Sök
Creative Xmod

Creative Xmod

Kreativ ljudförbättrare för musikälskaren

2007-03-06

För den som gärna lyssnar på musik från datorn kan Creative Xmod vara en bra investering då den åstadkommer en klar förbättring av bland annat mp3-filer.
Testkälla Betyg Kommentar
Allt om pc 90/100 "Förbättrar ljudet hos komprimerade ljudfiler ganska avsevärt"
Pc för alla 8/10 "Rejäl ljudkvalitetshöjning"
M3 6/10 "Ljudet blir en aning hårt"
Bild & ljud hemma 5/6 "Enkel att använda"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att enheten överraskar positivt eftersom den verkligen åstadkommer en märkbar förbättring hos ljudet när man spelar upp mp3-filer. Den är enkel att installera eftersom man enbart behöver koppla in den mellan dator och högtalare eller hörlurar via usb-porten. Surroundeffekten är inte helt hundraprocentig och testarna föredrar att ha den avstängd eftersom den gör ljudet lite för aggressivt. Testarna saknar en extern strömadapter och menar att det är en miss att en sådan inte levereras vid köp. Samtliga testare menar att enheten är värd att rekommendera eftersom den är enkel att hantera och åstadkommer en stark ljudbild.

Allt om pc

"Förbättrar ljudet hos komprimerade ljudfiler ganska avsevärt"

Allt om pc menar att Creative Xmod överraskar genom att faktiskt hålla det som utlovas i reklamen. Den kopplas in via usb-porten och installationen går då automatiskt. Produkten "ersätter" datorns interna ljudkort och gör det riktigt bra. Såväl mp3-filer som cd-skivor låter bättre, men skillnaden är mer eller mindre märkbar. Skillnaden är störst hos mp3-filer. Kopplar man enheten till en dator får den ström via usb-porten men använder man den tillsammans med en mp3-spelare krävs en extern strömkälla. En riktig miss är därför att någon strömadapter inte levereras som standard. Ett plus är att enheten är försedd med gummilister på undersidan vilket gör att den står stadigt på de flesta underlag.

Källa: Allt om pc (SE) nr 1 2007

Pc för alla

"Rejäl ljudkvalitetshöjning"

Pc för alla tycker att dosan är en mycket användbar produkt som bör glädja en hel del musikälskare. Enheten kopplas till datorn via usb och sedan kopplar man i sin tur ett par hörlurar eller högtalare till dosan. Dels återskapar dosan ljuddetaljer som gått förlorade när musiken komprimerats till mp3-format, och dels skapar den ett surroundljud. Ljudet blir fylligt och betydligt mer levande. Testaren gillar dock inte surroundeffekten utan tycker att den gör ljudet för aggressivt. Det hade varit smidigt om enheten haft en knapp som tillåtit växling mellan hörlurar och högtalare, nu måste man rycka ur lurarna så snart man vill spela musik för publik. Annars saknas inga funktioner och enheten är lätt att hantera.

Källa: Pc för alla (SE) nr 1 2007

M3

"Ljudet blir en aning hårt"

M3 anser att enheten gör ett mycket bra jobb. Basen får extra tryck samtidigt som diskanten blir finare. Dock blir musiken något hårdare vilket inte nödvändigtvis alltid är en förbättring. Enheten anpassar sig i realtid efter den musik man lyssnar på, vilket är en klar fördel. Det är en nackdel att man inte får med någon strömadapter vid köp. Testaren menar att enheten inte riktigt håller vad reklamen lovar, men den ger mp3-samlingen ett riktigt ansiktslyft. Funktionen CMSS 3D ger musiken en slags falsk surroundeffekt, ibland lyckas det riktigt bra och ibland mindre bra. Testarens tips är att hålla den avstängd.

Källa: M3 (SE) nr 1 2007

Bild & ljud hemma

"Enkel att använda"

Bild & ljud hemma anser att enheten är föredömligt enkel att koppla in och använda. Den kopplas enkelt in via usb-porten och är sedan klar att använda. Ljudet genomgår en markant förbättring, bakgrundsbrus försvinner och ljudbilden blir mer harmonisk. Testaren tycker att den analoga ingången framstår som lite överflödig eftersom enheten inte kan anslutas till bärbar utrustning om den inte kopplas till en pc via usb. Detta på grund av att enheten måste få ström genom usb-porten. En klar fördel är därför om enheten hade haft tillgång till en extern strömkälla.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) februari 2007

Cirkapris: 850 kronor

Produktfakta: Creative Xmod är en ljudförbättrare som kopplas till dator eller mp3-spelare och då återskapar detaljer i musiken som gått förlorade vid kompression till mp3-format samtidigt som man får en surroundeffekt. Anslutningarna utgörs av usb 2.0, line in/ut, mikrofon samt hörlursutgång. Systemkraven är Pentium III 1 GHz, 256 mb ram samt Windows xp. Dimensionerna är 113x48 mm och vikten är 4,2 gram.

Tillverkare: Creative