Sök
Creative Labs Inspire 5300

Creative Labs Inspire 5300

Inspirerat spel

2002-11-28

Creative Labs Inspire 5300 är ett 5.1-ljudsystem för PC. Dess största styrka är datorspel och testarna ger tummen upp för det mycket låga priset.
Testkälla Kommentar
Tech Spot "Decent sound for the price"
Tom's Hardware "One of the best quality/price ratios"
Essential Home Cinema "Superb all-round value"

Vad tycker testarna?

Samtliga är imponerade över Creative 5300. Det låga priset gör att förväntningarna inte är höga men faktum är att systemet erbjuder betydligt mer än prislappen antyder. På lägre volymer är ljudet bra men så fort systemet pressas lite spricker ljudbilden och tappar fokus. Systemets största styrka är datorspel men det klarar även av filmer och musik. När det gäller dess förmåga att skapa en skön atmosfär är det avgörande att man väljer ett litet rum, då Creative Labs Inspire 5300 inte riktigt orkar fylla ett större.

Tech Spot

"Decent sound for the price"

Tech Spot saknar endast ett stativ för de bakre satelliterna. För övrigt finns allt man förväntar sig. Creative får tummen upp för att de valt trä i subbaslådan men trots det är kvaliteten inte speciellt hög och baslådan tenderar att tappa fokus när den pressas. Satelliterna är OK i förhållande till prislappen men när man drar på ordentligt kryper en påtaglig mängd distortion in i ljudbilden. När det gäller finesser reagerar testaren över systemets förmåga att generera en centerkanal utan att man tvingas ha denna inkopplad. När det gäller uppspelning av ordinär musik märks det tydligt att baslådan inte orkar med högre volymer. Detta problem kvarstår med DVD-filmer. När det gäller spel lyckas Creative Labs Inspire 5300 bättre. Det märks att systemet är avsett för datorspel. I slutändan är systemet helt OK och det låga priset gör inte saken sämre.

Källa: Till Tech Spots hemsida
Till Tom's Hardwares hemsida
Essential Home Cinema, Nr 12 2002

Tom's Hardware

"One of the best quality/price ratios"

Tom's Hardware testar 13 4.1- och 5.1-system för datorbruk. Ljudkvaliteten för lägre och högre frekvenser är bättre än hos föregångaren, men mellanregistret är något sämre. Ljudbilden är distinkt och med korrekt placerade instrument samtidigt som ljudpositionen är i det närmaste perfekt. I det jämförande testet särskiljer sig Inspire 5300 från mängden genom att passa både musik, filmer och datorspel. Ljudbilden är dock inte helt neutral i sin karaktär vilket kan störa musikälskare men samtidigt erbjuder systemet mer än prislappen antyder. När det gäller datorspel är det ett av de mest prisvärda paketen på marknaden. I denna prisklass blir testarens val Logitech Z-540 som anses mest prisvärd men det är dock inget 5.1 system.

Essential Home Cinema

"Superb all-round value"

Essential Home Cinema konstaterar att högtalarnas konstruktion håller en betydligt högre kvalitet än vad som kan förväntas. Det här gäller även ljudkvaliteten som får klart godkänt och framför allt mellanregistret imponerar med sin distortionsfria ljudkaraktär. Testaren ifrågasätter satelliternas påstådda förmåga att hantera frekvenser upp till 20 kHz. Subben gör sitt jobb och med lite rattande samt en väl vald position i rummet blir övergången mellan låga och högre frekvenser knappt märkbar. När det gäller kvaliteten på ljudet som helhet är Inspire 5300 mycket bra i små rum men så fort rummets storlek ökar minskar systemets förmåga att skapa en omgivande ljudbild. En positiv detalj Creative tänkt på är att skicka med löstagbara frontar till satelliterna vilket är trevligt för de som är trötta på svart. I slutändan är Inspire 5300 mycket bra om man ser till priset och om det används på rätt sätt blir resultatet "förvånansvärt bra".

Cirkapris: 1425 kronor

Produktfakta: Creative Labs Inspire 5300 är ett 5.1-ljudsystem avsett för datorspel. Systemet består av fem satelliter och en aktiv sub. Satelliterna levererar 6 W och baslådan 18 W. Effekten levereras med THD på 10 % och systemets frekvensomfång anges till 47–20,000 Hz. Signal-brusförhållandet anges till 75 dB. Högtalarkablarna till fronthögtalarna, center och baslåda är 2 m långa och kablarna till de bakre satelliterna är 5 m. Medföljande volymkontroll har 2 m kabel. Ingångar är front, rear och sub. Satelliternas mått är 92x96x112 mm och vikten 463 g. Baslådans mått är 240x220x222 mm och vikten 3,6 kg.

Modell: Creative Labs Inspire 5300