Sök
Arcam CD72

Arcam CD72

Mellanprisad CD med bra bas

2002-01-23

Arcam CD72 är en prisvärd enhet med bra ljud och ett snyggt yttre som testarna gillar. En testare klagar på brusnivån vid högre frekvenser och rekommenderar föregångaren istället.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 5/5 "Classy looks and stupendous bass"
Hifi Choice 6/10 "Smooth and well rounded"
Hifi & Musik 4/5 "Tajt och alert presentation"

Vad tycker testarna?

Testarna har lite olika åsikter om CD-spelaren, men två källor gillar metallchassit som anses ge ett sobert intryck. Någon testare kritiserar bristen på hörlursutgång och en annan kritiserar brusnivån vid höga frekvenser. Flera av testarna tycker dock att ljudet är livfullt och alert.

What Hifi

"Classy looks and stupendous bass"

What Hifi är positiva till CD-spelaren och tycker den har ett stilfullt metallchassi. Ljudmässigt så tycker testaren att spelaren är precis och kraftfull, med bra och snabb bas som ”får lyssnaren att dansa”. Testaren är mycket nöjd med dynamiken samt det fantastiska stereodjupet. Enheten anses även vara prisvärd, trots att testaren saknar en hörlursutgång.

Källa: What Hifi, feb 2001
Hifi Choice, mars 2001
Hifi & Musik, nov 2001

Hifi Choice

"Smooth and well rounded"

Hifi Choicejämför ett stort antal CD-spelare i de högre prisklasserna. Testaren gillar Arcams snyggt förpackade spelare med ett rent utseende som uttalar enkelhet och stil. Positivt är en bra och logisk fjärrkontroll, att spelaren är uppgraderbar för att motsvara storebrodern CD92, samt att den är relativt billig i pris. CD-spelaren är kompetent men brister en del i timing och dynamik. Även förmågan att hantera ”snabba” ljud är mindre bra. Testaren tycker att föregångaren är mer prisvärd än CD72, som hamnar sist av elva testade spelare tillsammans med Ezo Fog. Den dåliga placeringen beror mycket på att Arcam-spelaren hade mycket brus i ljudet vid höga frekvenser. Den betydligt dyrare Arcam CD92 klarar sig bättre, med en delad andraplats i Hifi Choices stora test.

Hifi & Musik

"Tajt och alert presentation"

Hifi & Musikhar i stort sett bara två negativa saker att säga om spelaren. Dels önskar man att klangen hade varit fylligare, och vidare anses diskanten vara på gränsen till överambitiös. Dock tycker testaren att Arcam CD72 bjuder på ett panorama av detaljer med en alert presentation som inte helt oväntat går fint ihop med Arcam A85. Stereobilden anses bra med en lagom portion värme och ett väl nyanserat mellanregister. Spelaren räcker långt för pengarna och kan ses som ett kap.

Cirkapris: 7500 kronor

Produktfakta: CD72 från Arcam är en CD-spelare i mellanklassen med D/A-omvandlare på 24 bitar, digital utgång via optisk och koaxial kabel samt vanlig analog utgång. Enheten ryms i en låda av mattpolerad metall. CD-släden kommer från Sony och D/A-omvandlaren från Burr-Brown. Fjärrkontroll ingår. Signal/brusförhållandet är över 100 dB. Maximal effektförbrukning är 25 VA och måtten på spelaren är 430x85x290 mm, vikten 4,6 kg.

Modell: Arcam CD72