ljudreglage förbättrar användarvänligheten i jämförelse med konkurrenterna. Praktisk transportpåse ingår, dock inte strömadapter. Speltid upp till 32 timmar med fyra LR03/AAA batterier. Mått: 150x70x45 mm (BxDxH). Vikt: 250 gram. Med bredare ljudbild blir upplevelsen mer levande.
Cirkapris: 700 kronor

Logitech Mm28
Betyg: 17/25
Kommentar: Prisvärd 
Logitech Mm28 är ett portabelt alternativ med en detaljrik ljudbild för att vara i en låg prisklass. Högtalaren kan kopplas till mp3-, cd-spelare eller andra enheter med ett vanligt 3,5 mm-uttag för hörlurar. Modellen är tunn men avlång och placeras stående genom att vika locket bakåt. I transportläge skyddar locket mot stötar. Plus för driften med fyra LR03/AAA batterier eller nätadapter som ingår, samt bra ljudåtergivning. Minus för skrymmande format, kort sladd och avsaknad av volymkontroll. Den angivna drifttiden på 45 timmar känns överdriven. Mått: 290x110x30 mm (BxDxH). Vikt: 450 gram. Liten högtalare som höjer stämningen på resan och som även kan förbättra ljudet i den portabla dvd-spelaren eller datorn, så länge sladden räcker till.  
Cirkapris: 560 kronor

Philips Sba290
Betyg: 12/25
Kommentar: Brusigast
Philips Sba290 är ett bärbart högtalarsystem med fördelar och nackdelar. Designen med det väl rundade höljet i plast känns gediget, men högtalarna är inte så bra skyddade vid transport trots vadderad väska. Med funktionen breddad ljudbild uppstår distortion. Utan specialeffekter är ljudet dock godkänt och bra nyanserat. När musikspelaren tystnar så brusar högtalarna dock konstant. Tillgängliga reglage för inställningar finns, men volymreglaget är svårt att komma åt. Kräver sex LR03/AAA batterier och nätadapter medföljer. Angiven drifttid sex timmar. Mått: 180x30x70 mm (BxDxH). Vikt: 250 gram.
Cirkapris: 600 kronor

Philips Sba1500
Betyg: 15/25
Kommentar: Budget
Philips Sba1500 är ett prisvärt alternativ med två högtalare och separat förstärkare. Högtalarna kopplas ihop med förstärkaren och får då ett snöbollsliknande utseende. Förstärkaren ger en bra ljudbild och drivs av tre LR03/AAA batterier, men högtalarna kan även drivas via ljudkällan. Ljudet är klart godkänt, även om kvaliteten försämras avsevärt vid låg batterinivå. Designen känns modern med tidstypiskt vitt hölje och blanka detaljer. Modellen saknar volymreglage, men högtalarna kan placeras en bit ifrån varandra. Sladdarna trasslar lätt ihop sig vid transport. Mått: 90x55 (BxD) per högtalare. Vikt: 450 gram. Ungdomligt högtalarpar som vinner på sitt låga pris.
Cirkapris: 300 kronor

Teknikmagasinet Pa-219
Betyg: 11/25
Kommentar: Billigast
Teknikmagasinets egna högtalare Pa-219 är ett portabelt alternativ som viks ihop vid transport. Mp3-spelaren kan placeras i ett ställ som fästs på framsidan. Designen och ljudbilden är inte de mest intressanta, men det fungerar även om det finns bättre budgetval. Ljudet är lite vasst vilket försämrar upplevelsen. Högtalarna brusar svagt mellan låtarna. Enheten drivs av fyra LR03/AAA batterier och man kan även köpa till en adapter vilket är ett plus i sammanhanget. Högtalarsystemet är enkelt att använda men når inte ända fram vad gäller design och ljud. Vikt: 200 gram. Mått 60x100x60 mm (BxDxH).  
Cirkapris: 250 kronor

Logitech Mm50
Betyg: 21/25
Kommentar: Laddbar
Logitech Mm50 är skapat i första hand för Ipod-användare. I enheten dockar man enkelt alla Ipod utom Shuffle. Via högtalarsystemet kan spelaren även synkroniseras via datorn. Baktill finns ingång för vanligt 3,5 mm-uttag vilket gör att andra spelare också kan användas, dock med begränsad funktionalitet. Negativt är att det uppladdningsbara batteriet liksom det hos Ipod inte är utbytbart. Modellen får goda omdömen vad det gäller användarvänlighet och hyllas för den slimmade fjärrkontrollen. Ljudbilden är stor men volymkapaciteten imponerar inte, men räcker till i ett mindre rum. Bra transportväska och godkänd batterikapacitet. Mått: 325x40x95 mm (BxDxH). Vikt: 700 gram. Ett portabelt alternativ som inte gör någon besviken.
Cirkapris: 1500 kronor

Isound Deluxe
Betyg: 18/25
Kommentar: Bra tryck
Isound Deluxe är testets största högtalare i första hand anpassat för Ipod, men ska även fungera med andra spelare. Testexemplaret klarade dock bara att spela upp ljud via dockningsstationen. Modellen ger mest ljud för pengarna men är inte så smidig att ta med sig. Via fjärrkontrollen orienterar man sig lätt i menyerna och det kan vara ett alternativ till en vanlig hifianläggning hemma. Vill du även spela upp videoklipp finns komposit och s-video utgångar. Systemet drivs via medföljande nätadapter eller åtta C/R14-batterier. Dockstationen känns plastig och visst frågetecken råder kring kvaliteten. Vikt: 2,8 kg. Mått: 360x200x100 mm (BxDxH). Ett prisvärt men skrymmande alternativ.   
Cirkapris: 1000 kronor

Miads Music bud
Betyg: 13/25
Kommentar: Stationär
Miads Music bud är testets enda system som enbart drivs med nätström. Den lågt byggda dockstationen kommunicerar med de flesta musikspelare och kan även anslutas till dator via usb. Ljudbilden är godkänd, även om högtalarna inte ska pressas för mycket. Vid hög volym blir ljudet bedrövligt och grötigt. Den medföljande multiadaptern är klumpig och mer komplicerad än nödvändigt. Bra funktioner är knapp för mute och vissa inställningar på frontpanelen, men de upplysta knapparna ger ett billigt intryck. Instruktionsboken är bristfällig och bara på engelska. Mått: 185x60 mm (BxH). Vikt: 600 gram.
Cirkapris: 650 kronor