Sök
B&W VM1

B&W VM1

Höga ljudkolonner

2004-03-10

En brittisk högtalaranläggning för kraftfullt bioljud hemma. Musik blir också örongodis menar testarna, som utdelar bra betyg till VM1.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4/5 “Satellites won’t fit all surroundings”
Home Entertainment 5/5 “First class sound quality”
What Hifi 4/5 “Satellites to love”
Video 61/100 “Subwoofer nicht sehr pegelfest”

Vad tycker testarna?

Visst är detta en samling utmärkta satellithögtalare som förgyller biokvällen hemma. Men flera testare påpekar att subwoofern AS1 inte riktigt lever upp till förväntningarna eftersom den är lite vek när det väl gäller. En testare håller inte alls med utan skriver att den medföljande subwoofern är förvånansvärt effektiv. Två testare påminner om att satelliterna är ganska höga, hela 52 cm vilket kan försvåra placeringen. Samtliga är positiva till ljudkvalitet och prestanda.

Home Cinema Choice

“Satellites won’t fit all surroundings”

Home Cinema Choice utvärderar fem högtalarsystem i jakten på det som ger bäst bioupplevelse hemma. B&W VM1 kommer närmast en riktig kraftfull känsla och illusionen av fysisk närhet, tillsammans med tonsäkerhet och stort ljudomfång. Tyvärr är lågpassfiltreringen inte fullt så effektiv vilket gör att ljud flyttar sig mellan olika satellithögtalare. Medföljande subwoofer är inte så imponerande utan borde bytas mot ASW600, som bättre matchar diskanten från satelliterna. Det finns viss risk för att satelliterna är alltför högbyggda. Sammanfattningsvis är det ändå ett första klassens högtalarsystem med utmärkt balans och dynamiskt ljud. Tannoy Sensys kniper dock förstaplatsen med 4,5 poäng. Celestion AVP305, Eltax Liberty 5.2 och Mirage Omnisat Micro 5.1 delar andraplatsen med B&W VM1.

Källa: Home Cinema Choice oktober 2003
Home Entertainment september 2003
What Hifi september 2003
Video nr 2 2004

Home Entertainment

“First class sound quality”

Home Entertainment påpekar att satelliterna är mycket högbyggda, vilket man ska komma ihåg om man har ont om utrymme men ändå vill ha bioljud. Kvaliteten är i toppklass och kraften från både högtalare och subwoofer imponerar. Ljudet från filmer blir reproducerat med allt som hör ett DTS-ljudspår till, utan att känslan försvinner. Subwoofern är förvånansvärt effektiv. Testaren tycker det låter fantastiskt även när musik spelas, så VM1 lämpar sig inte enbart för film. Har man gott om utrymme kan man byta upp sig mot ASW600, som är en kraftfullare subwoofer med mer djup. Men i övrigt kan man inte göra mycket annat än införskaffa B&W VM1. VM1 får utmärkelsen Editor’s Choice.

What Hifi

“Satellites to love”

What Hifi menar att flera system har passerat B&W VM1 i fråga om prestanda och kvalitet. Trots detta är det fortfarande en ypperlig anläggning för bioljud hemma. Mellanregistret är välartikulerat, balansen i ljudbilden effektiv och både filmljud och musik är fullt njutningsbara. Akilleshälen är subwoofern AS1. Den är effektiv under de flesta förhållanden, men när det hettar till blir den något svag och kan inte riktigt leva upp till förväntningarna. En lösning är att skaffa en ASW600 och kombinera med satelliterna. I ett större test vinner KEF KHT2005 med 5 av 5 över Velodyne Deoc och B&W VM1 som landar på 4 av 5. På tredje plats Bose Acoustimass.

Video

“Subwoofer nicht sehr pegelfest”

Tyska Video upplever att grundtonen hos B&W VM1 är omfångsrik och homogen. Anslutningar är utmärkta och testaren är positiv till de kraftiga stöd som håller satelliterna mot underlaget. Dessvärre ger subwoofern intrycket av att vara vek och saknar pondus. Att höja volymen räcker inte, man blir inte mer åtlydd för att man gapar högre om man saknar pondus menar Video. I testet segrar Quadral Surround 5000 med 67 av 100 framför Canton CD 50 Set med 62 poäng och B&W VM1, före Sony SA-VE 835 ED, KEF KHT 2005 och Jamo A 325 PPD.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta:

B&W VM1 är en hemmabiohögtalare med 1-tums diskant, 5-tums bas/mellanregister och tillhörande basreflexkonstruktion. Frekvensomfånget är 75–20 000 Hz och känsligheten är 91 dB. Impedans 8 ohm. Måtten är 522x124x93 mm. Vikt 2,7 kg per högtalare. VM1 säljs i par om två högtalare för ca 4000 kronor medan subwoofern AS1 kostar ca 3500 kronor. I samtliga tester utvärderas ett paket med fem satelliter och subwoofern AS1. Denna har effekten 85 W, ett baselement på 165 mm och utvändiga måtten 380x250x380 mm. På subwoofern finns linjeutgång och -ingång, high level in/out. ASW600 ger 125 W med baselement på 250 mm.